Ο υποψήφιος του Ζάεφ σίγουρος νικητής – Ανησυχία για το 40% στον Β΄ Γύρο
Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι. Ποιο είναι το εκλογικό σώμα.
- 20 Απριλίου 2019 10:01
Ο Στέφο Πεντάροφσκι, υποψήφιος στηριζόμενος από το SDSM, το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, είναι το απόλυτο φαβορί στις προεδρικές εκλογές στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή.
Συνυποψήφιοί του είναι η καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, που υποστηρίζεται από το κόμμα Γκρουέφσκι (VMRO-DPMNE) και ο Μπλέριμ Ρέκα, που στηρίζεται από μικρά αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα (BESA και Συμμαχία για τους Αλβανούς). Κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης είναι φυσικά η Συμφωνία των Πρεσπών με τον Στέφο Πεντάροφσκι και τον Μπλέριμ Ρέκα να την υποστηρίζουν ως ένα αναγκαίο επώδυνο μεν αλλά αναπόφευκτο συμβιβασμό και με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα να επιμένει στην διαφύλαξη του «μακεδονισμού» και να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση της Συμφωνίας.
Το εκλογικό σώμα αποτελείται από 1.808.131 πολίτες, ενώ 1781 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που βρίσκονται εκτός χώρας θα ψηφίσουν σε 32 διπλωματικά γραφεία. 3.583 ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες ψηφίζουν την προηγούμενη ημέρα (Σάββατο) στα σπίτια τους, όπως και 1.600 πρόσωπα που εκτίουν ποινή σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς και 7 άτομα που είναι εκτοπισμένα αλλά βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας.
Ο Ζόραν Ζάεφ, με την εκλογή του Στέφο Πεντάροφσκι, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση του στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.
Μόνη ανησυχία είναι αν θα εκπληρωθεί η ρήτρα εγκυρότητας των εκλογών στον Β΄ Γύρο, που προβλέπει ως αναγκαστική τη συμμετοχή του 40% των ψηφοφόρων και σε διαφορετική περίπτωση προκήρυξη εκ νέου προεδρικών εκλογών, με τον Πρόεδρο της Βουλής Τάλατ Τζαφέρι να ασκεί έως τότε τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι δεν θα εκλεγεί από τον Α΄ Γύρο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ερώτημα είναι αν στον Β΄ Γύρο οι διαφωνούντες θα κηρύξουν σαμποτάζ στη συμμετοχή ώστε να μην υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κλίμα πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη γειτονική χώρα και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.