Απεργία σε σχολεία, εφορίες, τράπεζες – Πού και πότε θα γίνουν οι πορείες

Απεργία σε σχολεία, εφορίες, τράπεζες – Πού και πότε θα γίνουν οι πορείες
MotionTeam

Την αντίθεσή τους στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις διατρανώνουν σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ποιοι συμμετέχουν, τι ώρα θα γίνουν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από τα χαράματα τις Τρίτης έχει ξεκινήσει η 24ωρη απεργία με τη συμμετοχή σειράς Εργατικών Κέντρων, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ενάντια σε όσα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, και ειδικότερα τις εργασιακές σχέσεις. Έτσι, εξαιτίας των σημερινών κινητοποιήσεων θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, οι εφορίες, οι τράπεζες, οι πολεοδομίες, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα τραβήξουν χειρόφρενο.

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην πρωτεύουσα, έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις για σήμερα και συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ, έχει καλέσει τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν στις 10:30 στα Προπύλαια, ενώ ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχει πραγματοποιήσει κάλεσμα για την ίδια ώρα, μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.

Συγκεκριμένα στις κινητοποιήσεις, συμμετέχουν:

-Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς

-Καθηγητές και δάσκαλοι

-Εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία

-Νοσοκομειακοί Γιατροί

-Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Ναυτεργάτες

-Τραπεζοϋπάλληλοι

-Δικαστικοί υπάλληλοι

-Εργαζόμενοι στα υπουργεία

-Εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

-Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία

Ακόμη, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 15:00 μετά από απόφαση της ΕΣΗΕΑ.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ:

Εξαιτίας της κινητοποίησης, ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί του ΗΣΑΠ.

Το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 15.30. Η στάση εργασίας ωστόσο δεν επηρεάζει τις πτήσεις ή τη λειτουργία των αεροδρομίων.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: «Επιστροφή των μνημονιακών εμμονών»

Στο κάλεσμά του, το εργατικό κέντρο Αθήνας, ζητά από τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση ενάντια στην επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, και ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. «Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

ΑΔΕΔΥ: «Η κυβέρνηση προωθεί νέες επώδυνες αλλαγές»

Απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή απεργία, έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ, η οποία στην ανακοίνωσή της, βάζει μεταξύ άλλων στα βασικά της αιτήματα : «Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση», «Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων», «Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης».

«Nομοσχέδιο σκάνδαλο»

Μιλώντας στο News 24/7 ο Αλέκος Περράκης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Εργατικού Κέντρο Αθήνας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και Πρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, εξηγεί τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης: «Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, όσον αφορά τις ρυθμίσεις που προβλέπει συνολικά για το εργατικό δίκαιο. Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο-σκάνδαλο, γιατί από τη μια δίνει «γη και νερό» στους επενδυτές που είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε πρόκειται να έρθουν στο μέλλον και από την άλλη μετατρέπει τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα και του δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και να ελέγχει τα συνδικάτα».

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Βασική διαφωνία των σωματείων, υπάρχει στις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Περράκη: «Μπορούν πλέον εργαζόμενοι με επιχειρησιακές συμβάσεις να έχουν κατώτερο μισθό από τις κλαδικές ή οι τοπικές κλαδικές να είναι κατώτερες. Συντελείται η διαμόρφωση, αυτού που παλιά λέγαμε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» όπου δεν θα ισχύουν τα εργασιακά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να δημιουργήσει τέτοιες ζώνες. Καταργούνται λοιπόν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς ακόμα και αν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο, κατορθώσουν να να υπογράψουν σύμβαση, θα μπορεί να πηγαίνει ένας επιχειρηματίας με ένα εργασιακό συμβούλιο ή ένα επιχειρησιακό σωματείο που το ελέγχει, να υπογράφει σύμβαση χαμηλότερη από την κλαδική. Αυτό θα μπορεί να γίνει και σε μια περιοχή ολόκληρη».

