Ρελάνς στη “λίστα Πέτσα” με εξεταστική από το 2015 εξετάζει η ΝΔ
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δε φοβάται την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τυχόν σπατάλη δημόσιου χρήματος με τη “λίστα Πέτσα” και ετοιμάζει αντεπίθεση
- 12 Οκτωβρίου 2021 06:29
Ρελάνς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, που θα εξετάσει τυχόν ευθύνες για αδιαφάνεια και σπατάλης δημοσίου χρήματος σχετικα με τις «Λίστες Πέτσα» αλλά και την δημοσκοπική εταιρία Opinion Poll, αναζητεί η Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό καθώς η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ οριακά μπορεί να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους που απαιτούνται πλέον για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς μαζί με ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 αθροίζονται 119 ψήφοι και άρα απαιτείται έστω και ένας από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο.
Από το Μαξίμου περιμένουν να δουν εάν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει τελικά τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, ποντάροντας προφανώς και στο γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε εσωκομματική προεκλογική περίοδο και άρα η σύμπλευση με την Κουμουνδούρου σε ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πράσινων.
Το Μαξίμου εξετάζει όμως και τρόπους να πετάξει το γάντι πίσω στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κατάθεση στη Βουλή δικής του πρότασης για εξεταστική που θα περιλαμβάνει και την περίοδο 2015- 2019.
Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας χθες την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι συντάκτες της “περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή.”
Βέβαια αυτό το σενάριο θα δημιουργούσε το παράδοξο η ίδια η ΝΔ να ζητά εξεταστική και για τη λεγόμενη “λίστα Πέτσα” για να φτάσει στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και να ερευνηθεί ξανά βασικά η υπόθεση Καλογρίτσα, που ήδη έχει αποτελέσει αντικείμενο εξεταστικής. Στην πραγματικότητα όμως ένας πιο ρεαλιστικός στόχος θα ήταν να “σπάσει” το αντιπολιτευτικό μέτωπο οδηγώντας το ΚΙΝΑΛ να υποστηρίξει τη δική της πρόταση και άρα ευελπιστώντας ότι οριακά δε θα συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι που απαιτούνται.
Πάντως παρότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, με εισήγηση μάλιστα της ΝΔ, άλλαξε το άρθρο 68 και έτσι έχει τη δυνατότητα και η αντιπολίτευση με 120 ψήφους να συστήσει εξεταστική επιτροπή, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξακολουθεί εν πολλοίς να έχει τα γένια και τα χτένια, αφού ελέγχει το Προεδρείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εάν θελήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να διευρύνει το αντικείμενο της εξεταστικής για να περιλαμβάνει και την περίοδο από το 2015, μπορεί να το πράξει. “Εάν συγκροτηθεί πλειοψηφία για εξεταστική, δε θα μείνουμε σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ψαχτούν πολλά”, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, προϊδεάζοντας για την πιθανή συνέχεια.
Και βέβαια εφόσον το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, η εξεταστική δεν θα είναι εύκολο να καταλήξει στα συμπεράσματα που θα ήθελε η αντιπολίτευση…
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας “κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση.” Και διαμηνύει ότι τα ζητήματα που που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές και θα απαντηθούν ξανά, εάν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.
Το Μαξίμου καταγγέλλει επίσης “καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα” και εκτιμά πως όταν έρθει η ώρα της κάλπης “θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα”, όπως σχολίασε ο κ.Οικονόμου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις