Ryanair: Κατηγορείται ότι εισήγαγε ρατσιστικό κουίζ στη γλώσσα Αφρικάανς

Ryanair: Κατηγορείται ότι εισήγαγε ρατσιστικό κουίζ στη γλώσσα Αφρικάανς
Αεροπλάνο της Ryanair ap

Τα Αφρικάανς, γλώσσα που έχει συνδεθεί με την καταπίεση των μαύρων πολιτών κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, επιλέχθηκαν από τη Ryanair για τεστ σε Νοτιοαφρικανούς πολίτες. Η εταιρεία κατηγορείται για φυλετικές διακρίσεις.

Σφοδρές επικρίσεις για φυλετικές διακρίσεις δέχεται η Ryanair, αφού ανάγκασε τους Νοτιοαφρικανούς να κάνουν τεστ στα Αφρικάανς πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία ισχυρίστηκε ότι το «απλό ερωτηματολόγιο» ήταν μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση απάτης με κατόχους διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής, δέχεται κριτική για τη διεξαγωγή του τεστ γενικών γνώσεων σε μια γλώσσα που είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη στη χώρα και έχει συνδεθεί με την καταπίεση των μαύρων πολιτών κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

Ορισμένοι, μάλιστα, αμφισβήτησαν και το περιεχόμενο του τεστ, λέγοντας ότι ερωτήσεις όπως το “σε ποια πλευρά του δρόμου οδηγούν οι Νοτιοαφρικανοί” δεν μπορούν να καθορίσουν από μόνα τους εάν κάποιος είναι γνήσιος κάτοχος διαβατηρίου.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας είπε ότι «λόγω της υψηλών ποσοστών πλαστών διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής, απαιτούμε από τους επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν ένα απλό ερωτηματολόγιο που εκδίδεται στα Αφρικάανς. Εάν δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο, θα τους απορριφθεί το ταξίδι και θα τους δοθεί πλήρης επιστροφή χρημάτων.» σύμφωνα με τον Guardian.

Το τεστ φαίνεται να επιβλήθηκε από την αεροπορική εταιρεία, αφότου η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε τις ανησυχίες της για μια σειρά από απάτες με ταυτότητες, λέγοντας ότι εγκληματίες κατασκεύαζαν και πουλούσαν πλαστά νοτιοαφρικανικά διαβατήρια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί το τεστ της Ryanair διεξήχθη στα Αφρικάανς και όχι σε κάποια άλλη γλώσσα, όπως τα Ζουλού και Χόσα, τα οποία είναι η πρώτη και η δεύτερη γλώσσα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη Νότια Αφρική.

Ένας Νοτιοαφρικανός επιβάτης είπε στους Financial Times ότι το τεστ της Ryanair ήταν «εξαιρετικά αποκλειστικό» και είπε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν είχε εξετάσει τις συνέπειες της δοκιμής δεδομένου ότι οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα Αφρικάανς κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του απαρτχάιντ. «Σίγουρα ισοδυναμεί με έμμεση φυλετική διάκριση», είπαν.

Η πολιτική προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν χρήστη του Twitter να λέει ότι η Ryanair «περιορίζει την κίνηση των νοτιοαφρικανών με βάση το αν μιλούν ή όχι τη γλώσσα της λευκής μειονότητας των Αφρικανών. Δεν είναι καλή εμφάνιση. Αρκετά ρατσιστικό.”

Η ανώτατη επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νότια Αφρική επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η δοκιμή δεν αποτελεί απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα