Ουκρανική κρίση: Η Ρωσία αρνείται πως απάντησε γραπτώς στις ΗΠΑ

Ουκρανική κρίση: Η Ρωσία αρνείται πως απάντησε γραπτώς στις ΗΠΑ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν AP

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Δευτέρα πως οι ΗΠΑ έλαβαν γραπτή απάντηση της Ρωσίας στη δική της επιστολή για την ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία έστειλε συμπληρωματικές ερωτήσεις και όχι μια απάντηση στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους σχετικά με το αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ανώτερος ρώσος διπλωμάτης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως οι ΗΠΑ έλαβαν από τη Ρωσία γραπτή απάντηση για το θέμα.

Ωστόσο, ανώτερη διπλωματική πηγή είπε στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA πως η επιστολή περιείχε ερωτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες εστάλησαν και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, για το πώς οι ομόλογοι της Μόσχας αντιλαμβάνονται την αρχή του «αδιαίρετου χαρακτήρα της ασφάλειας».

Η Μόσχα εξακολουθεί να εργάζεται για να δώσει μια απάντηση στις αντιπροτάσεις της Ουάσινγκτον, δήλωσε η πηγή.

Η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις

Ακόμη, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις εντάσεις στην Ουκρανία, δίνοντας τον τόνο για τη σημαντική τηλεφωνική συνομιλία που αναμένεται να έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

“Η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην σελίδα της στο Facebook η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Αυτή ήταν η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ σε μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας στο Twitter στο οποίο κατηγορείτο η Μόσχα ότι “εισέβαλε” στην Ουκρανία το 2014 και προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο οξυμένων εντάσεων γύρω από την Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την γειτονική της Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής εισβολής.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση έναν κατάλογο αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων κρίνει απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO.

Σήμερα αναμένεται να έχουν τηλεφωνική συνομιλία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ όσον αφορά την συνέχεια που θα δοθεί σε αυτήν την κρίση, ενώ οι συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν καταδείξει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μαίνεται από το 2014 σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Νέες προειδοποιήσεις από την Βρετανία – Το οικονομικό τίμημα θα είναι σοβαρό για τη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Βρετανία προειδοποιεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε χθες, Δευτέρα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο λόγω διαμάχης που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα πάρτι εν μέσω λοκντάουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε στον ραδιοσταθμό Times Radio ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

“Το σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να λάβει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το λαμβάνει χάρη στον ρόλο που έχει αναλάβει αυτός ο πρωθυπουργός (ο Μπόρις Τζόνσον) είναι: Θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό κόστος αν επιδιώξει μια εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Ράαμπ στον Times Radio.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης πρόσθεσε επίσης ότι ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας “God Save the Queen” έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα