Ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα μετά τη Θράκη: Ο φόβος για ρεβάνς και η “ασπίδα” της Λωζάνης 

Ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα μετά τη Θράκη: Ο φόβος για ρεβάνς και η “ασπίδα” της Λωζάνης 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα AP Photo/Giannis Papanikos

Με τον Κ. Μητσοτάκη και το Ν. Δένδια θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τη Θράκη και μίλησε για “τουρκική μειονότητα” 

Μετά την ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη και τις αναμενόμενες δηλώσεις περί “τουρκικής μειονότητας”, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί σήμερα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Οι χθεσινές αγκαλιές με τον κ. Δένδια δε σημαίνουν πάντως ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είναι πιθανόν κατά τις σημερινές κοινές δηλώσεις να επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς για την on camera αντιπαράθεση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα. Και παρόλο που τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στόχος της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Τουρκία προκάλεσε κρίση με την έξοδο του Oruc Reis, στην κυβέρνηση ευλόγως είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.

Εξάλλου, το blame game μεταξύ των δύο χωρών, για το ποιος θα είναι εκείνος που θα τινάξει στον αέρα κάθε διάλογο, συνεχίζεται.

Η ελληνική πλευρά δεν άφησε βέβαια αναπάντητες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί “τουρκικής μειονότητας”, επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα περίπου 120.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είναι Έλληνες κάτοικοι, καταλήγοντας:

“Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.”

Το ίδιο μήνυμα αναμένεται να λάβει ο κ. Τσαβούσογλου και κατά τις σημερινές συναντήσεις του με Μητσοτάκη- Δένδια. Ενώ η ελληνική πλευρά θα είναι δεδομένα ανοιχτή σε τυχόν τουρκική πρόταση για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε δύο εβδομάδες, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις τονίσει ότι εκεινος επιθυμεί το διάλογο, αν και με συγκεκριμένα πλαίσια.

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις και όσον αφορά στο Κυπριακό, καθώς ανήμερα της επετείου της εισβολής εγκαινιάζει βάση για drone στο ψευδοκράτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα