Γιατί εκτοξεύονται υγρά από τα μάτια μας, όταν φυσάμε πολύ δυνατά τη μύτη

Γιατί εκτοξεύονται υγρά από τα μάτια μας, όταν φυσάμε πολύ δυνατά τη μύτη
Οι δακρυϊκοί (ή ρινοδακρυϊκοί) πόροι είναι -ας πούμε- σωλήνες στο άνω και το κάτω βλέφαρο, που απομακρύνουν τα δάκρυα από τα μάτια. Aυτό ωστόσο, δεν γίνεται πάντα. shutterstock

Πώς λειτουργεί το σύστημα 'αποχέτευσης' των υγρών από τα μάτια μας και πότε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη... λάθο έξοδο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι γνωστός και ως ο πιο σύνθετος μηχανισμός που υπάρχει εκεί έξω. Υπάρχουν πολλά που κάνει και παραμένουν στη σφαίρα του ανεξήγητου. Από αυτήν τη λίστα διεγράφη ο λόγος που κάποιοι εκτοξεύουν υγρά από τα μάτια τους, όταν φυσούν πολύ δυνατά τη μύτη τους. Διαπιστώθηκε πως ασκείται πίεση σε ένα σάκο που υπάρχει, στη ‘γέφυρα’ της μύτης (όπου ‘κάθονται’ συνήθως τα γυαλιά που φοράμε). Εκεί συγκρατείται το υγρό που ‘στραγγίζεται’ από τα μάτια μας. Εξ ου και ο σάκος λέγεται δακρυϊκός σάκος και ανήκει στο γενικότερο σύστημα των ρινοδακρυϊκών πόρων.

Αν δεν ‘δουλεύει’ καλά αυτό το σύστημα, τα δάκρυα μπορούν να επιστρέψουν στην επιφάνεια των ματιών και να προκληθεί ερεθισμός και δυσφορία.

Οι δακρυϊκοί (ή ρινοδακρυϊκοί) πόροι είναι -ας πούμε- σωλήνες στο άνω και το κάτω βλέφαρο, που απομακρύνουν τα δάκρυα από τα μάτια. Καταλήγουν στους σάκους που γεμίζουν με υγρό. Όπως είπε η Dr. Michelle Andreoli, οφθαλμίατρος του Northwestern Medicine Regional Medical Group και εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής ακαδημίας οφθαλμολογίας ”πρόκειται για το σύστημα ‘αποστράγγισης’. Η ‘αποχέτευση’ του δακρυϊκού αγωγού καταλήγει σε ένα μικρό φούσκωμα, που είναι ορατό στο άνω και το κάτω βλέφαρο -στην εσωτερική γωνία προς τη μύτη”.

Η ‘αποστράγγιση’ του υγρού γίνεται συνήθως προς τη μύτη και το λαιμό και έτσι εξηγείται ο λόγος που ‘τρέχει’ η μύτη μας, όταν κλαίμε. Καθ’ οδόν υπάρχουν βαλβίδες που εμποδίζουν τον αέρα ή το υγρό να επιστρέψει στο μάτι. Κάποιοι άνθρωποι ωστόσο, όταν ασκούν μεγάλη πίεση μπορούν να βγάζουν υγρά από το δακρυϊκό σάκο και τον δακρυϊκό πόρο. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται και με ήχο υψηλής έντασης, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Otolaryngology and Rhinology.

Για να δείτε αν έχετε παλινδρόμηση ή υπερχείλιση του δακρυϊκού πόρου, μπορείτε να πάρετε μια βαθιά εισπνοή, να κλείσετε το στόμα και τη μύτη και μετά να φυσήξετε για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα. Θα νιώσετε την πίεση να ‘σκάει’ στα αυτιά σας -και τη ρινική κοιλότητα να δοκιμάζεται. Κάποιοι έχουν αναφέρει πως ενώ κάνουν αυτήν την άσκηση (Valsalva), βγάζουν τον καπνό που έχουν εισπνεύσει από τα μάτια τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα