Φίλης: Το Σκοπιανό καταλύτης για πολιτικές συνθέσεις ανάμεσα σε αριστερά και κεντροαριστερά

Φίλης: Το Σκοπιανό καταλύτης για πολιτικές συνθέσεις ανάμεσα σε αριστερά και κεντροαριστερά
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συμπεριφέρεται ως δορυφόρος της ΝΔ, χαρακτήρισε διαφωτιστική τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου και εκτίμησε ότι στο μεταίχμιο της εξόδου από το μνημόνιο θα υπάρξουν νέες πολιτικές συνθέσεις

Εκτίμηση για νέες συνθέσεις ανάμεσα σε αριστερά και κεντροαριστερά με καταλύτη το Σκοπιανό έκανε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

“Η σύγχυση που παρατηρούμε στο Κίνημα Αλλαγής είναι εξηγήσιμη. Δεν προσδίδει όμως πνοή και ανακαινιστικό πνεύμα στο εγχείρημα. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να συμπεριφέρεται ως δορυφόρος της ΝΔ. Καμία επίκληση του παρελθόντος του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» δεν δικαιολογεί την ανατροπή της πολιτικής για το μακεδονικό που το ίδιο το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια. Επ` αυτού είναι διαφωτιστική και ειλικρινής η δήλωση του κ. Παπανδρέου”, είπε ο κ.Φίλης.

“Καθώς η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο της σταδιακής εξόδου από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, το Μακεδονικό και η γενικότερη δημοκρατική αντίληψη για το διεθνή προσανατολισμό της χώρας θα αποδειχθούν καταλύτες προκειμένου να δημιουργηθούν πολιτικές συνθέσεις ανάμεσα στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, απέναντι στη συντήρηση και τη Δεξιά” πρόσθεσε και εκτίμησε: “Γι’ αυτό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ είναι κοινοβουλευτικά άσφαιρη και χωρίς προοπτική. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη συσπείρωσης του κομματικού της κοινού. Οι πολίτες γνωρίζουν, κι αν δεν γνωρίζουν διαισθάνονται ότι η Δεξιά στήνει αδίστακτη κομματική αντιπαράθεση από την οποία τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει-ιδιαίτερα για την πορεία των εθνικών θεμάτων.”

Ο κ.Φίλης σημείωσε πως: “Και όταν λέμε Δεξιά δεν εννοούμε μόνο την ΝΔ αλλά και πρόσωπα του κοινωνικού χώρου όπως ακραίους εκκλησιαστικούς παράγοντες  οι οποίοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τα συλλαλητήρια σε κάποιου είδους παγκάρι, δηλαδή να κερδοσκοπήσουν πολιτικά επάνω σε κατανοητές εθνικές ευαισθησίες των πολιτών”. Χαρακτήρισε όμως υπεύθυνη τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο κατόρθωσε η αποκαλούμενη μέχρι πρότινος Μακεδονική Εκκλησία να μετονομαστεί σε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας και να επανέλθει στην κανονική τάξη, βοηθώντας και στη συμφωνία.

“Η ΝΔ όμως είναι ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με λαϊκούς δεξιούς και  ακροδεξιούς. Αυτή την περίοδο η συνισταμένη  γέρνει προς τα ακροδεξιά. Προφανώς έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα φυσιογνωμίας που εκφράζεται και με τη σημερινή στάση της  στο Μακεδονικό. Είναι απαράδεκτο όμως ο κ. Μητσοτάκης να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του και να υπακούει στα παλαιοκομματικά κελεύσματα της κομματικής ιδιοτέλειας. Και αυτή η εθνικιστική κλίση της ΝΔ δυστυχώς αθροίζεται με τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον  εθνικισμό και την ξενοφοβία που απλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εις βάρος των φτωχών πολιτών αλλά και των ασθενέστερων λαών. Αυτό το μάθημα το παίρνουμε καθημερινά” είπε επίσης και αναρωτήθηκε:

“Εν ονόματι, λοιπόν, ποιας προοπτικής διεκδικεί η ΝΔ την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν και τους άλλους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τα Σκόπια.”

Ο Φίλης όμως επιχείρησε να απαντήσει και στην κριτική του ΚΚΕ: ” Ορισμένοι και ακριβέστερα το ΚΚΕ  υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια καπιταλιστικού τύπου ανάπτυξη που εξυπηρετεί ιμπεριαλιστικά σχέδια.  Πρόκειται για αναχρονιστικά πολιτικά κλισέ. Προφανώς και υπάρχει και καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός. Αλλά αξίζει να αγωνιζόμαστε για τις αξίες  της συνεργασίας των λαών,  της δημοκρατίας και της κοινής ανάπτυξης ακόμη και μέσα σε αυτό το πλέγμα των υφιστάμενων κυρίαρχων σχέσεων (πώς αλλιώς άλλωστε;) που προφανώς είναι αναγκαία η σταδιακή αλλαγή τους.  Όλα τα άλλα ισοδυναμούν με απόδραση από την πραγματικότητα που όμως καταλήγει στην παθητική αποδοχή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Όταν ένας γειτονικός λαός ζητεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (προφανώς γιατί έτσι θεωρεί ότι εξυπηρετείται το μέλλον του), με ποιο δικαίωμα η Ελλάδα, που είναι μέλος αυτών των διεθνών οργανισμών,   θα εμποδίσει την ένταξή του για λόγους αρχής; Τελικά, πόσο απέχει ο εθνικιστικός μικρομεγαλισμός  από τον αταβιστικό  αντιμπεριαλισμό;”

Επικαλέστηκε επίσης οικονομικούς λόγους υπέρ της συμφωνίας: “Για να βγούμε από την οικονομική κρίση οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική προοπτική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή και τη γενικότερη διεθνή πορεία. Το αδιέξοδο στο μακεδονικό,τη δεκαετία του ’90, καθήλωσε  την Ελλάδα σε εθνικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο. Και πρώτα πρώτα έχασε η Μακεδονία μας. Η ελληνική Μακεδονία που είναι ελληνική! Και που δεν κινδυνεύει από τις εθνικιστικές φαντασιώσεις των γειτόνων μας. Που αν  τις υιοθετήσουμε θα είναι σε βάρος της εθνικής μας αυτοπεποίθησης.

Τώρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες, από τις οποίες μπορεί να κερδίσει τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες βαλκανικές χώρες.  Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές με επενδύσεις ευρωπαίκές και διεθνείς,  όπως η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς-  Θεσσαλονίκη -Σκόπια -Βελιγράδι  και εκείθεν  προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά δίκτυα πχ φυσικού αερίου.   Μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα μας με σταθερότητα  από την οικονομική κρίση. Με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένα εισοδήματα. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει τουλάχιστον ομαλές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της. Αυτό εξυπηρετεί η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα