Η κουζίνα του Μουντιάλ: Το παραδοσιακό κους-κους της Τυνησίας
Στην τυνησιακή κουζίνα οι επιρροές από τη Μεσόγειο είναι πολλές και έντονες: Ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια, ελιές, ντομάτες σημαδεύουν τα περισσότερα πιάτα της.
- 19 Ιουνίου 2018 07:29
Καυτερή και αρωματική είναι η τυνησιακή κουζίνα. Στο Βόρειο τμήμα της χώρας οι επιρροές από την Μεσογειακή κουζίνα είναι πολλές και έντονες. Ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια, ελιές ,ντομάτες σημαδεύουν τα περισσότερα πιάτα τους τα οποία παίρνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα από τα μπαχάρια που προσθέτουν.
Βασικό στοιχείο της διατροφής τους είναι το κους κους το οποίο το τρώνε σε πολλές παραλλαγές (με ψάρι, αρνί, κοτόπουλο, λαχανικά) αλλά και το τυνησιακό ταζίν (ψητό μείγμα κρέατος-λαχανικών). Η καυτερή πάστα πιπεριάς, η χαρίσα συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα ενώ σχεδόν ποτέ από το Τυνησιακό τραπέζι δεν λείπει η σαλάτα Μεσούια (ψητές πιπεριές με μπαχαρικά) και αρκετά αποξηραμένα φρούτα μέσα στα πιάτα.
Υλικά
- 500 γρ. κους κους
- 800ml βραστό νερό
- 80 γραμμάρια σταφίδες
- 1/4 κουταλιά γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλιά γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλιά γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλιά γλυκού κόλιανδρο
- 1/2 φλιτζάνι του καφέ αμύγδαλα (τα έχουμε σοτάρει λίγο στο τηγάνι)
- 1/2 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια (τα έχουμε σοτάρει λίγο στο τηγάνι)
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο άσπρο ή μαύρο πιπέρι
- σπόρους ενός ροδιού
- ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου
Εκτέλεση
Βάζουμε μέσα σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια, το ρόδι και το κόλιαντρο. Προσθέτουμε το βραστό νερό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο το ανακατεύεται με ένα πιρούνι και ρίχνεται από πάνω τα αμύγδαλα , το κουκουνάρι , το ρόδι και το κόλιανδρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TASTYDAY