Ακόμη, όπως λέει το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, «Ακόμα και αν καταφέρουν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση, θα μπορεί ο υπουργός να μην την εγκρίνει, επικαλούμενος ζητήματα ανταγωνιστικότητας σε έναν κλάδο της οικονομίας. Συνεπώς μιλάμε για την κατάργηση, όχι μόνο τον διαπραγματεύσεων σε επίπεδο εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αυτή η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες και καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ακόμα και σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

Ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Ένα ακόμη από τα αιτήματα που βρίσκονται στην προμετωπίδα των αντιδράσεων, αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που προβλέπεται στον αναπτυξιακό νόμο. «Τα σωματεία» σύμφωνα με τον κ. Περράκη «θα είναι υποχρεωμένα να είναι σε online σύνδεση με το υπουργείο Εργασίας και να δίνουν τα αναλυτικά στοιχεία που έδιναν πριν στα δικαστήρια, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν και να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο θα έχει πλήρη γνώση του ποιος είναι συνδικαλισμένος, με ποιόν είναι υποψήφιος κ.α. Μιλάμε λοιπόν για ωμή παρέμβαση του κράτους στα σωματεία και όχι για αυτό που ισχυρίζονται, πως θα φέρουν δήθεν κάθαρση. Προσπάθειες κάθαρσης έχουμε κάνει οι συνδικαλιστές και τώρα, με αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση έρχεται να προστατεύσει την συνδικαλιστική μαφία και τις νοθείες.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Το ζήτημα της επικείμενης εφαρμογής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την λήψη απόφασης στις Γενικές Συνελεύσεις, βρίσκει επίσης αντίθετα τα σωματεία. Όπως εξηγεί ο κ. Περράκης «Αυτό χτυπάει την καρδιά των σωματείων. Τα σωματεία είναι συλλογικά όργανα και έχουν στα καταστατικά τους ως βασικό όρο για να πάρουν αποφάσεις, να μαζεύονται οι εργαζόμενοι και να συζητάνε. Έτσι προστατεύονται και από παρεμβάσεις αλλά και μια σειρά ζητημάτων. Δεν είναι γκρουπ στο facebook να κάνει ο εργαζόμενος like.Πρέπει να μαζεύονται οι εργαζόμενοι, να λένε τη γνώμη τους και να αποφασίζουν. Τώρα η κυβέρνηση περνάει αυτό το ψευδεπίγραφο πιο δημοκρατικό και μιλάει για το 50%+1».

«Πρώτο βήμα σε μια κλιμάκωση»

Απαντώντας στην ερώτηση του News 24/7 σχετικά με το αν η 24ωρη απεργία είναι αρκετή αντίδραση, όταν τα σωματεία μιλούν για εργασιακό Αρμαγεδώνα, ο κ. Περράκης, ξεκαθαρίζει πως «παίρνοντας υπόψη την κατάσταση, αυτή η απεργία είναι ένα πρώτο βήμα, σε μια κλιμάκωση που θα συνεχιστεί. Εμείς αύριο θα καλέσουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα να συνεδριάσουν άμεσα, να εκτιμήσουν το πώς πήγε η απεργία και να συνεχίσουμε με κλιμάκωση».

Τέλος, αναφορικά με την ΓΣΕΕ και την απόφαση της να προκηρύξει απεργία σε άλλη ημερομηνία (προσανατολίζεται για 2 Οκτωβρίου), ο Αλέκος Περράκης, τονίζει πως «Αρχικά για να βάλουμε τα πράγματα για μια σειρά, η ημερομηνία τέθηκε για πρώτη φορά και αποφασίστηκε, από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τη μεγαλύτερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μετά τη ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια προσπάθεια από τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ να βάλει εμπόδια και να μην πραγματοποιηθεί απεργία. Όταν είδαν πως και άλλα σωματεία, όπως για παράδειγμα οι τραπεζοϋπάλληλοι, πήραν απόφαση για απεργία στις 24, έκαναν σύσκεψη και αποφάσισαν να πάνε την απεργία για 2 Οκτώβρη, θέλοντας να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση. Η εκτίμησή μας είναι, ότι αυτό το κομμάτι της συνδικαλιστικής μαφίας τα έχει βρει με την κυβέρνηση και προσπαθεί να τους επιτρέψει να περάσουν αναίμακτα το νομοσχέδιο, με αντάλλαγμα να πραγματοποιήσουν συνέδριο με τους νόθους και τους εργοδότες, όπως επιδιώκουν πολύ καιρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα