“Kολαστήριο Λεχαινών”: Απελευθερώθηκαν 30 παιδιά που ήταν σε κλουβιά
"Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μια οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν όμως τη συλλογική προσπάθεια", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα. Tι είπε στον News 24/7 στους 88,6 η Πάττυ Σωτηροπούλου της ομάδας παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
- 21 Νοεμβρίου 2018 07:10
“Τον Ιούλιο του 2016 ξεκίνησε παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα περιοριστικά μέτρα που εμφανίζονταν εκτεταμένα στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών. Όταν μπήκαμε, βρήκαμε 30 άτομα με κάποιου είδους περιορισμό, είτε κλουβιά, είτε κάγκελα”, ανέφερε στον News 24/7 στους 88,6 η κ. Πάττυ Σωτηροπούλου, μέλος της ομάδας παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με την οργάνωση LUMOS και υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας ανέλαβαν την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους φιλοξενούμενους του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, μετά από άρθρο της εφημερίδας “Έθνος”, που παρουσίαζε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους τρόφιμους του ΚΕΠΕΠ.
Όπως ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου, η παρέμβαση ήταν ουσιαστικά ένα ανακουφιστικό μέτρο μέχρι να αναλάβει το κράτος, ενώ τόνισε πως σήμερα είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο: “Ενώ έχει εξαγγελθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κι έχουν βρεθεί τα κονδύλια για την αναμόρφωση, έχουν περάσει 11 μήνες και ανησυχούμε πολύ για τους ρυθμούς που εξελίσσεται το σχέδιο” είπε και πρόσθεσε πως ο μεγάλος προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι οι προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν, δεν έχουν γίνει εδώ κι 11 μήνες, ενώ η παρέμβαση τυπικά τελειώνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Υπουργείο Εργασίας: Συστηματική προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών
Από την μεριά του, το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται από το 2016 στο ΚΕΠΕΠ, και η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται, ενώ, σχετικά με τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς από τους 36 φιλοξενούμενους σε συνθήκες καθήλωσης, έχουν ελευθερωθεί οι 30.
“Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, από το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοινώνεται:
Η σημερινή κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής επιστημονικής προσπάθειας, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2015 παρέλαβε το Παράρτημα Προστασίας ΑμεΑ στα Λεχαινά, μια δομή με άτομα με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες, η οποία έχει εγγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το «κολαστήριο των Λεχαινών».
Ξεκινήσαμε μια κοινή προσπάθεια από τις αρχές του 2016, το Υπουργείο δια του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση πολυετούς καθήλωσης.
Δυόμιση χρόνια μετά, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης, τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. Για τους υπόλοιπους έξι, η επιστημονική ομάδα πρότεινε στις 8/11/2018 τη δημιουργία ειδικών χώρων (soft room). Η πρόταση υιοθετήθηκε άμεσα στις 15/11/2018 από το Δ.Σ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι, λόγω των βαρύτατων αναπηριών τους, η επίσπευση της διαδικασίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση τη δεύτερη φάση του προγράμματος, εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Μέσω του προγράμματος, υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενούμενων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ανάλογες δομές και προβλέπουμε την εκπαίδευση του προσωπικού για να συνοδεύσει τα άτομα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, παρουσιάζουν μια οριακή περίπτωση, δεν αποτυπώνουν όμως τη συλλογική προσπάθεια που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των φιλοξενουμένων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα”.