Εργάτες της Kellogg Co απεργούν για πρώτη φορά από το 1972

Εργάτες της Kellogg Co απεργούν για πρώτη φορά από το 1972
Η Kellogg Inc κάνει ό,τι μπορεί για να μην μείνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρίς προϊόντα της. Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν πως τα αφεντικά δημιούργησαν προσωπικό 'δύο ταχυτήτων'. Shutterstock

Ο τρόπος που αντέδρασαν επιχειρηματίες των ΗΠΑ στις προκλήσεις που δημιούργησε ο Covid-19, έχουν ως συνέπεια σειρά απεργιών στη χώρα. Στη λίστα προστέθηκε η Kellogg Co, με εργαζομένους της να απεργούν για πρώτη φορά σε 49 χρόνια. Τι ζητούν.

Η πανδημία είχε πολλές διαφορετικές επιπτώσεις στον τρόπο που ζούμε τώρα και που θα ζούμε για τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο, με τις παγκόσμιες ελλείψεις σε αναγκαίες πρώτες ύλες και εξαρτήματα να γίνονται ενδημικές και τα έξοδα αποστολών να εκτινάσσονται στα ύψη -για την ακρίβεια, στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό συμβαίνει γιατί εκατοντάδες πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια (containers) περιμένουν τη σειρά τους, έξω από υπεφορτωμένα λιμάνια. To ΝEWS 24/7 σας είχε δώσει την εικόνα, όταν εξήγησε τους λόγους που αυξάνεται η τιμή του καφέ.

Την ίδια ώρα, ο Covid-19 είναι ακόμα ανάμεσα μας και η οριστική λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί, με συνέπεια εκατομμύρια εργάτες να διστάζουν να δεχθούν δουλειές που τους θέτουν σε κίνδυνο μόλυνσης ή θανάτου. Σε πολλά εργοστάσια των ΗΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που διαπιστώθηκαν εν μέσω των lockdowns οι εργάτες δούλευαν επτά μέρες την εβδομάδα, από 12 έως 16 ώρες τη μέρα, χωρίς να αλλάζουν και οι οικονομικές συνθήκες της συνεργασίας. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι εργοδότες υπέγραψαν καλύτερα deal με τους νέους εργαζομένους που είχαν ανάγκη, για να καλύψουν τις κενές θέσεις που είχαν δημιουργηθεί -ανθρώπων που δεν ήθελαν να ρισκάρουν την υγεία τους ή άλλων που έφεραν πιο κοντά τη συνταξιοδότηση.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε συνθήκη δυο ταχυτήτων. Γεγονός που οδήγησε σε πολλές απεργίες, με την Kellogg Co να προστίθεται στη λίστα. Περί τους 1400 εργαζομένους σε τέσσερα εργοστάσια της χώρας,  αποχώρησαν από τις θέσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση των αφεντικών τους να αλλάξουν τις συνθήκες πληρωμών και οφελών. Είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εταιρία κάνουν απεργία στις ΗΠΑ, μετά το 1972.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, η Kellogg Co είχε κέρδη 1.76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ο CEO, Steve Cahillane έλαβε 11.6 εκατομμύρια ως μισθό -είχε πάρει αύξηση 2.2% εν συγκρίσει με το 2018. Μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορεί η εταιρία να ικανοποιήσει τη ζήτηση, προχώρησε σε πρόσληψη μισθωτών υπαλλήλων στα εργοστάσια, όπου οι εργάτες απεργούν -προκειμένου να μην αδειάσουν τα ράφια-, ενώ κατέθεσαν αγωγή εναντίον του σωματείου των εργαζομένων. Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως οι πωλήσεις έπεσαν στο δεύτερο τετράμηνο του 2021 κατά 21% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ περισσότερα από πενήντα εργοστάσια της, παγκοσμίως επλήγησαν από την έλλειψη συστατικών. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει επένδυση 45 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρειο Αμερική και δημιουργήθηκε νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Πολωνία.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου στο εργοστάσιο του Memphis, ένα εξ αυτών όπου οι υπάλληλοι απεργούν, Kevin Bradshaw δήλωσε ότι “η εταιρία έβγαλε 380 δισεκατομμύρια σε εννέα μήνες, κατά την πανδημία. Εμείς χάσαμε αγαπημένους μας ανθρώπους, συναδέλφους από τον Covid-19. Δεν ζητάμε να πληρώσουν κάτι που δεν αντέχουν. Απλά δεν θέλουν να μας πληρώσουν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα