Λυκουρέζος για Μαφία των Φυλακών: “Με κατηγορεί ένας κατάδικος”
Αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται οι δύο δικηγόροι Αλεξ. Λυκουρέζος και Θ. Παναγόπουλος που από το πρωί απολογούνται ενώπιον του ανακριτή για τη «μαφία των φυλακών». Ο γνωστός ποινικολόγος κατέθεσε και αγωγή κατά της Αικατερίνης Παπακώστα διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
- 22 Απριλίου 2019 17:48
Ευθεία επίθεση κατά του Αριστείδη Φλώρου εξαπολύουν στα υπομνήματά τους στον εφέτη ειδικό ανακριτή οι δικηγόροι, Αλεξ. Λυκουρέζος και Θεοδ. Παναγόπουλος.
Οι δύο κατηγορούμενοι, οι απολογίες των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αυτή την ώρα, αναφέρονται στην αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών», της οποίας φέρονται μέλη, αλλά και στην κατηγορία της απόπειρας εκβίασης που τους έχει αποδώσει ο δικαστικός λειτουργός. «Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου» αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Αρ. Φλώρο ο Αλεξ. Λυκουρέζος.
Στο υπόμνημά του που αριθμεί τις περίπου 40 σελίδες, ο γνωστός ποινικολόγος υποστηρίζει πως δεν είχε ή έχει καμία απολύτως σχέση με εγκληματικές οργανώσεις, και -όπως υπογραμμίζει- «φυσικά ουδέποτε μετήλθα απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων». Όσο για τα χρήματα, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που εμφανίζεται να ζήτησε ο ίδιος προκειμένου να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του ο εντολέας του Γ. Αντωνόπουλος, ο Αλεξ. Λυκουρέζος διευκρινίζει ότι «αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και πέντε χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιαδήποτε διαδικασίας».
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον εφέτη ειδικό ανακριτή, Ευτ. Νικόπουλο, η σε βάρος του κατηγορία επιτελεί διττό ρόλο:
αποσυνδέει τρόπον τινά τον ήδη καταδικασθέντα Αριστείδη Φλώρο από την ηθική αυτουργίας της δολοφονικής επίθεσης του Αριστείδη Φλώρου σε βάρος του Γ. Αντωνόπουλου
επιχειρεί να διαρρήξει την πολλαπλώς ομολογημένη και αποδεδειγμένη σύνδεση του Α. Φλώρου με την ομάδα των έγκλειστων κακοποιών.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ουδέποτε υπήρξε παράνομη προσέγγισή του προς τον Αρ. Φλώρο, αλλά αντιθέτως ο επιχειρηματίας προσέγγισε τον Γ. Αντωνόπουλο όπως άλλωστε έχει καταθέσει. Αναλυτικότερα, ο Αλεξ. Λυκουρέζος αναφέρεται στις κατηγορίες που του έχει αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη, λέγοντας:
Για την εγκληματική οργάνωση, μέλος της οποίας φέρεται να είναι ήδη από το 2014: Δεν προκύπτει από πότε ο ίδιος εντάχθηκε -κατά την κατηγορία- στην οργάνωση, αφού η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 2019 και από τα στοιχεία φαίνεται ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019. «Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατά) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γ. Αντωνόπουλου» υποστηρίζει και προσθέτει πως δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζει κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσε ή συνομιλούσε μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο.
Κατά τον ποινικολόγο, υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος μεταξύ των Γ. Αντωνόπουλο και Α. Φλώρο, ενώ την ίδια ώρα αναγορεύεται σε αξιόπιστος μάρτυρας ο επιχειρηματίας που ήδη έχει στο ενεργητικό του δύο καταδικαστικές αποφάσεις, αναφορικά με την Energa και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γ. Αντωνοπουλου.
Για την απόπειρα εκβίασης κατά του Αρ. Φλώρου:
Αρνείται ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρ. Φλώρο, ούτε τον έχει επισκεφθεί ποτέ στη φυλακή, πράγμα που προκύπτει από έγγραφα. Αντίστοιχα, αναφορικά με τον ισχυρισμό του Αρ. Φλώρου, ότι κινδύνευε η ζωή του στη φυλακή αν καταδικάζονταν σε πρώτο βαθμό για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού ο επιχειρηματίας ήταν ήδη έγκλειστος για την υπόθεση της Energa.
Παναγόπουλος: «στη σφαίρα της φαντασίας»
«Ουδεμία γνωριμία, σχέση ή επαφή είχα ποτέ με τα αναφερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πλην των συναδέλφων Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Γεώργιου Αντωνόπουλου και του Κλ. Λεκοτσάι, που επισκέφθηκα χάριν εξυπηρέτησης συναδέλφου μια φορά στις φυλακές» επισημαίνει με τη σειρά του ο Θ. Παναγόπουλος. Στο έγγραφο υπόμνημά του, που κατέθεσε στο δικαστικό λειτουργό λίγος πριν απολογηθεί, ο δικηγόρος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη φερόμενη ένταξης του στην οργάνωση από το 2014, εξηγώντας: «ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας».
Παράλληλα, αναφέρει πως ούτε η οικογένεια ούτε οι συνεργάτες του ποινικολόγου Μιχ. Ζαφειρόπουλου, έχουν αναφέρει το όνομά του στις καταθέσεις τους, πράγμα που αποδεικνύει -κατά τον ίδιο- ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπό διερεύνηση εκβίαση. «Είναι προφανές, ότι αν είχα επιδοθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες η πρώτη φυσική αντίδραση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να ήταν να το εκμυστηρευθεί στη σύζυγό του και να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά μου» υποστηρίζει ο κατηγορούμενος δικηγόρος ενώ επικαλείται και καταθέσεις συναδέλφων του.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην κατάθεση του δικηγόρου Βασίλη Δημακόπουλου, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στο δικό του όνομα, ενώ σημειώνει πως και ο ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος αναφέρεται σε οικονομικές απαιτήσεις που φέρεται να προβλήθηκαν μόνο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.
10.000 ευρώ για τις δηλώσεις Παπακώστα
Νωρίτερα, η υπεράσπιση του Αλεξ. Λυκουρέζου κατέθεσε αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνης Παπακώστα, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη, αναφορικά με τις δηλώσεις της γύρω από την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».
Σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, «η κ. Παπακώστα, ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως, σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας μου (και άρα σε προσβολή της προσωπικότητας μου). Ειδικότερα εκφράστηκε ως μη έδει η βεβαιότητα της περί της ενοχής μου και μάλιστα, αμέσως μετά την σύλληψη μου και προ πάσης γνώσης της περί σε βάρος μου κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον προτού απολογηθώ.
Προέβη άνευ λόγου και αιτίας, στις ως άνω ανοίκειες δηλώσεις της, εμφανιζόμενη μάλιστα να επιχαίρει για την υποτιθέμενη επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μολονότι η σύλληψη μου έλαβε χώρα σε εκτέλεση εντάλματος του ειδικού εφέτη ανακριτή και όχι κατόπιν έρευνας της ως άνω υπηρεσίας».
Όπως υποστηρίζει ο Αλεξ. Λυκουρέζος, «εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου καθώς δεν εθίγει μόνο η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλών δημόσιας αρχής, δημιουργείται έντονα αρνητικό και νοσηρό, και τοξικό κλίμα σε βάρος μου, το οποία υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση του».