Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μετακινήσεις μας με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μετακινήσεις μας με πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος AP

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγες ώρες πριν γίνουν γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές κι οδικές μεταφορές.

“Το άνοιγμα των παραλιών κρίθηκε απαραίτητο για να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα απλωθούν όσοι επιθυμήσουν να τις επισκεφτούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Για αυτό ανοίξαμε και τις 515 οργανωμένες παραλίες” δήλωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι άνθρωποι της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τους επαγγελματίες του χώρου θα συμβουλεύουν και το προσωπικό και τους επισκέπτες ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υποδειχθεί, γιατί χωρίς την τήρηση των αποστάσεων θα έχουμε ένα πισωγύρισμα.

“Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και οι αποστάσεις. Χωρίς αυτά θα έχουμε πρόβλημα. Θα είναι εκεί για να δίνουν συμβουλές και όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα. Αλλά αν χρειαστεί και υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά, θα ελεγχθεί. Οι υπόλοιποι δεν είναι κορόιδα”, υπογράμμισε.

Χρήση μάσκας σε αεροπλάνα και ακτοπλοϊκές μεταφορές

“Αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε. Γιατί όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα, ως μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό παγκοσμίως. Το βασικό, όμως, είναι ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα.

Και στα αεροπλάνα και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά κα τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για ένα πλοίο, είτε ένα αεροπλάνο ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ειδικά για τις διμερείς συμφωνίες είπε ότι θα είναι ένα μέρος της λύσης του φετινού προβλήματος για τον τουρισμό, αλλά δεν θα είναι το κύριο, ιδίως για τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον ανέφερε ότι οι συστάσεις της Κομισιόν είναι ικανοποιητικές και είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει η αρχή της μη διάκρισης. “Δεν έχει δηλαδή σημασία ούτε το μέσο μεταφοράς ούτε η γειτνίαση, παρά μόνο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας που επισκέπτεσαι. Και επειδή η Ελλάδα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες και ένα Σύστημα Υγείας που δεν δέχθηκε πολλούς κραδασμούς είναι τώρα σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Είναι ένα καλό διαβατήριο αυτό για τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να σφραγίσουμε τις επόμενες ημέρες με τη συμπεριφορά μας στις παραλίες και σε όλους τους υπαίθριους χώρους”, υπογράμμισε.

“Δεν υπάρχει τουρισμός σε καραντίνα”

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δίνει οριζόντιες συμβουλές ανά την Επικράτεια και να παρεμβαίνει τοπικά, όπως, πχ, στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. “Καταλαβαίνουμε την κόπωση όλων, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να τηρούμε αυτούς τους απλούς κανόνες, τους οποίους δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε γιατί αυτό είναι προς το καλό το δικό μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου”, συμπλήρωσε εξηγώντας ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρχαν διάφορες φάσεις στις οποίες ενεργοποιούνταν διαφορετικά πρωτόκολλα τα οποία, αν χρειαστεί, θα ενεργοποιηθούν ξανά. “Σημασία έχει να ελέγχουμε γρήγορα τα φαινόμενα αν πάνε να ξεφύγουν. Για αυτό η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα από την ιχνηλάτηση είναι πολύ σημαντική. Στις περιπτώσεις της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, στη Ξάνθη, στην Καστοριά, στην Ηλεία ή στην Αχαΐα, φροντίσαμε σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώσουμε το φαινόμενο, ώστε να μην εξαπλωθεί στην κοινότητα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τώρα”, πρόσθεσε.

Επιπλέον τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει τουρισμός σε καραντίνα και πως όταν φτάσουμε σε ένα καθεστώς σχετικής εξομάλυνσης των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, θα υπάρχει μία αύξηση των επισκεπτών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού.

“Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Μετά από έναν-ενάμιση μήνα θα έχει φανεί αν θα έχουμε μία σημαντική κάμψη της πανδημίας, μία επιβράδυνση, όχι μόνο στην Ελλάδα, που έχουμε πάει σχετικά καλά, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε εκείνο το διάστημα. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να συγκρατήσουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε πιθανότητα αναζωπύρωσης”, συνέχισε εξηγώντας ότι θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες με τα ταξιδιωτικά, υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ μίλησε και για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα εργασιακά και στην οικονομία για να στηριχθούν οι εποχικές επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα