Τα καλύτερα μοντέλα αυτοκινήτων SUV & Crossover

Τα καλύτερα μοντέλα αυτοκινήτων SUV & Crossover

Ένας απέραντος παροξυσμός συμβαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου με τα SUV και Crossovers, καθώς διαρκώς αποκαλύπτονται διαφορετικές παραλλαγές ή νέες γενιές τους.

Παροξυσμός! Ένας απέραντος παροξυσμός συμβαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου με τα SUV και Crossovers, καθώς διαρκώς αποκαλύπτονται διαφορετικές παραλλαγές ή νέες γενιές τους – και, ήδη, στη χώρα μας μπορεί να μετρήσει κανείς στις εκθέσεις περισσότερα από 100 αυτοκίνητα αυτού του είδους.

Στο παλιό καλό SUV, Sports Utility Vehicle, όχημα ελεύθερου χρόνου, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είχε και περίπλοκα συστήματα τετρακίνησης, τώρα έχουν προστεθεί και τα Crossovers. Πρόκειται για πιο «light» εκδόσεις που βασίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, στο πάτωμα των χαμηλότερων επιβατικών «αδελφών» τους και έχουν απλώς αυξημένο ύψος και προστατευτικά του αμαξώματος για εκτός δρόμου χρήση – και (σπανίως) κάποια χαρακτηριστικά έμμεσης τετρακίνησης.

Παράλληλα, όμως, η διεύρυνση των διαστάσεών τους, τους προσφέρει και περισσότερο χώρο και μεγαλύτερες διαδρομές της ανάρτησης για περισσότερη άνεση, ενώ η αύξηση του ύψους από το έδαφος κάνει ευκολότερη –ενίοτε- τη ζωή και στην πόλη, ειδικά σε κακοσυντηρημένους δρόμους (για να μην αναφερθεί κανείς σε όσους ασκούν το ευγενές σπορ του παρκαρίσματος σε πεζοδρόμια).

Πλέον, SUV και Crossovers υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες: άλλα προσπαθούν να είναι πιο «περιπετειώδη» για καλύτερη Off-Road χρήση, άλλα πιο σπορ για καλύτερο πάτημα στην άσφαλτο, άλλα πολυτελή και ογκώδη – οτιδήποτε μπορεί να επινοήσει το marketing για να προσφέρει κάτι διαφορετικό σε μια κατηγορία αυτοκινήτων έτσι κι αλλιώς εξαρχής επινοημένη από αυτό, πριν από περίπου δυόμισι δεκαετίες.

Οι κατηγορίες των SUV και Crossovers χωρίζονται βάσει μεγέθους, ειδικά για τις περιπτώσεις που το αυτοκίνητο αποτελεί μια Crossover εκδοχή του ήδη υπάρχοντος Supermini, μικρομεσαίου κ.λπ. αυτοκινήτου. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, βέβαια – όπως και τα αυθεντικά 4×4 αυτοκίνητα με αληθινές εκτός δρόμου ικανότητες, όμως αυτά θα είναι πάντα μία μόνο σταγόνα στον ωκεανό της αστικής αυτοκίνησης, του δυτικού τρόπου ζωής.

ALFA ROMEO STELVIO

2017 / από 51.200 €

Οι Ιταλοί το 2017 προέταξαν το πρώτο SUV της ιστορίας τους απέναντι στην «στρατιά» των γερμανικών, και το έκαναν με το σωστό τρόπο: όχι μόνο με το σπορ και εκλεπτυσμένο στιλ και το χαρακτήρα που συνόδευε ανέκαθεν την Alfa Romeo, αλλά και με αντίστοιχη (premium) ποιότητα υλικών και μηχανικών μερών. Δεδομένου ότι βασίζεται στο εξαιρετικό δάπεδο της Giulia, και όπως δείχνει και ο coupe σχεδιασμός, η σπουδαία ανάρτηση, το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων της ZF και το σύστημα DNA επιλογής προγράμματος οδήγησης, η Stelvio έχει δώσει προτεραιότητα στην σπορ οδική συμπεριφορά. Όμως, παράλληλα παραμένει ένα SUV με απόσταση 20 εκατοστών από το έδαφος και με σύστημα τετρακίνησης (Q4). Διατίθεται με δίλιτρο μοτέρ βενζίνης 200 ή 280 ίππων ή με 2.2 πετρελαίου με 160, 190 ή 210 hp – ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Quadrifoglio 2.9 βενζίνης με 510 hp! Όλες οι εκδόσεις συνοδεύονται από το αυτόματο κιβώτιο και όλες (πλην των δύο μικρότερων πετρελαίου) είναι τετρακίνητες.

AUDI Q2 & SQ2

2016 / από 22.430 €

Το μικρότερο μέλος της οικογένειας Q της Audi, ήδη μετρά τέσσερα χρόνια απέναντι στο Mini Countryman, στην «μικρή» κατηγορία των περίπου 4,2 μέτρων. Ο νεανικότερος -λόγω ανταγωνισμού και target group- χαρακτήρας του Q2 εκφράζεται από τις τολμηρές αιχμές του σχεδιασμού του, μέχρι το virtual cockpit στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα έχει ικανοποιητικό χώρο για πέντε επιβάτες και 405 λίτρα για τις αποσκευές. Ο Crossover χαρακτήρας του, πέραν της υψηλής θέσης οδήγησης, εκφράζεται και με τα 15 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος και με το σύστημα τετρακίνησης Quattro με 50/50 κατανομή της ροπής. Το Q2 καρπώνεται, φυσικά, το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S tronic του ομίλου και την πληθώρα κινητήρων: στη βασική έκδοση βενζίνης, ο 30 TFSI και πετρελαίου, ο 30 TDI στα 1.0 και 1.6 lt αντίστοιχα, αποδίδουν έκαστος από 116 ίππους. Στη βενζίνη υπάρχει και ο 35 TFSI (1.5) και στο πετρέλαιο o 35 TDI (2.0), και οι δύο με 150 hp, ενώ στην κορυφαία έκδοση SQ2 ο δίλιτρος TFSI αποδίδει 300 ίππους.

AUDI Q3

2019 / από 32.900 €

Static photo Colour: Pulse orange AUDI AG

Το συμπαγές SUV της Audi πέρασε πέρσι στη δεύτερη γενιά του και κάτω από τον εμφανή εκσυγχρονισμό του ιδιαίτερα εκλεπτυσμένου σχεδιασμού του κρύβεται η αύξηση του μήκους, η οποία αγγίζει τα 10 εκατοστά, για να προσφέρει κορυφαίους χώρους στην κατηγορία και 530 λίτρα για τις αποσκευές. Καθώς διατηρεί τις αρετές των Audi για το στιβαρό πάτημα στην άσφαλτο, η εκτός δρόμου δυναμική του επιτυγχάνεται με το σύστημα τετρακίνησης Quattro με Haldex τελευταίας γενιάς και με τη ρύθμιση Off Road του συστήματος ελέγχου Audi drive select. Ανάλογη με τους χώρους είναι και η αναβάθμιση του εσωτερικού, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του Audi Virtual Cockpit και η προσθήκη ακόμα πιο premium υλικών. Το νέο Q3 διατίθεται με κινητήρες 1.5 βενζίνης και 2.0 πετρελαίου, απόδοσης 150 ίππων, καθώς και με δίλιτρο πετρελαίου (40 TDΙ) και δίλιτρο βενζίνης (45 TFSI) ισχύος 190 και 230 ίππων αντίστοιχα.

AUDI Q5 & SQ5

2017 / από 50.500 €

Static photo, Colour: Florett silver AUDI AG

Στο πέρασμα στη δεύτερη γενιά του, πριν από δυόμισι χρόνια, το Q5 μπορεί να μην άλλαξε ριζικά στην εμφάνισή του αλλά έγινε ακόμα πιο premium σε ποιότητα και τεχνολογίες μέσα στα 4,663 μέτρα του -μεγεθυμένου- αμαξώματός του. Για την ακρίβεια, υιοθέτησε από το Q7 την πολυτέλεια και το σχεδιασμό του εσωτερικού, καθώς και την εξελιγμένη, στιβαρότερη πλατφόρμα MLB Evo – η οποία έδωσε τη δυνατότητα μείωσης του βάρους κατά 90 κιλά, παρά την αύξηση των διαστάσεων. Παράλληλα, αξιοποιεί από τον όμιλο την τεχνολογίας αερανάρτησης (για την αυξομείωση της απόστασης από το έδαφος, που κανονικά είναι στα 20,8 εκατ.) και την τετρακίνηση ultra, το αυτόματο διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο S tronic και την πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Το Q5 διατίθεται με δίλιτρους κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου απόδοσης 245 και 190 ίππων αντίστοιχα, ενώ η τρίλιτρη κορυφαία έκδοση SQ5 αγγίζει του 347 αλλά και την τιμή των 88.800 ευρώ.

AUDI Q7 & SQ7

2015 / από 88.570 €

Λίγο πριν την ανανέωσή της, η «ναυαρχίδα» των SUV της Audi εξακολουθεί να είναι ορόσημο στην κατηγορία από πλευράς τεχνολογίας και πολυτέλειας, και μοιράζεται την ίδια αισθητική με το Q5. Διατίθεται με τρίλιτρο κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, ισχύος 340 και 286 ίππων αντίστοιχα, και όλες οι εκδόσεις έχουν την τετρακίνηση Quattro, το αυτόματο κιβώτιο tiptronic, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ και την ανερανάρτηση που μεταβάλλει το ύψος από το έδαφος από την κανονική του θέση στα 24,5 εκατοστά! Μάλιστα, το Q7 ήταν και το πρώτο με τετραδιεύθυνση. Διαθέτει ακόμα και το Active Cruise Control, που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης. Φυσικά, στην ανώτερη αυτή κατηγορία μεγέθους ο χώρος για τους επιβάτες είναι τεράστιος, και για τις αποσκευές υφίστανται 890 λίτρα – ενώ υπάρχει και 7θέσια έκδοση. Όσο για την τετρακίνηση, με πλήρως μηχανικό κεντρικό διαφορικό μπορεί να κατανείμει τη ροπή ως και 70% στους εμπρός τροχούς ή ως και 80% στους πίσω.

AUDI Q8 & SQ8

2018 / από 99.020 €

Static photo Colour: dragon orange AUDI AG

Το SUV των εκατό χιλιάδων ευρώ είναι η σπορ coupe παραλλαγή του μεγάλου πολυτελούς Q7, και παρουσιάστηκε πέρσι κάνοντας μια τεχνολογική και ποιοτική επίδειξη δύναμης των σύγχρονων Audi. Στις «απλές» εκδόσεις του, έχει τους τρίλιτρους κινητήρες βενζίνης (340 hp) και πετρελαίου (286 hp), αλλά στην κορυφαία SQ8, των 129.440 ευρώ, διαθέτει το τετράλιτρο μοτέρ των 435 ίππων. Τόσο οι κινητήρες, όσο και ο coupe σχεδιασμός με κεκλιμένη πίσω οροφή και όλες οι μηχανολογικές επιλογές, υπακούουν στην χαρά της οδήγησης παρά στην λειτουργικότητα (την οποία πέραν του δέοντος, άλλωστε, εξυπηρετεί το Q7). Υιοθετώντας την ανάρτηση της Lamborghini, προσφέρει επίσης το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων της ZF, την τετρακίνηση, την αερανάρτηση, τροχούς μέχρι 22 ιντσών και φυσικά κάθε είδους ηλεκτρονική τεχνολογία, μέχρι την ημι-αυτόνομη οδήγηση.

AUDI A4 ALLROAD QUATTRO

2016 / από 51.680 €

Static photo, Colour: Quantum gray AUDI AG

Πάνε ήδη δύο δεκαετίες από τότε που η έκδοση Allroad εμπλούτισε τη γκάμα του Α4, διαμορφώνοντας στην ουσία ένα από τα πρώτα Crossover της αγοράς. Έτσι και τώρα, το Α4 Allroad είναι η «περιπετειώδης» παραλλαγή του γερμανικού πολυτελούς μεσαίου αυτοκινήτου χάρη στην αύξηση του ύψους από το έδαφος κατά 3,4 εκατοστά, στα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά, και βέβαια στην τετρακίνηση Quattro με κεντρικό διαφορικό Torsen 3ης γενιάς – η οποία κατανέμει τη ροπή εμπρός-πίσω κατά 40-60, αλλά μπορεί να τη φτάσει μέχρι και 85% στους πίσω τροχούς! Επίσης, στην έκδοση Allroad, το σύστημα παραμετροποίησης Drive Select έχει αποκτήσει και την επιπλέον επιλογή Offroad. Κατά τα άλλα, η πολυτέλεια και η τεχνολογία, εξωτερικά και εσωτερικά, είναι ίδια με του Α4 -που πέρασε στη νέα του γενιά το 2016-, ενώ το Allroad διατίθεται με δίλιτρο κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, ισχύος 245 και 190 ίππων αντίστοιχα, και με το κιβώτιο S tronic.

AUDI etron

2019 / από 84.300 €

The Audi e-tron in Abu Dhabi, Static photo, Color: Antigua blue AUDI AG

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική πρόταση της Audi είναι το τεχνολογικό διαμάντι e-tron, ένα τετρακίνητο πολυτελές SUV μεγέθους 4,9 μέτρων που τοποθετείται μεταξύ των Q5-Q7. Η μπαταρία 700 κιλών που καλύπτει το δάπεδο του e-tron του προσδίδει αυτονομία ταξιδιού, που ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα, και παράλληλα ιδανική κατανομή βάρους και πρωτοφανή για SUV στρεπτική ακαμψία. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του, που καθένας επιδρά σε κάθε άξονα για να επιτευχθεί η τετρακίνηση e-quattro, αποδίδουν 360 ίππους -που μπορούν να αυξηθούν στους 408 στη ρύθμιση Dynamic- και 561-664 Nm ροπής. Παράλληλα με την τετρακίνηση, ο οδηγός έχει τη διάθεσή του το mode Offroad, ενώ η αερανάρτηση αυξομειώνει το ύψος από το έδαφος σε εύρος 7,6 εκατοστών, από τα 17,2 εκ. που είναι σε φυσιολογικές συνθήκες.

BMW X1

2019 / από 31.645 €

Η φετινή ανανέωση της Χ1 έγινε με έξυπνες στιλιστικές παρεμβάσεις, καθώς κάθε έκδοσή της πια έχει ξεχωριστά στοιχεία – για παράδειγμα, η M Sport έχει χαμηλωμένη ανάρτηση M Sport, εκτεταμένο διάκοσμο BMW Individual High-gloss Shadow Line και πακέτο M Aerodynamics. Οι νέοι προβολείς Adaptive LED έχουν πιο αιχμηρή σχεδίαση και ο προφυλακτήρας ενσωματωμένους προβολείς ομίχλης LED και μεγαλύτερους αεραγωγούς. Κατά τα άλλα, κάτω από το καπό παραμένουν οι τρικύλινδροι και τετρακύλινδροι κινητήρες BMW TwinPower Turbo, οι οποίοι είναι πλέον συμμορφωμένοι με τις προδιαγραφές ρύπων EU6d‑temp, και συνοδεύονται από το σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive . Στη βάση, η X1 sDrive16d των 116 ίππων, που διατίθεται είτε με μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο ή με επτατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, είναι ιδιαίτερα αποδοτική με χαμηλές καταναλώσεις και εκπομπές ρύπων. Ειδικότητα στις σπορ επιδόσεις έχει η BMW X1 xDrive25d με τους 231 ίππους, επιταχύνοντας σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα. Η X1 xDrive25i των 231 hp, συνεργάζεται με το εξαιρετικά ακριβές οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic. Τέλος, το 2020 αναμένεται και η πρώτη plug-in υβριδική X1.

BMW X2

2018 / από 33.730 €

BMW_X2M35i BMW_X2M35i

Η σπορ εκδοχή της Χ1 είναι λίγο μικρότερη σε μήκος (κατά 8 εκ.) και χαμηλότερη, με sport coupe σχεδιασμό, αλλά διατηρεί παρεμφερείς χώρους μην αλλάζοντας το μεταξόνιο. Πέραν της κεκλιμένης πίσω οροφής, τα σπορ στοιχεία της εστιάζονται στο ρύγχος, στα περιμετρικά μαύρα προστατευτικά και στην πίσω αεροτομή. Το κόκπιτ, αντίστοιχα, είναι οδηγοκεντρικό, και η οθόνη 6,5 ιντσών είναι τοποθετημένη ψηλά. Από πλευράς κινητήρων, ξεκινά με τον 1.5 βενζίνης 140 ίππων, ακολουθεί ο δίλιτρος βενζίνης 192 hp (και 306 hp στην έκδοση Μ35i), και οι πετρελαίου 1.5 lt – 116 hp και 2.0 lt σε παραλλαγές 150, 190 ή 231 ίππων. Πλην των ασθενέστερων, όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται με την τετρακίνηση xDrive.

BMW X3

2017 / από 57.050 €

Το μεσαίο premium Crossover των Βαυαρών, βρίσκεται στην τρίτη γενιά του – και ακόμα συνεχίζει να μεγαλώνει, καθώς έχει ξεπεράσει τα 4,7 μέτρα. Πρόσφατα υιοθέτησε τις αισθητικές τροποποιήσεις που βασίζονται στην Χ5, όπως τα πιο αιχμηρά φωτιστικά σώματα LED, η μεγαλύτερη μάσκα και οι νέοι προφυλακτήρες. Στο εσωτερικό η αλλαγή αφορά στην προσθήκη του ψηφιακού πίνακα οργάνων, ενώ στο κέντρο του ταμπλό «αιωρείται» η μεγάλη οθόνη πολυμέσων 10,5 ιντσών. Περί ποιότητας και φινιρίσματος, καθώς και του πλήθους ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, ουδείς λόγος. Η Χ3, που απέχει κατά 20,4 εκατ. από το έδαφος, συνδυάζεται με την τετρακίνηση xDrive και το αυτόματο κιβώτιο Steptronic και ο οδηγός έχει τέσσερα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης μέσω του Driving Experience Control. Όσο για τους κινητήρες, είναι δίλιτροι και τρίλιττοι, ισχύος 184, 252 και 354 (M40i) ίππων στη βενζίνη και 150, 190, 265 και 326 (Μ40d) ίππων στο πετρέλαιο.

BMW X4

2018 / από 61.450 €

BMW AG. For Editorial Use only. For any other purpose contact Fabian Kirchbauer

Η δεύτερη γενιά του πρώτου Sports Activity Coupe της μεσαίας κατηγορίας ήρθε στη χώρα μας πριν ένα χρόνο, με διευρυμένους χώρους, μειωμένο βάρος, όλες τις νέες ηλεκτρονικές τεχνολογίες και ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο σπορ χαρακτήρα. Προσφέρεται στις εκδόσεις xLine, M Sport X και M Sport με αυξημένες δυνατότητες εξατομίκευσης της σειράς BMW Individual. Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει τρεις βενζινοκινητήρες και τέσσερις πετρελαίου, ισχύος από 184 hp (2.0 lt) έως 360 hp (3.0 lt). Αυτοί συνδυάζονται αποκλειστικά και μόνο με το αυτόματο κιβώτιο Steptronic 8 σχέσεων και την τετρακίνηση BMW xDrive. Φυσικά, στην απόλυτη κορυφή βρίσκεται η Χ4 Μ, με τον τρίλιτο κινητήρα 480 ίππων, η τιμή της οποίας ξεπερνά τις 125 χιλιάδες ευρώ.

BMW X5

2019 / από 91.600 €

Το μεσαίο premium SUV της BMW, αυτό από το οποίο ξεκίνησαν όλα για τους Βαυαρούς στα SUV πριν από 20 χρόνια, έχει περάσει πια στην τέταρτη γενιά του και έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο σε διαστάσεις, ξεπερνώντας τα 4,9 μέτρα – αποκτώντας παράλληλα όλες τις τελευταίες τεχνολογίες του ομίλου. Στο εσωτερικό απέκτησε το νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων και οθόνη 12,3 ιντσών του συστήματος iDrive. Και εδώ, φυσικά, η τετρακίνηση (σε όλες τις εκδόσεις) συνεργάζεται με το αυτόματο Steptronic 8 σχέσεων, το μπλοκέ πίσω διαφορικό και την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, η οποία μεταβάλλει την απόσταση από το έδαφος μέχρι και 4 εκατοστά. Η βασική έκδοση της Χ5 έχει δίλιτρο κινητήρα πετρελαίου 231 ίππων, ακολουθούν οι τρίλιτροι βενζίνης (340 και 394 hp) και πετρελαίου (265 hp) και οι κορυφαίες M50i και M50d με 530 και 400 hp αντίστοιχα.

CITROEN C3 AIRCROSS

2017 / από 15.450 €

Post-production : Astuce Productions Copyright Astuce Productions

Η Crossover παραλλαγή του C3 παρουσιάστηκε το 2017 και με το αυξημένο του ύψος από το έδαφος, τα περιμετρικά πλαστικά προστατευτικά και τη διεύρυνση των χώρων του (στο αμάξωμα μήκους 4,150 μέτρων) μπαίνει για τα καλά στο πνεύμα της εποχής που επιτάσσει από ένα B-SUV να έχει οικογενειακές αρετές. Με τιμές που ξεκινούν από τα 15.450 € για τη βενζίνη και 17.460 € για το πετρέλαιο, υιοθετεί αυτούσιο του ζεστό, νεανικό και αρκετά ποιοτικό εσωτερικό του C3, δίνοντας έτσι έμφαση στην άνεση και στη συνδεσιμότητα. Παράλληλα, διατηρεί ορισμένα πολυχρηστικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος του (ως MPV με το όνομα Picasso) κι έτσι πέντε επιβάτες βολεύονται καλά, ενώ τα πίσω καθίσματα είναι συρόμενα κι έτσι ο διαθέσιμος χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 410 ως 520 λίτρα. Η άνεση επεκτείνεται και στη φιλοσοφίας της ανάρτησης, ενώ οι διαθέσιμοι κινητήρες είναι οι 1.2 Puretech 82, 110 και 130 στη βενζίνη και οι 1.5 BlueHDi 100 και 120 στο πετρέλαιο.

CITROEN C4 CACTUS

2018 / από 16.840 €

Το νέο Citroen C4 Cactus, με όλες τις Crossover «πινελιές» του, παρουσιάστηκε το 2018 σηκώνοντας στους ώμους του όλο το βάρος της Citroen στην μικρομεσαία κατηγορία αυτοκινήτων – καθώς πήρε τη θέση και του απλού C4, του οποίου η παραγωγή σταμάτησε. Το νέο C4 Cactus δεν υιοθέτησε μόνο την αισθητική και το δάπεδο από το νέο C3, αλλά και το γενικότερο προσανατολισμό στην πολύπλευρη άνεση -με τη νέα ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions, τη σημασία στην ηχομόνωση, τα νέα καθίσματα με μαλακότερο υλικό, και τους χώρους- και στη συνδεσιμότητα, στην οθόνη αφής 7 ιντσών. Από πλευράς κινητήρων, ο τρυλίνδρος 1.2 Puretech διατίθεται σε έκδοση 110 και 130 ίππων, και ο πετρελαίου 1.5 BlueHDi στις εκδόσεις 100 και 120 ίππων, και συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο και συνολικά 12 ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

CITROEN C5 AIRCROSS

2019 / από 22.550 €

Copyright William Crozes @ Continental Productions William Crozes @ Continental Productions

Άρτι αφιχθέν, το C5 Aircross είναι το μεσαίο -μήκους 4,5 μέτρων- της Citroen που επιδεικνύει κορυφαίους χώρους με το μεγαλύτερο μεταξόνιο της κατηγορίας, πλήθος ηλεκτρονικών βοηθημάτων και επιλογών εξατομίκευσης, πλήρως ψηφιακό εσωτερικό, καθώς και τη νεανικότητα του σχεδιασμού του C3. Οι offroad δυνατότητές του πιστοποιούνται από τα 23 εκ. της απόστασης από το έδαφος και από τα πλευρικά προστατευτικά, καθώς και από τη νέα ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions που συνδράμει το γενικότερο σύνολο επιλογών που η γαλλική εταιρεία ονομάζει Citroen Advanced Comfort. Επίσης, το C5 Aircross διακρίνεται για τα συνολικά 20 (!) ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης, και για το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων (πέραν του μηχανικού 6 σχέσεων) που συνδυάζεται με τους κινητήρες: τους 1.2 PureTech 130 και 1.6 PureTech 180 στη βενζίνη, και τους 1.5 BlueHDi 130 και 2.0 BlueHDi 180 στο πετρέλαιο.

DACIA SANDERO STEPWAY

2016 / από 10.650 €

Με τη μηχανολογική συνεργασία του ομίλου Renault-Nissan, η Dacia εξακολουθεί να προσφέρει αυτοκίνητο εξαιρετικής σχέσης αξίας-τιμής και αυτή η αρετή συνοδεύει και την Crossover εκδοχή του συμπαγούς και ευέλικτου Sandero, με την ονομασία Stepway. Το ύψος του από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 4 εκατοστά, στα 17,3 εκ., η θέση οδήγησης είναι υπερυψωμένη, και συνοδεύεται από περιμετρικά πλαστικά προστατευτικά. Η βασική του έκδοση διαθέτει τον 1000άρη κινητήρα 75 ίππων, ενώ ακολουθεί ο τρικύλινδρος 0,9 που αποδίδει 90 ίππους και ο πετρελαίου 1.5 Blue DCi ισχύος 95 hp. Κανένα παράπονο δεν υπάρχει, βάσει τιμής, από τα υλικά και τον εξοπλισμό του εσωτερικού, από την κεντρική οθόνη αφής 7 ιντσών, αλλά ούτε και από τους χώρους – μιας και για τις αποσκευές προσφέρει 320 λίτρα.

DACIA DUSTER

2018 / από 13.980 €

Το Duster παραμένει μια σταθερή αξία για ένα συμπαγές αλλά και αρκετά ευρύχωρο για μια οικογένεια τετρακίνητο, με εξαιρετικά μηχανικά μέρη και ακόμα πιο εξαιρετική τιμή. Το οποίο, μάλιστα, τα καταφέρνει πολύ καλά εκτός δρόμου χάρη στα 21 εκατοστά της απόστασής του από το έδαφος, τις μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης, το Hill Descend Control για τον έλεγχο σε απότομες κατηφόρες, και κυρίως χάρη στην «αληθινή» τετρακίνηση που δίνει τη δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού διαφορικού. Οι επιλογές κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνουν τον ατμοσφαιρικό 1.6 lt – 115 hp και τους turbo 1.3 TCe 130 και 150 ίππων, ενώ στο πετρέλαιο υπάρχει ο 1.5 Blue DCi που αποδίδει 115 hp. Το σύστημα τετρακίνησης μπορεί να συνδυαστεί με όλους τους κινητήρες.

DS 3 CROSSBACK

2019 / από 21.800 €

Post-production : Astuce Productions Copyright Astuce Productions

Το DS3 Crossback μπήκε δυναμικά το καλοκαίρι που μας πέρασε στη μάχη των premium B-SUV με «σημαίες» το ξεχωριστό του στιλ, την ποιότητα και τον εξοπλισμό, καθώς και τις ηλεκτρονικές του τεχνολογίες. Το πολυτελές «παρακλάδι» του ομίλου PSA, DS Automobiles, το βάσισε στο νέο δάπεδο CMP, του προσέδωσε πολλαπλές επιλογές χρωμάτων και εξατομίκευσης, και την επιλογή κινητήρα μεταξύ του 1.2 Puretech (βενζίνης) σε εκδόσεις 102, 131 ή 156 ίππων και του 1.5 BlueHDi (πετρέλαιο) με ισχύ 102 ή 131 ίππων. Φυσικά, συνοδεύεται και από το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων του ομίλου, το ΕΑΤ8. Μάλιστα, το DS3 θα αποκτήσει και αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση, με την ονομασία E-Tense, με αυτονομία που θα αγγίζει τα 320 χιλιόμετρα!

DS 7 CROSSBACK

2018 / από 27.999 €

Η ουσιαστική είσοδος της πολυτελούς DS Automobiles έγινε με το ολοκληρωμένο μεγάλο SUV DS7 Crossback, που μέσα στα 4,573 μέτρα του μήκους του επιδεικνύει όλες τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες του ομίλου σε ένα σχέδιο που τηρεί την παράδοση «διαφορετικότητας» της κλασσικής DS. Οι τεχνολογίες αυτές ξεκινούν από συστήματα όπως το Active Scan Suspension (που «διαβάζει» το δρόμο και προσαρμόζει ανάλογα την ανάρτηση) και το Night Vision, μέχρι τους προβολείς Active LED Vision και το ψηφιακό εσωτερικό. Προς το παρόν είναι μόνο δικίνητο, με κίνηση στους εμπρός τροχούς, και συνδυάζεται με τον κινητήρα βενζίνης 1.2 Puretech 130 hp, τον 1.6 Puretech 180 hp, και τους πετρελαίου 1.5 και 2.0 lt Blue HDi με ισχύ 130 και 180 ίππων αντίστοιχα.

FIAT PANDA 4×4

2017 / από 14.350 €

Κλασσική αξία από τη Fiat! Ένας από τους πρωτοπόρους της κατηγορίας ανανεώθηκε ελαφρώς το 2017 για να συνεχίσει τη λαμπρή φήμη και εμπορική του πορεία, με μικρές αλλαγές στο εσωτερικό και νέο σύστημα infotainment, που απέκτησε επικαιροποιημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Το Panda 4×4 είναι ένα μικρό αυτοκίνητο 3,7 μέτρων που προσφέρει αληθινές ικανότητες κίνησης εκτός δρόμου, χάρη στην (αυτόματη) τετρακίνησή του, τις ευνοϊκές γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, και το σχετικά αυξημένο ύψος 15,8 εκ. από το έδαφος. Συνδυάζεται με τον δικύλινδρο κινητήρα 0.9 Twinair, ισχύος 85 ίππων, που βοηθά να κρατιέται ο έλεγχος της κατανάλωσης παρά το αυξημένο βάρος της τετρακίνησης.

FIAT 500X

2018 / από 15.900 €

H καλύτερη, ίσως, παραλλαγή της οικογένειας 500, ο εκπρόσωπός της στην κατηγορία B-SUV, ανανεώθηκε πέρσι με όχι ιδιαίτερες αλλαγές στην εμφάνιση, αλλά με σημαντικές προσθήκες στα μηχανικά μέρη και στη λίστα των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Συγκεκριμένα, εμπλουτίστηκε τώρα με τους νέους κινητήρες βενζίνης FireFly, που καλύπτουν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6d-Temp. Ο πρώτος είναι 1.0 lt και τριών κυλίνδρων, ισχύος 120 hp, και ο δεύτερος 1.3 λίτρου και απόδοσης 150 ίππων και 270 Nm ροπής. Εκτός αυτών, υφίσταται ο 1.4 MultiAir 140hp, ο 1.6 E-Torque των 110 hp και ο πετρελαίου 1.6 MTJ 120hp. Οι κινητήρες συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) με 6 σχέσεις. Με την περσινή ανανέωσή του, το Fiat 500Χ αναβαθμίστηκε από άποψη συνδεσιμότητας με το σύστημα Uconnect 7 HD Live Stream στην υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής 7 ιντσών, ενώ απέκτησε τρία «πακέτα» εξοπλισμού, ανάλογα το πόσο «περιπετειώδες» θέλετε να είναι: το Urban, το City Cross και το Cross.

FORD KA+ ACTIVE

2017 / από 14.309 €

Η έκδοση Active είναι η ήπια Crossover παραλλαγή της νέας γενιάς του ΚΑ, το οποίο όταν παρουσιάστηκε, το 2017, πέρασε από την κατηγορία Mini στη Supermini – με σκοπό να αποτελέσει μια οικονομικότερη επιλογή κάτω από το Fiesta. Η διαφοροποίηση του Active έχει να κάνει με το μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος και τα περιμετρικά προστατευτικά πλαστικά. Παρά την προσπάθεια να μείνει το κόστος χαμηλά, η Ford έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συνδεσιμότητα με την κεντρική οθόνη 6,5 ιντσών, στην οδική συμπεριφορά, καθώς και στην αποδοτικότητα του κινητήρα – του νέου τρικύλινδρου 1.2 Ti-VCT που αποδίδει 85 ίππους και βελτιωμένη ροπή στις χαμηλότερες στροφές, σε σχέση με τον παλιό 1.2 lt.

FORD FIESTA ACTIVE

2018 / από 17.295 €

Μία, και ίσως η πιο ιδιαίτερη, από τις τέσσερις παραλλαγές αμαξώματος του νέου Fiesta όταν παρουσιάστηκε το 2018 ήταν η Crossover με την ονομασία Active. Το ύψος αυτής της έκδοσης του Fiesta από το έδαφος είναι αυξημένο κατά 1,8 εκατοστά, ενώ έχουν γίνει και τροποποιήσεις στην ανάρτηση και υπάρχει και ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ελέγχου του ESP, των φρένων και του γκαζιού για ολισθηρές συνθήκες. Το αυξημένο ύψος συνδυάζεται με τα πλαστικά περιμετρικά για την προστασία του αμαξώματος, τους διαφορετικούς προφυλακτήρες και ποδιές, καθώς και τις ράγες της οροφής, για να δημιουργήσουν μια διαφορετικής εικόνα. Εσωτερικά δεν υπάρχουν αλλαγές από τις άλλες εκδόσεις του, αρκετά πιο εκλεπτυσμένου σε αυτή τη γενιά του, Fiesta. Η έκδοση Active διατίθεται με τον κινητήρα βενζίνης 1.0 lt με 100, 125 ή 140 ίππους, ή με τον 1.5 πετρελαίου 120 hp, και πάντα με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.

FORD ECOSPORT

2018 / από 15.168 €

charliemagee.com

Με την ανανέωση του 2018, το Ecosport έμεινε επίκαιρο στα μικρά B-SUV όχι μόνο σε σχεδιασμό, ποιότητα και συνδεσιμότητα, αλλά και από μηχανική άποψη – καθώς βασίστηκε στο νέο Fiesta κι απέκτησε νέους κινητήρες και τετρακίνηση. Η τελευταία αποτελείται από το σύστημα Ford Intelligent All Wheel Drive και συνδυάζεται μόνο με τον κινητήρα πετρελαίου 1.5 στην έκδοση των 125 ίππων (και όχι των 100 hp). Συνεργάζεται με το αυξημένο (στα 19 εκατοστά) ύψος από το έδαφος και τις αρκετά καλές γωνίες προσέγγισης-ράμπας-διαφυγής. Οι εκδόσεις βενζίνης είναι οι 1.0 EcoBoost 100, 125 ή 140 ίππων. Αξίζει, φυσικά, να σημειώσουμε ότι μία από τις εκδόσεις του Ecosport είναι η ST-Line, που προσφέρει σπορ χροιά και εμφάνιση σε αυτό το μικρό SUV. Το εσωτερικό του έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Ford, και φιλοξενεί στην οθόνη αφής 8 ιντσών το σύστημα πολυμέσων Sync 3.

FORD FOCUS ACTIVE

2019 / από 21.393 €

Η Crossover παραλλαγή του Focus (όπως ακριβώς και των Fiesta και ΚΑ+), που διατίθεται και στην έκδοση Wagon, μπορεί να είναι κατά 3 και 3,4 εκατοστά -εμπρός και πίσω- ψηλότερη από το έδαφος, όμως η Ford έχει επέμεινε ώστε να μην προκαλέσει αυτό κανέναν συμβιβασμό στο άρτιο πάτημα του γερμανικού μικρομεσαίου στην άσφαλτο. Η έκδοση Active ξεχωρίζει, εκτός από το ύψος, από τις επιπλέον παραμέτρους Slippery και Trail στα modes της ρύθμισής του, από τα μεγαλύτερα μετατρόχια, από τη νέα πίσω ανάρτηση SLA, καθώς και αισθητικά από τη μαύρη μάσκα και τα περιμετρικά προστατευτικά, τις ράγες οροφής και τις ειδικές ζάντες 17 ιντσών. Κατά τα άλλα, εσωτερικό δεν διαφέρει από των άλλων Focus, ενώ από πλευράς κινητήρων το Active διατίθεται μόνο με τον 1.5 EcoBoost 150 ή 182 ίππων, ή με τον 1.5 πετρελαίου των 120 ίππων.

FORD PUMA

2020

Hasselblad H5D

Ξεχάστε το Puma που ξέρατε. Το μοντέλο του 2020 δεν είναι πια το μικρό υπέροχο sport coupe του παρελθόντος αλλά, στο πνεύμα της εποχής, ένα hi-tech Crossover που θα τοποθετηθεί ανάμεσα στα EcoSport και Kuga! Παρότι θα μοιράζεται το ίδιο δάπεδο με το Fiesta, θα είναι μεγαλύτερο κατά 11 εκατ. σε μήκος και κατά 9 εκ. σε μεταξόνιο, θα δίνει έμφαση στους χώρους (προσφέροντας 456 λίτρα για τις αποσκευές), αλλά παράλληλα θα διατηρεί από το παρελθόν του το δυναμισμό με την κεκλιμένη προς τα πίσω οροφή, το μυώδες αμάξωμα και όλες τις σπορ «πινελιές» (όπως ο διαχύτης!) της έκδοσης ST Line. Το νέο Puma θα υιοθετεί από το Fiesta όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες του εσωτερικού και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Όσον αφορά στους κινητήρες, αρχικά θα διατίθεται με τον τρικύλινδρο βενζίνης EcoBoost 1.0 lt – 125 hp και ήπιο υβριδικό σύστημα 48V, είτε ως υβριδικό απόδοσης 155 hp με το ίδιο μοτέρ, είτε σε έκδοση πετρελαίου με τον 1.5 EcoBlue των 120 ίππων.

FORD KUGA

2016 / από 22.312 €

www.S-P.tv

Λίγο πριν την έλευση της τρίτης γενιάς του, το Kuga παραμένει ένας επίκαιρος και αρκετά φρέσκος πρωταγωνιστής στα SUV, χάρη στη διαρκή αισθητική ανανέωση της δεύτερης γενιάς και στην πληθώρα πλούσιων τεχνολογιών – από τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης μέχρι το νέο σύστημα infotainment SYNC3 στην οθόνη αφής 8 ιντσών. Αντίστοιχος είναι και ο ρόλος των τελευταίας γενιάς κινητήρων της Ford, καθώς τόσο ο 1.5 EcoBoost βενζίνης με 150 ή 176 ίππους όσο και ο πετρελαίου 1.5 TDCi των 120 ίππων και ο 2.0 TDCi των 150 ή 180 κινούν το γερμανικό SUV με άκρως αποδοτικό συνδυασμό ισχύος, ροπής και οικονομίας. Επίσης, το Kuga συνοδεύεται και από αυτόματο κιβώτιο PowerShift 6 σχέσεων, ενώ στις εκδόσεις του περιλαμβάνεται η σπορ ST Line και η πολυτελής Vignale.

HONDA HRV

2019 / από 22.325 €

2019 Honda HR-V 2019 Honda HR-V

Το ιαπωνικό SUV της Honda βρίσκεται στο facelift της δεύτερης γενιάς του, το οποίο έγινε στο τέλος του 2018, τρία χρόνια μετά την αναβίωση του παλιού πρωτοποριακού «Joy Machine». Έτσι, παραμένει σαφώς μέσα στις τελευταίες εξελίξεις των B-SUV με το αισθητικό φρεσκάρισμα (κυρίως στη μάσκα-φώτα-προφυλακτήρα) και με ορισμένες αναβαθμίσεις -όπως τα ανετότερα καθίσματα και η αναβάθμιση του συστήματος infotainment Honda Connect- στο εσωτερικό. Το τελευταίο διακρίνεται για τους χώρους του και τη λειτουργικότητα, ειδικά με τα καθίσματα Magic Seats πίσω και τα 470 λίτρα για τις αποσκευές. Το Η-RV, που δεν διαθέτει έκδοση με τετρακίνηση αλλά προσφέρει κάποια ευελιξία εκτός δρόμου με τα 18,5 εκατ. της απόστασής του από το έδαφος, διατίθεται με τον κινητήρα 1.5 βενζίνης 130 hp και τον 1.6 πετρελαίου με 120 ίππους.

HONDA CR-V

2018 / από 33.650 €

Honda confirms economy and emissions data for CR-V Hybrid, and announces key exhibits at the Mondial Paris Motor Show 2018 Honda confirms economy and emissions data for CR-V Hybrid, and announces key exhibits at the Mondial Paris Motor Show 2018

Το best-seller SUV του πλανήτη πέρασε πέρσι στη νέα του γενιά και υιοθέτησε, από το νέο Civic μεταξύ άλλων, το hi-tech εσωτερικό με Virtual Cockpit, το νέο στιβαρότερο δάπεδο Advanced Compatibility Engineering και τη σουίτα ηλεκτρονικών τεχνολογιών ασφάλειας Honda Sensing. Η μόνιμη τετρακίνησή του σε μικρές ταχύτητες κινεί μόνο τους εμπρός τροχούς, και μπορεί έπειτα να φτάσει την κατανομή στο 50-50 εμπρός-πίσω. Σε συνδυασμό με την απόσταση 21 εκ. από το έδαφος και τα αμορτισέρ της Showa, το ιαπωνικό SUV είναι εξαιρετικά ικανό και άνετο στο χώμα, και παράλληλα εξασφαλίζει εξαίρετη ποιότητα κύλισης στην άσφαλτο. Το CR-V πυροδοτείται από έναν κινητήρα βενζίνης 1.5 Turbo με 173 ή 193 hp, που συνδυάζεται και με αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT), ενώ φυσικά υπάρχει και η Hybrid έκδοση με δίλιτρο κινητήρα βενζίνης με 145 PS και δύο ηλεκτροκινητήρες των 184 hp που συνδυάζει το σύστημα i-MMD (intelligent Multi-Mode Drive system).

HYUNDAI KONA

2018 / από 16.890 €

MEINELT

Το Kona εισήγαγε το 2018 την κορεάτικη φίρμα στα μικρά Crossover έχοντας φυσικά σε πρώτο πλάνο το σχέδιό του, καθώς και την ευρεία δυνατότητα εξατομίκευσης με πολλαπλούς χρωματικούς συνδυασμούς και διχρωμίες. Αξιοποιώντας το νέο δάπεδο του μελλοντικού i40, το Kona με μήκος 4,165 μέτρα είναι μικρότερο, από το Nissan Juke, όμως έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο κι έτσι αρκετά ικανοποιητικούς χώρους. Η Crossover πτυχή του φαίνεται από τα μαύρα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά, από τα 17 εκατ. του ύψους από το έδαφος και από την τετρακίνηση στην έκδοση με τον μεγαλύτερο κινητήρα βενζίνης, 1.6 T-GDI ισχύος 177 ίππων, καθώς και τον πετρελαίου 1.6 των 136 hp. Οι δύο αυτές εκδόσεις συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Η βασική έκδοση βενζίνης είναι η 1.0T με 120 ίππους και πετρελαίου η 1.6D – 115 hp, με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ σημαντικό είναι ότι το Kona διαθέτει την ανώτερη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

HYUNDAI TUCSON

2018 / από 20.590 €

Η εις βάθος περσινή ανανέωση του κορεάτικου C-SUV, πέραν του αισθητικού του φρεσκαρίσματος εξωτερικά και την αναβάθμιση του εσωτερικού, το εμπλούτισε και με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Αυτό συνδυάζεται με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα 185 ίππων προσφέροντας ακόμα 16 hp, καθώς και με το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, και συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων. Χαμηλότερα, στη βενζίνη υπάρχει ο ατμοσφαιρικός 1.6 lt – 132 hp και ο 1.6 Turbo με 177 hp, καθώς και ο πετρελαιοκινητήρας 1.6D στους 115 και 136 hp. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι το αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων είναι DCT διπλού συμπλέκτη, ότι οι πίσω τροχοί έχουν ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, και ότι υφίσταται το πακέτο ηλεκτρονικών τεχνολογιών ασφάλειας SmartSense. Η τετρακίνηση HTRAC, πέραν του υβριδικού, συνδυάζεται με τις δύο ισχυρότερες εκδόσεις βενζίνης και πετρελαίου.

JAGUAR EPACE

2019 / από 43.200 €

Jaguar E-PACE global media drive, Corsica 2018 JLR Global PR

Μια από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις των συμπαγών premium C-SUV, η μικρότερη και πιο προσιτή Jaguar, E-Pace καταρχήν ξεχωρίζει με τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του coupe προφίλ της και την πολυτέλεια του εσωτερικού, όπου φιγουράρει η οθόνη αφής 10 ιντσών. Μηχανικά, εκτείνεται με μια ευρεία γκάμα δίλιτρων και τρίλιτρων μοτέρ πετρελαίου απόδοσης 163 – 300 hp, και δύο δίλιτρων βενζίνης 250 και 300 hp, ενώ στην κορυφή υπάρχει η κορυφαία 5λιτρη των 550 ίππων. Από αυτές, μόνο οι λιγότερο ισχυρές εκδόσεις diesel διατίθενται με κίνηση στους δύο τροχούς, τους πίσω, ενώ όλες οι υπόλοιπες έχουν τετρακίνηση τύπου Haldex. Μαζί με αυτήν, για την εκτός δρόμου κίνηση βοηθά και το ύψος 20,4 εκατ. από το έδαφος. Επιπλέον, συνοδεύεται με το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων της ZF, το οποίο (μαζί με το τιμόνι και άλλες παραμέτρους) ρυθμίζεται στη λειτουργία του από τα προγράμματα Normal, Dynamic, Eco και Rain/Ice/Snow.

JAGUAR IPACE

2019 / από 85.300 €

Jaguar I-PACE Global Drive, Portugal, 2018 Jaguar Land Rover

Ένα τεχνολογικό ηλεκτροκίνητο «διαμάντι», το περσινό Αυτοκίνητο της Χρονιάς έγινε πέρσι το πρώτο premium αμιγώς ηλεκτρικό SUV της αγοράς. Με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα του νέου αλουμινένιου δαπέδου της, που επιτυγχάνει την έμμεση τετρακίνηση, η εκθαμβωτική I-Pace αποδίδει 395 ίππους (στοιχείο που της χαρίζει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα) και αγγίζει αυτονομία 500 χιλιομέτρων! Η φόρτιση των μπαταριών της για μισή ώρα σε ταχυφορτιστή δίνει αυτονομία 120 χιλιομέτρων, ενώ η φόρτιση στο 80% χρειάζεται σχεδόν μιάμιση ώρα. Για το ίδιο ποσοστό σε οικιακή πρίζα απαιτούνται 10 ώρες. Εξίσου προηγμένη είναι και η ανάρτηση, με την κορυφαία επιλογή διπλών ψαλιδιών εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, καθώς και με αερανάρτηση. Η τοποθέτηση της μπαταρίας ανάμεσα στους άξονες εξασφαλίζει κατανομή βάρους 50-50 και επιτρέπει χαμηλότερο κέντρο βάρους κατά 13 εκ., σε σχέση με τη Jaguar F-Pace. Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζει και η εκτενής αεροδυναμική μελέτη που έχει μειώσει τον συντελεστή οπισθέλκουσας στο 0.29, με ενεργούς αεραγωγούς που κλείνουν όταν δεν υπάρχουν ανάγκες ψύξης.

JEEP RENEGADE

2018 / από 18.900 €

Ο περσινή ανανέωση του best-seller της Jeep το έφερε στα μέτρα και στην τεχνολογία της εποχής, με νέα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης και φρεσκαρίζοντας την εμφάνισή του με νέους προφυλακτήρες, μάσκα και LED φωτιστικά σώματα. Το εσωτερικό έχει επίσης ανασχεδιαστεί, και φιλοξενεί πλέον το νέο σύστημα infotainment Uconnect 4ης γενιάς, με οθόνες αφής υψηλής ανάλυσης 5, 7 και 8.4 ιντσών και πλήρη ενσωμάτωση Apple CarPlay και Android Auto. Ωστόσο, η σημαντικότερη επέμβαση έγινε στους κινητήρες, με την προσθήκη των νέων 3κύλινδρων και 4κύλινδρων turbo κινητήρες βενζίνης Multiair III. Ο 1.0 απoδίδει 120 ίππους και ο 1.3 φτάνει τους 150 ή 180 hp, ενώ η γκάμα των ανανεωμένων πετρελαιοκινητήρων MultiJet II με SCR (Selective Catalytic Reduction) είναι 1.6 lt – 120 ίππων και 2.0 lt με ισχύ 140 και 170 ίππων. Για εκτός δρόμου κίνηση, διατηρούνται τα δύο συστήματα 4Χ4, το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low.

JEEP COMPASS

2017 / από 26.700 €

Το Compass μετρά ήδη τρία χρόνια στην αγορά, όμως ο σχεδιασμός του παραμένει διαχρονικός. Η ήπια SUV εμφάνισή του με τα περιμετρικά προστατευτικά και τις ράγες οροφής δεν μαρτυρά πλήρως τις σπουδαίες offroad ικανότητές του. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (20,8 εκ.), τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ μέχρι 20 εκατ. και οι καλές γωνίες προσέγγισης (16,8 μοίρες), ράμπας (22,9) και αποχώρησης (31,7), συνεργάζονται με την τετρακίνηση: το σύστημα Jeep Selec-Terrain στέλνει ως και 100% της ροπής στον άξονα που έχει καλύτερη πρόσφυση, και προσφέρει 4 επιλογές κίνησης (Auto, Snow, Sand, Mud). Επίσης, με τη λειτουργία «Lock», «κλειδώνει» μόνιμα η μετάδοση από τον περιστροφικό διακόπτη του Selec-Terrain. Από πλευράς κινητήρων, διατίθεται στη βενζίνη με τον 1.4 MultiAir 140 ή 170 ίππων και στο πετρέλαιο με τον 1.6 MultiJet 120 hp ή τον 2.0 MultiJet σε εκδοχές 140 ή 170 hp.

JEEP CHEROKEE

2018 / από 49.900 €

ALDO_FERRERO_PHOTOGRAPHER_TORINO_ITALY

To ανανεωμένο Cherokee πέμπτης γενιάς δέχθηκε ορισμένες «πινελιές» φρεσκαρίσματος της εικόνας του, καθώς και την προσθήκη του νέου συστήματος πολυμέσων στην οθόνη αφής, που φτάνει μέχρι τις 8,4 ίντσες. Κατά τα άλλα, παραμένει ένα άκρως στιβαρό SUV, με εξαιρετικές εκτός δρόμου ικανότητες χάρη στην τετρακίνηση Jeep Active. Η τελευταία προσφέρει τις ρυθμίσεις Auto, Sport, Snow και Sand/Mud, ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης, ενώ η έκδοση Trailhawk έχει και τη ρύθμιση Rock. Το Cherokee διατίθεται μόνο με τον πετρελαιοκινητήρα Multijet των 2.2 lt, και αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων.

KIA STONIC

2018 / από 14.590 €

Κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση με το σπορ και εκλεπτυσμένο σχεδιασμό του, το Stonic της Kia βρήκε τη θέση του στην πιο σπορ γωνιά του όλο και διευρυνόμενου χάρτη των μικρών Crossovers. Πιο χαμηλό από όλα, με χαμηλότερο κέντρο βάρους, δικίνητο, με όχι ιδιαίτερα ψηλή θέση οδήγησης και σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης, δίνει την αίσθηση ενός υπερυψωμένου σπορ supermini με ράγες οροφής, παρά ενός μικρού SUV 4,14 μέτρων. Τα 18,3 εκ. της απόστασης από το έδαφος εξασφαλίζουν δυνατότητες κίνησης και στο χώμα, όμως προσανατολισμένη για την άσφαλτο είναι η σκληρή ανάρτηση με νέας γενιάς αμορτισέρ με υδραυλικά rebound stoppers, πάνω στην καινούρια πλατφόρμα των Κορεατών. Το Stonic ξεκινά από τα 1.2 lt με 84 ίππους, συνεχίζει στα 1.4 lt με 100 hp, και ακολουθεί ο Turbo 1.0 με 100 ή 120 hp. Ο πετρελαιοκινητήρας 1.6 lt έχει δύο εκδόσεις, ισχύος 115 ή 136 ίππων.

KIA SPORTAGE

2018 / από 22.290 €

Olaf Gallas

Το, εμβληματικό πια, C-SUV της κορεάτικης εταιρείας οικοδομεί σταθερά τη φήμη της ποιότητάς του με εξαιρετικά υλικά, με πλειάδα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης του οδηγού, καθώς και με τα συστήματα infotainment στην οθόνη αφής 7 ιντσών. Το μήκος των 4,48 μέτρων, παράλληλα, φιλοξενεί με άνεση 5 επιβάτες και 503 λίτρα αποσκευών. Το Sportage διατίθεται με τον κινητήρα βενζίνης 1.6 lt ισχύος 177 hp και ροπής 265 Nm είτε με κινητήρες πετρελαίου 1.6 lt με 115 ή 136 hp και 2.0 lt με 185 ίππους ο οποίος συνδυάζεται με το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V για να προσφέρει τη δυνατότητα ακόμα και αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης στις χαμηλές ταχύτητες. Όλες οι εκδόσεις, πλην των λιγότερο ισχυρών κάθε καυσίμου, συνδυάζονται με το σύστημα τετρακίνησης, ενώ υφίσταται και το προηγμένο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT.

LEXUS UX

2019 / από 37.600 €

Το όνομα του μικρομεσαίου SUV της ιαπωνικής premium φίρμας, «Ubran X», σημαίνει «αστικό crossover». Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα επιβλητικά σχεδιασμένο Lexus αρκετά συμπαγές για να έχει ταυτόχρονα την ευελιξία-ευχρηστία στην πόλη και μαζί τη δυνατότητα να κινηθεί και σε ήπια εκτός δρόμου εδάφη. Η έκδοση UX200 έχει δίλιτρο κινητήρα βενζίνης 171 ίππων, ενώ η UX250h τον ίδιο κινητήρα –απόδοσης 146 hp- μαζί με δύο ηλεκτροκινητήρες του υβριδικού συστήματος (συνδυαστικής ισχύος 178 ίππων) που του προσφέρουν έμμεση τετρακίνηση και μέση κατανάλωση μόλις 4,1 λίτρα/100χλμ.

LEXUS NX

2018 / από 50.500 €

Το πολυτελές ιαπωνικό SUV διατίθεται αποκλειστικά στην έκδοση 300h, με την ονομασία Self-Charging Hybrid SUV, συνδυάζοντας τον κινητήρα βενζίνης με τον ηλεκτροκινητήρα για μειωμένη κατανάλωση και ρύπους. Επίσης, στην ανανεωμένη έκδοση του 2018 έχει αναθεωρημένη ανάρτηση, καθώς η «Προσαρμοστική Μεταβλητή Ανάρτηση» προσφέρει πλέον εύρος ως και 650 ρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, το NX συνδυάζεται με το πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων και ενεργητικής ασφάλειας Lexus Safety System+. Ο περσινός ανασχεδιασμός το εμπλούτισε με τη νέα τραπεζοειδή μάσκα και sport προβολείς LED, ενώ στο εσωτερικό φιλοξενείται πια η οθόνη 10,3 ιντσών. Τέλος, το NX διατίθεται και στην έκδοση F SPORT, που εκτός των άλλων έχει σπορ μάσκα, sport ανάρτηση, εσωτερικό styling F SPORT και ειδικές ζάντες.

LEXUS RX

2019 / από 74.900 €

Το πολυτελές μεγάλο SUV της Lexus είναι αποκλειστικά υβριδικό, τεχνολογίας Self-Charging Hybrid, καθώς διατίθεται μόνο στην έκδοση 450h, ενώ στην εξοπλιστική κορυφή υφίσταται η έκδοση F SPORT που αγγίζει τις εκατό χιλιάδες Ευρώ. Η τετρακίνηση E-FOUR του RX επιτυγχάνεται μέσω επιπρόσθετου ηλεκτροκινητήρα 50 kW, τοποθετημένου στον πίσω άξονα, παράλληλα με τον κινητήρα 3.5 V6 βενζίνης και τους δύο μπροστινούς ηλεκτροκινητήρες. Η πολυτέλεια, το φινίρισμα και η ευρυχωρία του εσωτερικού είναι δεδομένες, ενώ στην πολυτέλεια συμβάλλει και η μεγάλη, πανοραμική οροφή και η κεντρική οθόνη αφής 8,0 ως 12,3 ιντσών. Η τελευταία σχεδιαστική του ανανέωση, καθώς αναμένεται η νέα γενιά του 2020, απέκτησε την ιδιαίτερη νέα γρίλια της Lexus και την «αιωρούμενη» δεύτερη και τρίτη κολώνα, μεταξύ άλλων.

MAZDA CX-3

2018 / από 25.053 €

Κεντρικό ρόλο στην επιστροφή της Mazda στην ελληνική αγορά, μετά από έξι χρόνια, έχει το CX-3, που -αν και δεν του φαίνεται- βρίσκεται στην κατηγορία B-SUV, καθώς βασίζεται στο πάτωμα του Mazda 2. Όμως, όπως θα γίνει και με τη νέα γενιά του τελευταίου, του CX-3 έχει υιοθετήσει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo («ψυχή εν κινήσει») της εταιρείας στα 4,275 μέτρα του αμαξώματός του, που το καθιστούν ένα από τα πιο μεγάλα της κατηγορίας, με 350 λίτρα αποσκευών. Το ιαπωνικό Crossover διατίθεται αποκλειστικά με τον diesel κινητήρα 1.759 κ.εκ. με την ονομασία Skyactiv-D, δηλαδή στην έκδοση CD115, με 115 ίππους και 270 Nm ροπής, και μόνο με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Όσο για τον εξοπλισμό του, στο εσωτερικό φιγουράρει η οθόνη αφής 7 ιντσών, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Υποστήριξη Πέδησης και Συστήματα Ελέγχου Τυφλού Σημείου και Διατήρησης Λωρίδας.

MAZDA CX-30

2019 / από 25.112 €

Η νέα γενιά της Crossover εκδοχής του Mazda 3 παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο και είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε όλες τις διαστάσεις (12 εκατοστά σε μήκος και 8,5 εκ. σε μεταξόνιο) από το CX-3, με σκοπό να προσφέρει περισσότερο χώρο (κυρίως) για τους επιβάτες. Το ιαπωνικό Crossover διατίθεται με τρεις κινητήρες, έναν ατμοσφαιρικό 2.0 lt βενζίνης (Skyactiv-G) με 122 ίππους, έναν πετρελαίου 1.8 lt (Skyactiv-D) με 116 ίππους και με τον κορυφαίο 2.0 lt Skyactiv-Χ ισχύος 180 ίππων. Οι δύο μονάδες βενζίνης, μάλιστα, υιοθετούν και το ήπιο υβριδικό σύστημα M Hybrid που αποθηκεύει την ενέργεια της πέδησης. Όλες οι εκδόσεις προσφέρουν την επιλογή μηχανικού ή αυτόματου κιβωτίου, 6 σχέσεων και στις δύο περιπτώσεις, αλλά και της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης τετρακίνησης i-Activ AWD.

MAZDA CX-5

2017 / από 27.705 €

Van der Vaart Fotografie.nl

Η δεύτερη γενιά του CX-5 μετρά ήδη τέσσερα χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά και, παρότι η τρίτη του αναμένεται το 2020, παραμένει ένα -αισθητικά και τεχνολογικά- ανταγωνιστικό SUV. Όταν παρουσιάστηκε, το 2016, ήταν ένα φρέσκο δείγμα της αισθητικής των σημερινών Mazda, και εισήγαγε τεχνολογίες όπως το G-Vectroring Control (GVC), το οποίο ρυθμίζει αναλόγως των περιστάσεων τη ροπή σε κάθε τροχό. Συνδυάζεται, φυσικά, με την ηλεκτρονική τετρακίνηση i-Activ AWD. Από πλευράς κινητήρων, έχει τον 2.0 lt βενζίνης SkyActiv-G 165 ίππων, τον 2.5 lt βενζίνης 194 ίππων, και τον 2.2 lt πετρελαίου SkyActiv-D σε εκδοχές 150 και 184 ίππων και 380 και 445 Nm ροπής αντίστοιχα.

MERCEDES-BENZ GLA

2017 / από 27.924 €

Mercedes-Benz GLA 220d 4MATIC, canyonbeige, Fahraufnahme;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 4,8 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 127 g/km* Mercedes-Benz GLA 220d 4MATIC, canyon beige, driving shot;Fuel consumption combined: 4.8 l/100 km; Combined CO2 emissions: 127 g/km* Daimler AG

H GLA, με την οποία η Mercedes-Benz μπήκε στα premium συμπαγή SUV/Crossover πριν από έξι χρόνια, ανανεώθηκε σημαντικά το 2017 με αισθητικό «φρεσκάρισμα» εξωτερικά και εσωτερικά, καθώς και με μηχανικές προσθήκες. Οι σχεδιαστικές παρεμβάσεις αφορούν στη μάσκα, του προφυλακτήρες και τα LED φωτιστικά σώματα, και εσωτερικά στις επενδύσεις, στον πίνακα οργάνων και στην κεντρική οθόνη πολυμέσων 8 ιντσών. Η γκάμα των κινητήρων ξεκινά από τη GLA 180 1.6 λίτρου και 122 ίππων, συνεχίζεται με τη GLA 200 ίδιου κυβισμού και 156 ίππων, ενώ οι δίλιτρες μονάδες έχουν ισχύ 184 και 211 ίππων. Οι τελευταίες συνδυάζονται με το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC και με αυτόματο κιβώτιο DCT 7. Παράλληλα, η αναβάθμιση του εξοπλισμού με την ανανέωση του ’17 περιλαμβάνει νέες επιπλέον τεχνολογίες, όπως η περιμετρική κάμερα 360 μοιρών και η hands-free πρόσβαση.

MERCEDES-BENZ GLB

2019 / από 37.235 €

Mercedes-Benz GLB, Edition 1, digitalweiß Mercedes-Benz GLB Edition 1, digital white Daimler AG

Η τελευταία προσθήκη στην ευρύτατη γκάμα SUV/Crossovers της γερμανικής εταιρείας έγινε αυτό το φθινόπωρο με τη GLB, που τοποθετείται πάνω από τη GLA από άποψη μεγέθους – καθώς έχει μήκος 4,63 μέτρα, συρόμενα πίσω καθίσματα, και είναι το πρώτο συμπαγές SUV της Mercedes-Benz που επιδέχεται προαιρετικά και τρίτη σειρά καθισμάτων, φιλοξενώντας 7 επιβάτες. Σε σύγκριση με την πιο δυναμική GLA, το σχέδιο της GLB είναι περισσότερο «χωροταξικό», δηλαδή πιο τετραγωνισμένο, ενώ στο εσωτερικό και στο ταμπλό οι διαφορές είναι ελάχιστες. Στη βάση των κινητήρων της GLB βρίσκεται ο 1.3 lt turbo 163 ίππων, ενώ οι υπόλοιποι είναι δίλιτροι: ένας βενζίνης 224 ίππων με τετρακίνηση 4MATIC και τρεις πετρελαίου με 116, 150 και 190 ίππους (εκ των οποίων οι δύο ισχυρότερες έχουν επίσης τετρακίνηση, με ποικίλες διαμορφώσεις κατανομής της ροπής και τη ρύθμιση Technic Offroad για δύσκολες περιστάσεις εκτός δρόμου). Όλα αυτά πάντοτε με την πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και συνδεσιμότητας της φίρμας της Στουτγάρδης.

MERCEDES-BENZ GLC

2019 / από 52.250 €

Mercedes-Benz GLC (X253), 2019, designo selenitgrau magno, Polster Leder sattelbraun Mercedes-Benz GLC (X253), 2019, designo selenite grey magno, saddle brown leather interior Daimler AG

Στη νέα της γενιά πέρασε φέτος η μεσαία SUV πρόταση της Mercedes-Benz, με πλήρως ανανεωμένο σχεδιασμό και με μια ατελείωτη λίστα μηχανικών μερών, που συνθέτουν 14 διαφορετικές εκδόσεις. Ο ανασχεδιασμός ξεκινά από τη μάσκα και τα φώτα και συνεχίζεται στο εσωτερικό, όπου δεσπόζουν οι επίπεδες υψηλής ευκρίνειας LCD οθόνες του MBUX – Mercedes-Benz User Experience, υιοθετημένες από τις νέες γενιές των M-B. Από πλευράς κινητήρων, η τεράστια γκάμα περιλαμβάνει μονάδες δύο, τριών και τεσσάρων λίτρων, με ισχύ από 163 ίππους μέχρι τους 510 hp της κορυφαίας bi-turbo έκδοσης GLC 63 S της AMG. Ορισμένες από τις εκδόσεις αυτές διαθέτουν και το ηλεκτρικό σύστημα 48V που προσφέρει επιπλέον 13,6 ίππους. Επιπλέον, πολλοί από τους παραπάνω κινητήρες συνδυάζονται με την τετρακίνηση 4MATIC και με αερανάρτηση.

MERCEDES-BENZ GLC Coupe

2019 / από 54.806 €

Mercedes-Benz GLC 250 Coupé; Exterieur: brilliantblau; Interieur: designo Leder Nappa platinweiß/schwarz;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 6,9-7,3 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 159-170 g/km Mercedes-Benz GLC 250 Coupé; exterior: brilliant blue; interior: designo Nappa Platinum white/black;fuel consumption combined: 6.9-7.3 l/100 km; CO2 emissions combined: 159-170 g/km Daimler AG

Η σπορ παραλλαγή αμαξώματος της GLC είναι η Coupe, που προσφέρει τις περισσότερες από τις μηχανικές επιλογές της έκδοσης SUV και φυσικά όλες τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες. Οι διαφορές βρίσκονται στη σχεδίαση, που προσδίδει την πολυχρηστικότητα ενός SUV sport-coupe χαρακτήρα. Η βασική διαφοροποίηση από την SUV GLC βρίσκεται στην κεκλιμένη οροφή, στην τρίτη κολόνα και στην ουρά, αλλά ενισχύσεις του δυναμισμού της σχεδίασης εντοπίζονται και σε λεπτομέρειες όπως οι πιο μυώδεις θόλοι, το χρώμιο στα πίσω φωτιστικά σώματα και οι εντονότερες γραμμές στις πλευρές του αμαξώματος. Αλλαγές δεν υφίστανται στο εσωτερικό, όπου δεσπόζει η μεγάλη οθόνη 12,3 ιντσών του πίνακα οργάνων και οι οθόνες 7 και 10,25 ιντσών του συστήματος infotainment, οι οποίες ελέγχονται πια όχι από περιστροφικό διακόπτη αλλά από touchpad και από το τιμόνι, ή με φωνητικές εντολές.

MERCEDES-BENZ GLE

2019 / από 91.890 €

Mercedes-Benz GLE, Exterieur: mojavesilber, Interieur: Leder Rough espressobraun/magmagrau, Zierelemente Holz Walnuss braun offenporig;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 9,6 8,3 l/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 220 - 190 g/km (vorläufige Daten)* Mercedes-Benz GLE, exterior: mojave silver, interior: rough leather espresso brown/magma grey, brown open-pore walnut wood trim;Fuel consumption combined: 9.6 8.3 l/100 km; Combined CO2 emissions: 220 - 190 g/km (provisional data)* Daimler AG

Τον Οκτώβριο του 2018 η Mercedes-Benz αποκάλυψε τη νέα γενιά του μεγάλου της SUV -τη δεύτερή του γενιά από τότε που από M-Class μετονομάστηκε σε GLE- το οποίο εκσυγχρονίστηκε πια όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και με όλες τις προηγμένες τεχνολογίες της εταιρείας της Στουτγάρδης. Εκτός των άλλων, απέκτησε το σύστημα ενεργητικών αναρτήσεων E-Actve Body Control και το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Active Stop-and-Go Assist. Επιπλέον, το εσωτερικό είναι πολύ πιο ευρύχωρο και προσφέρει πλέον, προαιρετικά, τη δυνατότητα και τρίτης σειράς καθισμάτων, για 7 θέσεις, μιας και το μεταξόνιο μεγάλωσε κατά 8 εκατοστά. Παράλληλα, η τετρακίνηση 4MATIC (στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις), ικανή για μετάδοση ακόμα και του 100% της ροπής σε κάθε άξονα, γίνεται για πρώτη φορά διαθέσιμη σε 6κύλινδρες και 8κύλινδρες εκδόσεις, ενώ διατίθεται και το πακέτο Offroad με δυνατότητα κοντής κλιμάκωσης των σχέσεων. Η βασική έκδοση της νέας GLE είναι η δίλιτρη diesel των 245 ίππων. Έπειτα, υπάρχουν οι τρίλιτροι πετρελαίου με 272 και 330 hp και στη βενζίνη οι 3.0 lt με 367 και 435 ίππους. Στους δύο τελευταίους προσθέστε συν 22 ίππους του ηλεκτρικού συστήματος 48V.

MERCEDES-BENZ GLE COUPE

2014 / τιμή 105.400 €

GLE 350 d Coupé 4MATIC, Exterieur: Designo Diamantweiß Bright GLE 350 d Coupé 4MATIC, exterior: designo diamond white bright Daimler AG

Η νέα γενιά της Coupe έκδοσης της GLE, που παρουσιάστηκε στη Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο, πρόκειται τους επόμενους μήνες να έρθει και στη χώρα μας – όπου εξακολουθεί, μέχρι τότε, να διατίθεται η Coupe πρώτης γενιάς. Αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια, η ρηξικέλευθη αισθητική που άνοιξε το μεγάλο γερμανικό Coupe SUV παραμένει τόσο επίκαιρη, που μοιάζει με νέο αυτοκίνητο. Στην ελληνική αγορά διατίθεται αποκλειστικά στην τετρακίνητη πετρελαίου έκδοση GLE 350 d 4MATIC, που αποδίδει 258 ίππους.

MERCEDES-BENZ GLS

2019 / από 133.740 €

Mercedes-Benz GLS, 2019, AMG Line, designo selenitgrau metallic Mercedes-Benz GLS, 2019, AMG Line, designo selenite grey metallic Daimler AG

Η Mercedes-Benz υποστηρίζει ότι αυτή είναι η S-Class των SUV, δηλαδή μια λιμουζίνα με ό,τι πολετελέστερο και πιο προηγμένο έχει η γερμανική εταιρεία να επιδείξει σε επίπεδο παραγωγής, με την επιπλέον δυνατότητα της εκτός δρόμου κίνησης. Φέτος παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά της GLS, υιοθετώντας τη νέα αισθητική της Mercedes σε ακόμα μεγαλύτερο αμάξωμα, με μεγαλύτερο μήκος (5,2 μέτρα) και με μεταξόνιο 3.135 χλστ.! Έτσι, ο χώρος για δύο πίσω επιβάτες είναι χώρος λιμουζίνας, ενώ εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα και τρίτης σειράς καθισμάτων. Όλη η ατελείωτη λίστα πολυτέλειας και τεχνολογίας ενεργητικής ασφάλειας και πολυμέσων έρχεται απευθείας από την S-Class, όπως και η αερανάρτηση E-Active Body Control με επιπλέον την επιλογή του πακέτου Offroad με υποπολλαπλασιασμό των σχέσεων. Στην Ελλάδα η GLS διατίθεται με τετρακίνηση στις εξακύλινδρες σε σειρά τρίλιτρες εκδόσεις GLS 350d και 400d, ισχύος 286 και 330 ίππων αντίστοιχα, με το κιβώτιο 9 σχέσεων 9G-TRONIC.

MERCEDES-BENZ G-CLASS

2018 / από 158.220 €

Mercedes-AMG G 63 Edition 1, designo platin magno, Leder Exklusiv Nappa AMG schwarz.;Kraftstoffverbrauch kombiniert: 13,1 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 299 g/km* Mercedes-AMG G 63 Edition 1, designo platinum magno, AMG Exclusive nappa leather black.;Fuel consumption combined: 13.1 l/100 km; Combined CO2 emissions: 299 g/km* Daimler AG

Το εμβληματικό Off-roader της Mercedes-Benz μπήκε πια στην πέμπτη δεκαετία της ύπαρξής του με τη νέα του γενιά που παρουσιάστηκε πέρσι – χωρίς, όμως, να μεταλλάσσει σε τίποτα τον κλασσικό σχεδιασμό της αρχέγονης G-Class. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με την αύξηση του μήκους (4,817 μέτρα) και του πλάτους της, αλλά και με την προσθήκη των σύγχρονων τεχνολογιών της Daimler. Πέραν των μεγαλύτερων χώρων στο εσωτερικό, χάρη στην αύξηση του μεταξονίου στα 2,89 μέτρα, στο εσωτερικό τώρα δεσπόζουν οι ψηφιακές οθόνες 12,3 ιντσών με το σύστημα πολυμέσων Comand με περιμετρική κάμερα. Με βελτιωμένη ποιότητα κύλισης στην άσφαλτο και σημαντικά χαμηλότερο βάρος, κατά 170 κιλά, η νέα G-Class διατίθεται στην Ελλάδα στις τρίλιτρες εκδόσεις πετρελαίου G350d με 286 ίππους και G400d με 330 hp, καθώς και στις τετράλιτρες G500 με 422 ίππους και G63 AMG των 585 ίππων με bi-turbo. Η τιμή της τελευταίας αγγίζει τις 275 χιλιάδες Ευρώ.

MERCEDES-BENZ EQC

2019 / από 79.360 €

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC, (BR N293) / Hightechsilber / Interior: Electric Art / Der neue Mercedes-Benz EQC - der erste Mercedes-Benz der Produkt- und Technologiemarke EQ. Mit seinem nahtlosen klaren Design ist der EQC ein Vorreiter einer avantgardistischen Elektro-Ästhetik mit wegweisenden Designdetails und markentypischen Farbakzenten außen wie innen.;Stromverbrauch kombiniert: 22,2 kWh/100 km; CO2 Emissionen kombiniert: 0 g/km, Angaben vorläufig* Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC, (BR N293) / hightech silver / Interior: Electric Art / The new Mercedes-Benz EQC - the first Mercedes-Benz under the product and technology brand EQ. With its seamless, clear design, the EQC is a pioneer for an avant-garde electric look with trailblazing design details and colour highlights typical of the brand both inside and out.;combined power consumption: 22.2 kWh/100 km; combined CO2 emissions: 0 g/km, provisional figures* Daimler AG

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-Benz παραγωγής, απρόσμενα ένα SUV 4,76 μέτρων, διατίθεται ήδη στη χώρα μας μετά τη φετινή της πρεμιέρα στην Ευρώπη και κοστίζει 79.360 Ευρώ. Η μονάδα ισχύος της αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα για την επίτευξη της τετρακίνησης, συνολικής ισχύος 300 ίππων (408 kW) και 760 Nm (!) ροπής. Ανάμεσα στους δύο ηλεκτροκινητήρες, το δάπεδο φιλοξενεί τη μπαταρία των 80 kWh. Με την τελική της ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h, η αυτονομία που επιτυγχάνει αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα. Μέσω των δύο μεγάλων οθονών 10,25 ιντσών στο ταμπλό της EQC, και του συστήματος MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ πέντε προγραμμάτων οδήγησης (Comfort, Eco, Max Range, Sport, Individual), ενώ μέσω μοχλοδιακοπτών πίσω από το τιμόνι μπορεί να ορίσει το ποσοστό ανάκτησης της κινητικής ενέργειας.

MINI COUNTRYMAN

2017 / από 26.510 €

www.guenterschmied.com

Στις αρχές του 2017 παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά του Countryman, του μεγαλύτερου και πιο πολυχρηστικού αυτοκινήτου στην σχεδόν εξηντάχρονη ιστορία της φίρμας. Πέραν της σχεδιαστικής αναβάθμισης, με περιορισμένες αλλά πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις, το συμπαγές premium Crossover έχει τη νέα γενιά του συστήματος τετρακίνησης ALL4 και είναι το πρώτο με έκδοση plug-in hybrid, με 40 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής αυτονομίας. Παράλληλα, δεδομένου ότι πια βασίζεται στο δάπεδο της BMW X1, με μήκος αυξημένο κατά 20 (!) εκατοστά και μεταξόνιο κατά 7,5 εκ. προσφέρει ακόμα περισσότερο χώρο για πέντε επιβάτες, έχει συρόμενα πίσω καθίσματα και 450 λίτρα για τις αποσκευές και διαθέτει για πρώτη φορά οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα. Όσο για τους κινητήρες, προσφέρεται με τρικύλινδρο 1.5 βενζίνης απόδοσης 136 ίππων ή δίλιτρο 192 ίππων, ενώ στα ίδια κυβικά υπάρχουν και οι εκδόσεις πετρελαίου 116, 150 και 190 ίππων. Η plug-in υβριδική, με την ονομασία MINI Cooper S E Countryman ALL4 και με τον 1.5 βενζίνης, αποδίδει συνδυαστικά 224 ίππους και κοστίζει 44.300 ευρώ.

MITSUBISHI ASX

2017 / από 17.120 €

Η έκδοση του ASX που ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 είναι η πιο πρόσφατη του ιαπωνικού SUV, αλλά συνεχίζει να προτάσσει τα γνήσια offroad χαρακτηριστικά, την απλότητα και την αξιοπιστία, σε σχέση με τον πολύπλοκο ανταγωνισμό, σε μια εξαιρετική σχέση αξίας-τιμής. Η τελευταία του αισθητική ανανέωση περιλαμβάνει αλλαγές κυρίως στη μάσκα και στον εμπρός προφυλακτήρα, ενώ στο κέντρο της κονσόλας βρίσκεται η οθόνη αφής 6,5 ιντσών. Πλέον, κινητήρια μονάδα για το ASX είναι μόνο η ατμοσφαιρική του 1.6 lt, ισχύος 117 ίππων και ροπής 154 Nm, που είναι στοιχεία αρκετά βάσει του σχετικά χαμηλού βάρους των 1.260 κιλών, με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ διατίθεται μόνο σε προσθιοκίνητη έκδοση.

MITSUBISHI ECLIPSE CROSS

2018 / από 21.650 €

Το νέο «πρόσωπο» της Mitsubishi, από άποψη σχεδιασμού αλλά και τεχνολογίας (τουλάχιστον πριν την έλευση των νέων δαπέδων της συμμαχίας με τις Renault-Nissan το 2020), ήρθε πέρσι με το Eclipse Cross, ένα συμπαγές SUV με Coupe αισθητική και μήκος 4,4 μέτρων που τοποθετείται κάτω από το Outlander – με το οποίο μοιράζεται το ίδιο δάπεδο. Αναβαθμισμένη είναι, ταυτόχρονα, και η ποιότητα των υλικών του εσωτερικού και η «σουίτα» των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού και infotainment. Το τελευταίο φιλοξενείται σε έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών που ελέγχεται μέσω touchpad, με δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Όσο για τους χώρους, είναι ικανοποιητικοί για πέντε επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται στα 341-448 λίτρα, αναλόγως της θέσης της συρόμενης πίσω σειράς καθισμάτων. Στα μηχανικά μέρη επίσης έχουμε κάτι νέο, τον κινητήρα, τον 1.5 lt Turbo των 163 ίππων και 250 Nm ροπής. Στις δικίνητες εκδόσεις του το Eclipse Cross συνοδεύεται από μηχανικό κιβώτιο, ενώ στην τετρακίνητη με το αυτόματο κιβώτιο CVT.

MITSUBISHI OUTLANDER PHEV

2019 / από 45.900 €

Η plug-in υβριδική «ναυαρχίδα» της Mitsubishi, το Outlander Plug-in Hybrid των σχεδόν 4,7 μέτρων, απέκτησε φέτος νέο κινητήρα βενζίνης και σχεδιαστικό «φρεσκάρισμα». Ο πρώτος έχει χωρητικότητα τώρα 2.4 lt και ισχύ 135 ίππων και συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα, που επιτυγχάνουν την τετρακίνηση) που παίρνουν ενέργεια 80 kW της μπαταρίας για να αποδώσουν 82 και 95 ίππους αντίστοιχα. Έτσι, συνδυαστικά το Outlander PHEV έχει ισχύ 224 ίππων και ροπή 338 Nm, και μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για 47 χιλιόμετρα. Όσο για τις σχεδιαστικές αλλαγές του, αυτές εντοπίζονται στα LED φωτιστικά σώματα εμπρός-πίσω, στους προφυλακτήρες και στη μάσκα, ενώ νέα είναι και η ρύθμιση της ανάρτησης, που δίνει έμφαση στην άνεση χωρίς να απεμπολεί τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

NISSAN JUKE

2014 / από 16.280 €

Η νέα γενιά του 2020 του ιαπωνικού συμπαγούς B-SUV έχει ήδη αποκαλυφθεί και είναι προ των πυλών, όμως το υπάρχον Juke αποτελεί, βάσει κυρίως της τόσο πρωτοποριακής του σχεδιαστικής τόλμης εξαρχής, μια διαχρονικά μοντέρνα επιλογή. Με τον κινητήρα βενζίνης 1.6 των 112 ίππων το Juke προσφέρεται με μηχανικό κιβώτιο ή με αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης CVT, το οποίο δεν κρύβει μεν τα χρόνια του αλλά συμβάλλει -μαζί με τις συμπαγείς του διαστάσεις- στην φιλικότητα και την ευελιξία του στην πόλη. Η δεύτερη επιλογή είναι ο κινητήρας 1.5 lt πετρελαίου, ισχύος 110 ίππων, που διατίθεται μόνο με το μηχανικό κιβώτιο. Παράλληλα, το Juke καταφέρνει να προσφέρει (μετά τον ανασχεδιασμό του) 354 λίτρα για τις αποσκευές, και χωρά σχετικά άνετα δύο επιβάτες στην πίσω σειρά.

NISSAN QASHQAI

2018 / από 20.490 €

Το αυτοκίνητο που ξεκίνησε το 2007 με την ασυγκράτητη εμπορική του επιτυχία την άνθηση της κατηγορίας των SUV/Crossovers, δέχθηκε πέρσι μια σημαντική ανανέωση με τον νέο, προηγμένο βενζινοκινητήρα 1.3 lt Turbo προδιαγραφών Euro 6dTemp και με το καινούριο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT 7 σχέσεων. Ο κινητήρας διατίθεται στις εκδόσεις 140 ή 160 ίππων και είναι πολύ πιο αποδοτικός, ροπάτος και οικονομικός σε σχέση με τις μονάδες 1.2 lt και 1.6 lt που αντικαθιστά. Το κιβώτιο DCT διατίθεται μόνο στην ισχυρότερη από τις δύο εκδόσεις αυτές, καθώς η ροπή τους φτάνει τα 240 και 260 Nm αντίστοιχα, και τα 270 Nm με το DCT. Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι κινητήρες πετρελαίου 1.5 lt και 1.7 lt, απόδοσης 116 και 150 ίππων. Ο δεύτερος από αυτούς είναι ο μοναδικός που συνδυάζεται με τετρακίνηση. Στα υπόλοιπα στοιχεία της ανανέωσης, ο σχεδιασμός έχει φρεσκαριστεί με τη νέα γρίλια V-motion και νέα φωτιστικά σώματα με «μπούμερανγκ» υπογραφή των νέων LED, ενώ εσωτερικά διατίθεται το νέο σύστημα infotainment NissanConnect με πλήρη συνδεσιμότητα του smartphone στην οθόνη αφής 7 ιντσών. Τέλος, το νέο Qashqai δέχθηκε και μια πληθώρα των νέων τεχνολογιών υποβοήθησης Nissan Intelligent Mobility, έχει εκ νέου ρυθμισμένη ανάρτηση, ενώ η αύξηση του μήκους (κατά 1,7 cm) στα 4,394 μέτρα βελτίωσε ακόμα περισσότερο τους διαθέσιμους χώρους.

NISSAN X-TRAIL

2018 / από 25.490 €

Το μεγαλύτερο SUV της Nissan, που προσφέρει και τη δυνατότητα 7 θέσεων, βρέθηκε στο διάβα της ανανέωσης του Qashqai και δέχθηκε όχι μόνο τις αισθητικές επεμβάσεις που έγιναν στο τελευταίο, με τη γρίλια V-motion κυρίως και με τα νέα φωτιστικά σώματα, αλλά και τον νέο κινητήρα βενζίνης 1.3 Turbo στην ισχυρότερή του έκδοση των 160 ίππων. Σε αυτή την έκδοση είναι αποκλειστικά δικίνητο, και συνδυάζεται με το καινούριο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT 7. Παράλληλα, διατίθεται η έκδοση πετρελαίου 1.7 lt – 150 hp, που προσφέρεται και με την τετρακίνηση All Mode 4×4-I με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη και το κλείδωμα ροπής 50:50 εμπρός-πίσω, αλλά και με το παλαιότερο κιβώτιο CVT που η Nissan ονομάζει X tronic. Όσο για τις διαστάσεις του, τίποτα δεν άλλαξε με την περσινή ανανέωση του X-Trail: το μήκος έμεινε στα 4,69 μέτρα, όπως απαράλλακτη έμεινε και η ευρυχωρία και ο χώρος αποσκευών των 550-565 λίτρων με τα συρόμενα πίσω καθίσματα.

OPEL CROSSLAND X

2017 / από 16.800 €

Adam Opel AG

Το συμπαγές Crossover της Opel δεν έχει μόνο το ρόλο του «ελαφρώς Offroad» αλλά και την πολυχρηστικότητα που είχε το μικρό MPV Meriva, το οποίο εμμέσως αντικαθιστά. Αυτό δείχνει τόσο το ύψος του, όσο και οι διάφορες λειτουργικές διαμορφώσεις του εσωτερικού (όπως η συρόμενη κατά 15 εκ. πίσω σειρά καθισμάτων). Σημαντικό στοιχείο του στυλ, του μήκος 4,2 μέτρων αμαξώματος, είναι η διχρωμία και η «αιωρούμενη» οροφή, τα LED φώτα, καθώς και οι δυνατότητες συνδεσιμότητας και πολυμέσων με το σύστημα IntelliLink στην -προαιρετική- έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών. Τα μηχανικά του μέρη προέρχονται από την Opel όσο και από τον όμιλο PSA, καθώς αυτό είναι το πρώτο Opel αυτής της συμμαχίας. Διατίθεται στη βασική του έκδοση με ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.2 lt – 83 hp, και στη βενζίνη υπάρχει επίσης ο 1.2 lt Turbo των 130 hp. Όσο για το πετρέλαιο, έχει δύο εκδόσεις του 1.5 lt πετρελαίου, με 102 και 120 ίππους, ενώ διατίθεται με μηχανικό είτε αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

OPEL GRANDLAND X

2017 / από 21.950 €

Opel Automobile GmbH

Η εναλλακτική πρόταση της συνεργασίας Opel-PSA, βασίζεται μεν στο ίδιο δάπεδο με το Peugeot 3008, όμως διαφοροποιείται δίνοντας έμφαση στους χώρους, στην πρακτικότητα και την άνεση. Στα 4,477 μέτρα του μήκους του προσφέρει εξαιρετικούς χώρους για πέντε επιβάτες και 514 λίτρα αποσκευών, που μπορούν να γίνουν 1.652 με την πτώση των πίσω καθισμάτων. Το στιλ του δίνει έμφαση στο δυναμισμό, κυρίως με την ιδιαίτερη τρίτη κολόνα, την «αιωρούμενη» οροφή, τα φώτα LED, τις νευρώσεις του αμαξώματος. Όσο για την άνεση, πέραν των χώρων, αυτή εκφράζεται κυρίως με την σπουδαία ποιότητα κύλισης και την απόκριση της ανάρτησης. Το Grandland X, παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα έμμεσης τετρακίνησης, με το ηλεκτρονικό traction control IntellGrip που προσφέρει τη δυνατότητα διαμόρφωσης σε πέντε διαφορετικά modes, ενώ το αυτόματο κιβώτιό του είναι νέο, 8 σχέσεων. Προσφέροντας μια πλειάδα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης, το γερμανικό SUV διατίθεται με δύο κινητήρες βενζίνης, 1.2 lt και 1.6 lt με 130 και 180 ίππους αντίστοιχα, με τον καινούριο 1.5 lt πετρελαίου 130 hp και με τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα ισχύος 177 ίππων.

PEUGEOT 2008

2016 / από 17.300 €

Παρότι η νέα γενιά του 2008 βρίσκεται προ των πυλών, το γαλλικό συμπαγές Crossover -που μπήκε στην «αρένα» της κατηγορίας το 2013- παραμένει μετά την ανανέωσή του πριν τρία χρόνια ένα μοντέρνο και ευέλικτο αυτοκίνητο πόλης με ελαφρές δόσεις «περιπέτειας». Ένα αυτοκίνητο βασισμένο στο 208, αλλά που προσφέρει 410 λίτρα χώρου αποσκευών και αρκετό χώρο για τουλάχιστον 4 επιβάτες, και μαζί τεχνολογίες όπως την παραλλαγή του i-Cockpit της Peugeot με το σύστημα συνδεσιμότητας Mirror Screen στην κεντρική οθόνη, το ηλεκτρονικό σύστημα Grip Control που ελέγχει την πρόσφυση σε διαφορετικές επιφάνειες, καθώς και τα συστήματα υποβοήθησης Active City Brake and Park Assist που σπανίζουν στην κατηγορία. Προσφέρεται με νέους Euro6 κινητήρες βενζίνης (PureTech) και πετρελαίου (BlueHDi), ισχύος 82 ως 130 ίππων, και με το αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ6 ή με χειροκίνητο μηχανικό επίσης 6 σχέσεων.

PEUGEOT 3008

2016 / από 27.200 €

Προβάλλοντας τον τόσο ιδιαίτερο σχεδιασμό του στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των C-SUV, το 3008 καθιερώθηκε αμέσως με την πρώτη του εμφάνιση το 2016, και τώρα δέχθηκε μια σειρά μηχανικών αναβαθμίσεων – από τις οποίες ξεχωρίζει το καινούριο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων ΕΑΤ8. Στο εκθαμβωτικό του εσωτερικό της αισθητικής i-Cockpit βρίσκεται στο επίκεντρο η ψηφιακή οθόνη των οργάνων 12,3 ιντσών (ρυθμιζόμενη σε πέντε διαφορετικά modes), το ασυνήθιστα μικρό τιμόνι, η οθόνη αφής 8 ιντσών (με λειτουργία συνδεσιμότητας Mirror Screen ) και οι μοναδικοί ρετρό διακόπτες. Στο δρόμο, η πλατφόρμα EMP2 μαζί με τον εξαιρετικό συνδυασμό άνεσης-πρόσφυσης του στησίματος βοηθούνται από το στάνταρ traction control με την ονομασία Grip Control, το οποίο προσφέρει ηλεκτρονικά έμμεσα στοιχεία τετρακίνησης για καλύτερη πρόσφυση σε εναλλασσόμενες επιφάνειες. Το τελευταίο έχει τις πέντε ρυθμίσεις Normal, Snow, Mud, Sand και ESP OFF, και συνδυάζεται με πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης. Τέλος, το 3008 έχει τους κινητήρες βενζίνης PureTech 1.2 lt και 1.6 lt με 130 και 180 ίππους αντίστοιχα, καθώς και τους πετρελαίου BlueHDi με 1.5 lt και 2.0 lt και ισχύ 130 και 180 ίππων επίσης.

PEUGEOT 5008

2017 / από 27.700 €

Το 5008 αποτελεί, σύμφωνα με την Peugeot, μια ευμεγέθη πρόταση της κατηγορίας C-SUV, παρότι είναι 19 ολόκληρα εκατοστά μακρύτερο από το 3008. Διότι δίνει έμφαση στους άπλετους χώρους, προσφέροντας 702 λίτρα αποσκευών ή τρίτη σειρά καθισμάτων, αλλά και στοιχεία πολυχρηστικότητας (όπως οι πολλαπλές διαμορφώσεις των συρόμενων πίσω καθισμάτων) σαν ένα παλιό οικογενειακό MPV. Μόνο που τώρα, στην εποχή που μεσουρανούν τα SUV/Crossovers, αυτό το απόλυτο οικογενειακό έχει απόσταση 22 εκ. από το έδαφος και την έμμεση τετρακίνηση με το ηλεκτρονικό σύστημα Advanced Grip Control, με πέντε ρυθμίσεις αναλόγως της επιφάνειας και της πρόσφυσης, που το κάνουν πιο ικανό από ό,τι δείχνει σε εκτός δρόμου διαδρομές. Κατά τα άλλα, συναντάμε και εδώ όλα τα εντυπωσιακά στοιχεία του i-Cockpit και τις τεχνολογίες σαν του 3008, αλλά και τους ίδιους κινητήρες βενζίνης PureTech και πετρελαίου BlueHDi, ισχύος 130-180 ίππων.

RENAULT CAPTUR

ΑΠΟ 15.980 €

Το Renault Captur συμπρωταγωνιστεί στη ραγδαία εξάπλωση των μικρών Crossover Mε την αύξηση του ύψους του δαπέδου στα 17 εκ. από το έδαφος, το γαλλικό μικρό Crossover διατηρεί την καλή οικονομία της νέας γενιάς κινητήρων της Renault 0.9 TCe 90 hp, 1.2 TCe – 120 hp με άμεσο ψεκασμό και 1.5 dCi – 90 hp, πετρελαίου. Η σχεδιαστική ανανέωση του Captur έφερε μόνο μικρές αλλαγές, που το πλησίασαν αισθητικά πιο κοντά στο Kadjar. Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν πλούσιο βασικό εξοπλισμό.

RENAULT KADJAR

ΑΠΟ 19.790 €

Η νέα γενιά του Renault Kadjar, τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης, ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της Άνοιξης του 2019. Το μικρομεσαίο γαλλικό SUV έχει αισθητικές διαφοροποιήσεις στα φωτιστικά σώματα και στους προφυλακτήρες, πιο ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό, και φιλοξενεί τους νέους κινητήρες βενζίνης 1.3 Tce ισχύος 140 και 160 ίππων, καθώς και τους πετρελαιοκινητήρες 1.5 dCi με 155 και 1.7 dCi με 149 ίππους. Με πλήθος συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, προσφέρεται με χαμηλότερες τιμές αγοράς.

SEAT ARONA

ΑΠΟ 15.245 €

To Arona βασίζεται στην πλατφόρμα του νέου Ibiza κι αποτελεί τη μοναδική πρόταση στα Crossover που προσφέρεται και σε έκδοση φυσικού αερίου. Οι βασικές διαστάσεις του Arona είναι: 4,138 μ. μήκος, 1,780 μ. πλάτος και 1,543 μ. ύψος, με χώρο αποσκευών 400 λίτρων. Τρεις κινητήρες βενζίνης: 1.0 TSI – 95 hp, 1.0 TSI – 115 hp και 1.5 TSI EVO – 150 hp, κινητήρας πετρελαίου 1.6 TDI με 95 hp και 115 hp και διπλού καυσίμου (φυσικό αέριο – βενζίνη) 1.0 TSI – 90 hp CNG. Εφοδιάζεται με συστήματα οδηγικής υποβοήθησης, όπως: Front Assist, Hill Hold Control, Σύστημα Ανίχνευσης Κούρασης, Αισθητήρες Φωτός και Βροχής, Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, Σύστημα Προειδοποίησης Οπισθοπορείας, Ανίχνευση Τυφλού Σημείου κ.α.

SEAT ATECA

ΑΠΟ 20.400 €

Η παρουσία της Seat στην κατηγορία των C-SUV, με το Ateca. Διατίθεται με κινητήρα βενζίνης 1.0 TSI – 115 hp, όντας το πρώτο στην κατηγορία του με τόσο μικρού κυβισμού κινητήρα, ενώ εξοπλίζεται με όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Προσφέρεται και με κινητήρα βενζίνης 1.4 TSI – 150 hp και πετρελαίου 1.6 TDI – 115 hp.

SEAT TARRACO

ΑΠΟ 28.300 €

Τοποθετείται πάνω από το Ateca, σε 5θέσια και 7θέσια έκδοση, προσθιοκίνητο και τετρακίνητο. Με το μεγάλο επιβλητικό αμάξωμα των 4,735 μ., μήκους, αναμφίβολα δεσπόζει στον δρόμο, ενώ τα 2,79 μ. μεταξόνιο, προσφέρουν τεράστιο χώρο στην καμπίνα που φέρει και τραπεζάκια αεροπορικού τύπου πίσω από τα μπροστινά καθίσματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βασικό του μοτέρ βενζίνης 1.5lt TSI με τους 150 ίππους. Συνεργάζεται πολύ καλά με το 7τάχυτο κιβώτιο DSG, με αλλαγές και από το τιμόνι. Προσφέρεται και δίλιτρη έκδοση βενζίνης με 190 ίππους, με τετρακίνητη έκδοση 4Drive και 7τάχυτο κιβώτιο DSG καθώς και με κινητήρα πετρελαίου 2.0 lt TDI, σε δύο ιπποδυνάμεις, 150 (προσθιοκίνητο με κιβώτιο 6 ταχυτήτων & 4Drive με 7τάχυτο κιβώτιο DSG) και 190hp (4Drive με 7τάχυτο κιβώτιο DSG).

SKODA KAROQ

ΑΠΟ 19.500 €

Το Karoq αποτελεί ισχυρό όπλο της τσεχικής μάρκας, στα συμπαγή SUV. Με επιβλητική σιλουέτα και αυστηρές γραμμές, φέρει τη νέα μάσκα της Skoda, με τα μακρόστενα φωτιστικά, με Full LED προβολείς και LED πίσω φώτα, καθώς και Full LED προβολείς ομίχλης με λειτουργία δυναμικού φωτισμού στροφής. Το πλεονέκτημτης Skoda, οι μεγάλοι χώροι στο εσωτερικό και στο πορτμπαγκάζ (521 λίτρα), είναι ασυναγώνιστο. Στην επιλογή κινητήρων, υπάρχουν βενζίνης: 1.0 TSI – 115 hp, 1.5 TSI – 150 hp (με σύστημα απομόνωσης κυλίνδρων) και πετρελαίου 1.6 TDI – 115 hp, 2.0 TDI – 150 hp και 2.0 TDI – 190 hp. Προσφέρεται δε, με πλήρες πακέτο συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας. Δυναμικός έλεγχος πλαισίου με τρεις επιλογές. Τέσσερα προγράμματα οδήγησης: Normal, Eco, Sport και Individual.

SKODA KODIAQ

ΑΠΟ 26.500 €

Heimbach

Οι εξωτερικές διαστάσεις του νέου μοντέλου, το κατατάσσουν στο άνω άκρο της κατηγορίας των SUV μοντέλων. Το συνολικό μήκος είναι 4,697 μ., το πλάτος 1,882 μ. και το ύψος 1,676 μ. (με μπάρες οροφής), ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,791 μ. Αυτομάτως, οι διαστάσεις αυτές δημιουργούν την αίσθηση της ευρυχωρίας, που αγγίζει τα 720 λίτρα όγκου στην 5θέσια διάταξη, ενώ προσφέρεται και σε 7θέσια διάταξη. Διαθέσιμα μοτέρ: βενζίνης: 1.4 TSI – 125 hp, 1.4 TSI – 150 hp και πετρελαίου 2.0 TDI σε δύο εκδόσεις ισχύος, 150 και 190 ίππων. Η 2κίνητη έκδοση προσφέρεται αποκλειστικά με το κιβώτιο DSG 7 σχέσεων. Η 4κίνητη έκδοση προσφέρεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή με κιβώτιο DSG 7 σχέσεων (στάνταρ με το μοτέρ 190 hp). Το Kodiaq εφοδιάζεται με πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης, ενώ διαθέτει σύστημα επιλογής προγραμμάτων οδήγησης «Adaptive Dynamic Chassis Control/ DCC με Driving Mode Select», δίνοντας την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει τις ρυθμίσεις Normal, Eco, Sport, Individual και Snow (4Χ4). Για καλύτερες εκτός δρόμου δυνατότητες, διαθέτει και Off-road Mode.

SUBARU XV

ΑΠΟ 25.980 €

Στην άκρως απαιτητική και ολοένα αυξανόμενη κατηγορία των SUVs και κατά προέκταση των Crossovers, η Subaru έχει το XV, που διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες, με μόνιμη, συμμετρική τετρακίνηση (από 60-40 εμπρός – πίσω, έως 50-50 στους δύο άξονες). Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της Subaru, όπως και το Impreza. Οι μηχανικοί, χαμήλωσαν και το κέντρο βάρους κατά 5 χιλιοστά, αυξάνοντας κατά 50% την σταθερότητα στις πλευρικές κλίσεις. Εχει 22 εκ. απόσταση από το έδαφος, 18 μοίρες γωνία προσέγγισης, 29 μοίρες αποχώρησης και 52 μοίρες που μπορεί να οδηγηθεί σε πλευρική κλίση. Ο ελαφρύτερος κατά 12 κιλά κινητήρας βενζίνης 1.6 lt αποδίδει 114 ίππους. Προσφέρεται και δίλιτρος βενζίνης με 156 ίππους. Και οι δύο μόνο με αυτόματο CVT κιβώτιο ταχυτήτων.

SUZUKI IGNIS

ΑΠΟ 11.680 €

Τo Suzuki Ignis μεταλλάχθηκε σ’ ένα μικρό SUV, αποκτώντας τετρακίνηση και απόσταση 18 εκατοστών από το έδαφος, ενώ έχει και κάποια εντελώς απρόσμενα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι ότι παρά το επιπλέον βάρος της τετρακίνησης, και ενώ η Suzuki δεν ακολουθεί το ρεύμα των μικρών Turbo κινητήρων και επιμένει στον τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό 1.2 lt – 90 hp, το Ignis κρατά -στην πράξη- τη μέση κατανάλωση κάτω από τα 6,0 l/100km. Ένα δεύτερο απρόσμενο στοιχείο είναι ότι παρά τα μόλις 3,7 μέτρα του, είναι σχεδόν αδιανόητα ευρύχωρο για τέσσερις επιβάτες. Στο δικίνητη έκδοση ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 267 λίτρα και με την πτώση των πίσω καθισμάτων τα 501 ενώ η πίσω σειρά καθισμάτων σύρεται. Η τετρακίνηση, ωστόσο, κόβει 40 λίτρα από τις αποσκευές. Στην τετρακίνητη έκδοση το σύστημα AllGrip ενεργοποιείται ηλεκτρονικά και σβέλτα, για να συμβάλλει στην πρόσφυση όταν αυτή χάνεται σε ολισθηρές επιφάνειες -λάσπη ή χιόνι- ή σε ήπιες εκτός δρόμου δυσκολίες.

SUZUKI JIMNY 4WD

ΑΠΟ 18.270 €

Το νέο Suzuki Jimny, παραμένει ένα αυθεντικό on – off αυτοκίνητο, ικανό πάντα για τα εύκολα, αλλά κυρίως για τα δύσκολα. Με πιο τετραγωνισμένο αμάξωμα από πριν διακρίνεται για τις συμπαγείς αναλογίες του (3,65 μ. μήκος, 1,72 μ. ύψος), το κάθετο παρμπρίζ, τη μαύρη μάσκα με τις τέσσερις μεγάλες γρίλιες και τους ευμεγέθεις προφυλακτήρες (μπροστά με φώτα ημέρας). Κύριο χαρακτηριστικό του παραμένει η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι 37 μοίρες γωνία προσέγγισης και οι 49 μοίρες γωνία αποχώρησης. Επίσης, η καμπίνα διαθέτει πιο σύγχρονο περιβάλλον. Εφοδιάζεται με ένα μοτέρ βενζίνης 1.5lt – 102hp, με 130Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ. Αυτό που εξακολουθεί να κάνει το Jimny να ξεχωρίζει, είναι το πλαίσιο τύπου σκάλας και το σύστημα τετρακίνησης Allgrip, με τρεις επιλογές.

SUZUKI VITARA

ΑΠΟ 15.990 €

Από το 1988, χαρακτηρίστηκε ως ένα «καθαρόαιμο» για εκτός δρόμου διαδρομές, με πλαίσιο τύπου «σκάλας», ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε περισσότερο χαρακτήρα on και λιγότερο off road. Η ανανεωμένη έκδοση διαθέτει σύστημα τετρακίνησης Suzuki ALLRIP Select για βελτιωμένη απόδοση εκτός δρόμου, προηγμένα συστήματα ασφαλείας, πλούσιο εξοπλισμό και επιλογές για εξατομίκευση, ώστε να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις κάθε οδηγού. Διαθέσιμο με turbo κινητήρες βενζίνης BOOSTERJET 1.0 lt – 112 hp και 1.4 lt – 140 hp . Προσφέρεται με ολοκληρωμένο πακέτο προηγμένων συστημάτων ασφαλείας. Μεταξύ άλλων, φέρει: Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (BlindSpotMonitor), Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Control) και Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition).

SUZUKI SX4 S-CROSS

ΑΠΟ 15.970 €

Εχει τον δικό του σχεδιαστικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας την ευρωπαϊκή φινέτσα με την ιαπωνική σχολή. Μετά την πρόσφατη αισθητική ανανέωση διαθέτει ευμεγέθη φωτιστικά σώματα που ενσωματώνουν φώτα ημέρας τεχνολογίας LED, ενώ πίσω, νέας σχεδίασης είναι ο προφυλακτήρας και τα φωτιστικά σώματα. Παράλληλα έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο εξοπλισμού, με επίκεντρο την οθόνη αφής του συστήματος infotainment. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται πλέον το ενεργό cruise control με περιοριστή ταχύτητας και το Radar Brake Support, που σε περίπτωση ενδεχόμενης σύγκρουσης ειδοποιεί τον οδηγό αυξάνοντας τη δύναμη πέδησης ή φρενάροντας αυτόματα το αυτοκίνητο. Η γκάμα κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνει: 1.0 Boosterjet – 112 hp και 1.4 Boosterjet – 140 hp, ενώ σε πετρέλαιο υπάρχει ο 1.6 DDiS – 120 hp. Διαθέσιμο σε προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις AllGrip.

TOYOTA RAV4 / HYBRID

ΑΠΟ 26.080 €

Sebastien Mauroy

Το RAV4 αποτελεί ένα μοντέλο σύμβολο για τον Ιάπωνα κατασκευαστή, που πρώτος το 1994 λανσάρισε την πρώτη γενιά του αυτοκινήτου σε ένα αμάξωμα που δεν γνωρίζαμε έως τότε. Στην 5η του γενιά, διατηρεί την υβριδική υπόσταση, όμως προσφέρει πολλά περισσότερα. Εχει χαμηλότερο κέντρο βάρους, 57% αυξημένη ακαμψία και κατανομή του βάρους 59-41% εμπρός – πίσω. Διαθέσιμο με δίλιτρο μοτέρ βενζίνης με 151 hp και τετρακίνηση, με δίλιτρο κινητήρα πετρελαίου 124 hp και κίνηση στον μπροστινό άξονα και με 2.5 lt μοτέρ βενζίνης, 197 hp, σε προσθιοκίνητη και τετρακίνητη έκδοση. Το πλήρες σύστημα ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense, φέρει τη νέας γενιάς κάμερα που και τη νύχτα αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, φρενάροντας και ανικητοποιώντας το όχημα, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός.

VOLKSWAGEN T-CROSS

ΑΠΟ 17.400 €

Με μήκος ελάχιστα μικρότερο των 4,11 μέτρων, είναι μεγαλύτερο κατά 5,5 εκ. σε σχέση με το Polo. Το μοντέλο προσφέρεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.0 TSI – 95 hp και 115 hp. Το 2020 θα προστεθεί και ο τετρακύλινδρος βενζίνης 1.5 TSI – 150 hp, ενώ για όσους θέλουν πετρέλαιο, διατίθεται η τετρακύλινδρη έκδοση 1.6 TDI – 95 hp. Το T-Cross, φέρει πλούσιο βασικό επίπεδο εξοπλισμού με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού: Στάνταρ περιλαμβάνονται το σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος χώρου (Front Assist) με λειτουργία αναγνώρισης πεζών (Pedestrian Monitoring) και ποδηλάτων με αυτόνομη πέδηση (City Emergency Brake), η προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Assist), η κλήση έκτακτης ανάγκης, η υποβοήθηση εκκίνησης σε δρόμους με κλίση (Hill Start Assist), το σύστημα προστασίας επιβατών (σε κρίσιμες καταστάσεις προεντείνει τις ζώνες ασφαλείας, αυξάνει την πίεση των φρένων και αφήνει ένα μικρό κενό στα παράθυρα και στην ηλιοροφή) κ.ά.

VOLKSWAGEN T-ROC

ΑΠΟ 19.950 €

Με μήκος 4,23 μέτρα δεν είναι ακριβώς μικρό, και μπορούν να χωρέσουν τρεις επιβάτες πίσω, ενώ παράλληλα τα 16,1 εκ. από το έδαφος εξασφαλίζουν τη διάβαση πάνω από ορισμένα εμπόδια της κακής ασφάλτου ή του χώματος. Και, βέβαια, εξασφαλίζουν μια καλή και υπερυψωμένη θέση οδήγησης, που είναι ένα από τα βασικά ελκυστικά στοιχεία των Crossovers, δηλαδή των ήπιων SUV. Στα μηχανικά, το T-Roc συνοδεύεται από τρεις κινητήρες βενζίνης: 1.0 TSI – 115 hp, 1.5 TSI – 150 hp 2.0 TSI – 150 hp και τρεις πετρελαίου: 1.6lt – 115hp και 2.0 TDI – 150 και 190hp, και κατ’ επιλογήν με κιβώτιο DSG, τετρακίνηση 4Motion και σύστημα Active Control με το οποίο ο οδηγός μπορεί να επιλέξει πρόγραμμα ρυθμίσεων Street, Snow, Offroad ή Offroad Individual, και τέλος όλη την πληθώρα των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού…

VOLKSWAGEN TIGUAN

ΑΠΟ 25.750 €

Το αναβαθμισμένο Tiguan διαθέτει μία πλήρη γκάμα κινητήρων βενζίνης 1.4 TSI – 125 hp, 130 hp και 150 hp και 2.0 TSI – 180 hp. Και με εκδόσεις πετρελαίου 1.6 TDI – 115 hp και 2.0 TDI – 150 hp. Προσθιοκίνητες και τετρακίνητες 4Motion εκδόσεις. Διαθέσιμο και σε έκδοση Sport R-Line, συνδυάζοντας ιδανικά τον SUV χαρακτήρα με τον δυναμικό και elegant σχεδιασμό.

VOLVO XC40

ΑΠΟ 31.935 €

Το XC40 είναι το πρώτο Volvo που βασίζεται σε νέα πλατφόρμα και ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Στα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνει: αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων City Safety τελευταίας γενιάς, αποφυγής εκτροπής από το δρόμο Run-Off Road Mitigation και αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα Oncoming Lane Mitigation. Διατίθεται με αναβαθμισμένο, υπετροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1.5 lt – 163 hp (προσθιοκίνητο και με 8άρι αυτόματο κιβώτιο Geartronic), Τ4 2.0 lt – 190 hp (δικίνητο και τετρακίνητο), Τ5 2.0 lt – 247 hp (τετρακίνητο) και με κινητήρες πετρελαίου D3 2.0 lt – 150 hp, D4 2.0 lt – 190 hp, σε προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις.

VOLVO XC60

ΑΠΟ 56.966 €

Ενσωματώνει νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας στο βασικό του εξοπλισμό. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης. Τα τρία νέα συστήματα ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν αυτόματη υποβοήθηση στο τιμόνι και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό για ακόμα καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου, προκειμένου να αποφύγει πιθανές επικείμενες συγκρούσεις. Το πρωτοποριακό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety, που πρώτη η Volvo παρουσίασε στην αυτοκινητοβιομηχανία, λειτουργεί τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, ενεργό πλέον για σχετική διαφορά ταχύτητας έως 60 χλμ./ώρα. Φέρει και Oncoming Lane Mitigation (Σύστημα Αποφυγής Οδήγησης στο Αντίθετο Ρεύμα). Διατίθεται σε βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, αποκλειστικά με τους γνωστούς, δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E, με ισχύ από 197 hp έως 390 hp (plug-in hybrid), αποκλειστικά σε τετρακίνητες εκδόσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα