Η εσωστρέφεια ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα – Τι θα πράξει
Να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Παππά επιδιώκει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο Τσίπρας αποφάσισε να συνδέσει την αυτοκριτική με τη συζήτηση για το Πρόγραμμα, που θα διαμορφώσει ο Σταθάκης και γιατί ο Σκουρλέτης ζήτησε ειδική συνεδρίαση της ΚΠΕ.
- 24 Σεπτεμβρίου 2019 08:48
Να μην μετατραπεί η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου σε προσωπική σύγκρουση στελεχών και σε αλληλοπυροβολισμούς επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι κομματικοί μηχανισμοί δείχνουν να ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, το Σάββατο και την Κυριακή.
Τη συζήτηση για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, αναφέροντας μεταξύ των αιτίων της ήττας τέσσερις πτυχές: Καθυστέρηση των μέτρων ελάφρυνσης για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αναποφασιστικότητα στο σπάσιμο παράκεντρων της εξουσίας σε τράπεζες, υπουργεία, ελεγκτικές αρχές και παραδικαστικό δικαιοσύνης, αδυναμία επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου, έλλειψη στίγματος στην περιβαλλοντική πολιτική. Η πρώτη πτυχή, η καθυστέρηση των μέτρων ελάφρυνσης για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, θεωρήθηκε ως αιχμή κατά του οικονομικού επιτελείου, που είχε ως επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας” στο σύνολό του (πέραν του τότε υπουργού Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος) είχαν εκφραστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εναντίον των μέτρων, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκαν. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο, ωστόσο, δεν πήρε έκταση, καθώς την επομένη το μεσημέρι, ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου και ανέλαβε ο ίδιος την πρώτη, όπως είπε, ευθύνη.
Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την κατάσταση στην ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς ως υπεύθυνος για την κατάσταση θεωρήθηκε ο υπεύθυνος τότε υπουργός Νίκος Παππάς. Αν και ουδείς -ή σχεδόν ουδείς- δεν πιστεύει πως η πολιτική στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και συνολικότερα στα μέσα ενημέρωσης, υπήρξαν από τους πλέον αρνητικούς τομείς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση έλαβε μεγάλες διαστάσεις και έθεσε τους κομματικούς στρατούς με το όπλο …παρά πόδα, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο.
Είναι σαφές πως η συζήτηση του απολογισμού του κυβερνητικού έργου συνδέεται από πολλούς (και πρωτίστως από τους “λοχαγούς” των τάσεων της Κουμουνδούρου, που ανησυχούν μήπως χάσουν το ρόλο τους με τον μετασχηματισμό του κόμματος) , που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας-και για αυτό αντιδρούν) με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” και ρήξεων για την επόμενη ημέρα. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, είναι φανερό πως επόμενη ημέρα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έναν σε βάθος απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ώστε να βγουν τα σωστά συμπεράσματα και να αλλάξουν πολιτικές που ήταν λάθος και πρόσωπα που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν (ή και πλήγωσαν ηθικά το χώρο) να αναλάβουν -στην πράξη- τις ευθύνες τους. Συζητώντας το θέμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ο έμπειρος Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις διαστάσεις “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών” που τείνει να λάβει η συζήτηση για τον απολογισμό. Φέρεται, μάλιστα, να εκτιμά ότι αν δεν σταματήσουν οι αλληλοπυροβολισμοί και η ανθρωποφαγία (και η κριτική δεν αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), η όλη κατάσταση ενδέχεται να υπονομεύσει, αν όχι να ακυρώσει, το εγχείρημα του μετασχηματισμού του κόμματος.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες που διαθέτει το News 24/7, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνδέσει τη συζήτηση για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου με τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του Προγράμματος, που θα παρουσιάσει εντός τετραμήνου Επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη.
Πρώτο εμπόδιο, πάντως, είναι η συνεδρίαση της ΚΠΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου η κατάσταση, εάν δεν ελεγχθεί, ενδέχεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…