Το πιο απροσδόκητο μέρος του σώματος τελειώνει τη δίψα μας
Ερευνητές μελέτησαν το πώς 'καταλαβαίνει' ο εγκέφαλος ότι ήπιαμε όσο νερό χρειαζόμασταν, για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας. Βρέθηκαν προ εκπλήξεως.
- 02 Φεβρουαρίου 2022 10:29
Νιώθετε πως διψάτε. Πίνετε νερό έως ότου αισθάνεστε πως είστε ΟΚ. Ότι έχετε ‘καλυφθεί’. Πώς όμως, ειδοποιείται ο εγκέφαλος ότι έχετε ξεδιψάσει;
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό πως η δίψα ελέγχεται από νευρώνες, που στέλνουν την ειδοποίηση ώστε να σταματήσουμε να πίνουμε νερό, όταν νιώσουμε πως πάρει τη σωστή ποσότητα, για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας. Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό τι ακριβώς ‘λέει’ στον εγκέφαλο να σταματήσουμε την κατάποση.
Μελέτη είχε ενημερώσει πως αυτή (η κατάποση) είναι αρκετή για να προκαλέσει προσωρινή διακοπή της δίψας, όπως και ότι δεν είναι η μόνη πηγή ικανοποίησης. Είχε διαπιστωθεί πως υπήρχαν σήματα, τα οποία ‘ειδοποιούσαν’ για το τέλος της δίψας. Εκπέμπονται από κάπου βαθύτερα, μέσα στο σώμα μας. Δεν ήξεραν όμως, το πού.
Πλέον έχουν μια εικόνα. Diplis.
Μελέτη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 26/1 του 2022 στο Nature ενημέρωσε ότι όλα ξεκινούν από ένα μικρό σετ φλεβών που βρίσκονται στο ήπαρ.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ακολούθησαν τα σήματα στο λαιμό, μέσω ενός εκ των πιο σημαντικών νεύρων του σώματος, προς το έντερο και τελικά στο σετ των φλεβών στο συκώτι. Όταν το υγρό που πίνουμε φτάνει εκεί, γίνεται ξεκάθαρο στο σώμα μας αν έχουμε ικανοποιήσει την ανάγκη που νιώθουμε για ενυδάτωση ή όχι. Το νερό αλλάζει τη συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών στο αίμα σας και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι το έναυσμα για πραγματικό κορεσμό.
Όπως είπε ο καθηγητής βιολογίας (με ειδικότητα στον υπολογισμό και τα νευρωνικά συστήματα) στο Caltech (California Institute of Technology) και συγγραφέας δύο εκ των μελετών που είδατε παραπάνω, Yuki Oka στους New York Times, υπάρχει ένας μηχανισμός που διασφαλίζει ότι αυτό που πίνουμε είναι νερό και όχι κάτι άλλο.
Για να μάθουν πού ‘αντιλαμβάνεται’ το σώμα τις αλλαγές στη συγκέντρωση του αίματος, ο Dr. Oka και οι συνεργάτες του έβαλαν ποντίκια να πιουν νερό και παρακολούθησαν τη συμπεριφορά των νεύρων που συνδέουν τον εγκέφαλο με την περιοχή του εντέρου -τα οποία πιστεύεται ότι λειτουργούν παρόμοια με αυτά των ανθρώπων.
Ένα σημαντικό νεύρο, το πνευμονογαστρικό νεύρο, αντέδρασε πιο σύντομα σε χρόνο, στην άφιξη του νερού στα έντερα, υποδηλώνοντας ότι αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθούν οι πληροφορίες καθ’ οδόν για τον εγκέφαλο.
Ακολούθως, οι επιστήμονες ‘έκοψαν’ μια προς μια τις συνδέσεις του νεύρου, με διαφορετικές περιοχές του εντέρου. Διαπίστωσαν ότι δεν άλλαξε τίποτα, όταν διέκοψαν την επαφή με τα έντερα. Τουναντίον, ήταν οι πυλαίες φλέβες στο συκώτι -αγγεία που μεταφέρουν αυτό το αίμα από την περιοχή γύρω από το έντερο στο όργανο φιλτραρίσματος- των οποίων η απομόνωση ‘σίγησε’ τα μηνύματα προς τον εγκέφαλο. “Είναι οι φλέβες που μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά στο συκώτι και άρα εύλογα θα μπορούσαν να είναι το ‘κέντρο παρακολούθησης’ της δίψας” σχολίασε ο Dr. Oka.
Διαπιστώθηκε και ότι το τρεχούμενο νερό μέσα από τις πυλαίες φλέβες, δεν ήταν αρκετό για να ‘πυροδοτήσει’ το νεύρο. Κάτι άλλο έπρεπε να ενεργοποιεί άλλο μέρος της μηχανής ενυδάτωσης του σώματος. Το περιόρισαν σε μια ορμόνη που λέγεται αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο.
Όταν το νερό φτάνει στις πυλαίες φλέβες, τα επίπεδα του vasoactive intestinal peptide (VIP) ανεβαίνουν. Είναι το VIP και όχι το ίδιο το νερό που ειδοποιεί τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν τον τρόπο που το νερό προκαλεί αυτήν την αύξηση. Ελπίζουν πως αν συνεχίσουν να ακολουθούν τα σήματα, θα καταφέρουν να προσδιορίσουν ποια κύτταρα και μόρια συνδέουν αυτές τις ανεπιτήδευτες φλέβες και το VIP.
Ο Dr. Oka κατέληξε στο ότι “το νερό είναι τόσο σημαντικό για τη λειτουργία του σώματος πιστεύουμε ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει πολλούς, περιττούς τρόπους για να το παρακολουθεί. Με κάθε ποτήρι νερό που πίνουμε, βάζουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις