Τουρκικό Drone καταδίωξε άνθρωπο με δική του… απόφαση
Στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης, τo τουρκικής κατασκευής 'φονικό drone' KARGU-2 καταδίωξε άνθρωπο χωρίς να έχει πάρει τη σχετική εντολή. Και κάπως έτσι καταρρίφθηκε το "δεν σκοτώνουν τα όπλα, αλλά οι άνθρωποι".
- 31 Μαΐου 2021 10:17
Το βασικό αξίωμα όσων είναι υπέρ της οπλοκατοχής θέλει να μη σκοτώνουν τα όπλα τους ανθρώπους, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι -που τραβούν την σκανδάλη. Περιστατικό που συνέβη στη Λιβύη αποδεικνύει πως πια, τα όπλα σκοτώνουν με δική τους ‘απόφαση’ ανθρώπους.
Τι συνέβη στη Λιβύη
Το Μάρτιο του 2020, στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης ‘φονικό’ μη επανδρωμένο drone (οπλισμένο) κυνήγησε ανθρώπινο στόχο, χωρίς να έχει πάρει τη σχετική εντολή. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε τώρα στο New Scientist, που εξασφάλισε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία περιγράφεται το συμβάν.
Σύμφωνα λοιπόν, με τις καταγραφές το τετρακόπτερο KARGU-2 επιτέθηκε με δική του πρωτοβουλία (αυτόνομα) σε άνθρωπο, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης και αποσχισμένης στρατιωτικής φατρίας, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, πρώην δεξί χέρι του Καντάφι, ο οποίος διεκδικούσε την ηγεσία της χώρας του, καθώς έλεγχε το 80% αυτής.
Το τουρκικής κατασκευής drone (η λέξη Kargu σημαίνει ‘πύργος που είναι σε κορυφή βουνού για την παρακολούθηση των εχθρών’ και ‘γεράκι’) σχεδιάστηκε για ασύμμετρες πολεμικές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Όπως γράφει η Daily Star κατά τη διάρκεια πτήσης του, έβαλε στο στόχο έναν από τους στρατιώτες του Χάφταρ, ενώ εκείνος είχε τραπεί σε φυγή.
Στο promo που είχε γίνει για τις νέες τεχνολογίες του KARGU-2, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, αναφερόταν πως “μπορεί να λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελεσματικό (με ακρίβεια στο στόχο και τις ελάχιστες παράπλευρες απώλειες), αυτόνομο τρόπο που δεν απαιτεί ανθρώπινο χειρισμό”. Τονίστηκε πως κάνει εντοπισμό στόχου, ‘λοκάρισμα’ και επίθεση, σε πραγματικό χρόνο και ότι είναι αξιόπιστο μέρα και νύχτα. Το αυτόνομο σύστημα του λέγεται ‘Fire-and-forget’. Που σημαίνει μετά τον εντοπισμό του στόχου (βάσει των συντεταγμένων που έχουν δοθεί στο drone) και την επίθεση, διαγράφει τα δεδομένα και περνάει στα επόμενα. Έχει και λειτουργία εγκατάλειψης της αποστολής και ‘επιστροφή στο σπίτι’ σε όλες τις φάσεις της αποστολής του -συμπεριλαμβανομένης αυτής της επίθεσης.
Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται πως “τα θανατηφόρα συστήματα αυτόνομων όπλων προγραμματίζονται για να επιτίθενται σε στόχους (αντικείμενα), χωρίς να απαιτείται η σύνδεση δεδομένων μεταξύ χειριστή και πυρομαχικού”.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας με ειδικότητα στα μη επανδρωμένα συστήματα και drones, Ζακ Κέλενμπορν δήλωσε στο Business Insider πως το συμβάν στη Λιβύη είναι το πρώτο που drone επιτίθεται σε άνθρωπο, χωρίς να έχει πάρει τη σχετική εντολή. Εξέφρασε την ανησυχία του πόσο εύθρυπτο μπορεί να είναι το σύστημα αναγνώρισης αντικειμένων που ‘κουβαλούν’ αυτά τα μηχανήματα. “και πόσο συχνά ‘διαβάζουν’ λάθος τους στόχους;”.
Ο Τζακ Ουάτλινγκ, ερευνητής των επίγειων πολεμικών επιχειρήσεων του Royal United Services Institute (think tank της βρετανικής υπηρεσίας αμύνης και ασφαλείας) δήλωσε στο New Scientist πως το γεγονός της Λιβύης παρουσιάζει “επείγουσα και σημαντική” ανάγκη να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα των αυτόνομων όπλων και η διαμόρφωση σχετικής ρύθμισης -που δεν υπάρχει.
Η οργάνωση Human Rights Watch ζήτησε τον τερματισμό των ‘killer robots’ (δολοφόνων ρομπότ) και κάνει καμπάνια για την προληπτική απαγόρευση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρήσης πλήρως αυτόνομων όπλων”.
Η ταινία μικρού μήκους (διάρκειας μόλις επτά λεπτών) με τίτλο “Slaughterbots” που είχε ανατεθεί σε καθηγητές κολεγίων και ερευνητές, είχε προειδοποιήσει από το 2017 πως η τεχνολογία των αυτόνομων drones μπορεί να οδηγήσει στις δολοφονίες ανθρώπων. “Μπορούν να χρησιμοποιήσουν apps σαν και αυτές που έχουμε στα smartphones μας, για την αναγνώριση προσώπων και μετά να αποφασίσουν μόνα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει” ακούγεται να λέει ο ομιλητής παρουσιάσης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις