Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι δείκτες για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων
Με την πεποίθηση ότι έχει πλέον αποτυπωθεί στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας η επίπτωση από το ρεκόρ κρουσμάτων, οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία από τις νοσηλείες και τις διασωληνώσες αλλά και την πορεία των ελέγχων.
- 31 Ιανουαρίου 2022 06:11
Πραγματικό σοκ προκαλεί το γεγονός ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει με ρεκόρ νέων θανάτων από κορονοϊό, όμως αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τους επιστήμονες όσον αφορά στις εισηγήσεις τους για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων. Στοχοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά την Μετάλλαξη Δέλτα για τους πλέον των 2600 θανάτων, παρακολουθούν τις νέες νοσηλείες και διασωληνώσεις, θεωρώντας ότι ακολουθούν φθίνουσα πορεία.
Είναι γεγονός ότι έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 18.000. Πάντως οι επιστήμονες αναμένεται να παρακολουθήσουν και την πορεία των τεστ αυτή την εβδομάδα και το δείκτη θετικότητας.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να κινείται αργά η αποκλιμάκωση νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων αλλά ακόμη όχι των θανάτων. Ειδικότερα οι νέες εισαγωγές λόγω covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στα επίπεδα των 450 καθημερινά, ενώ καταγράφουμε ημερησίως πάνω από 100 θανάτους. Συνολικά μέσα στον Ιανουάριο έχουν μέχρι τώρα χάσει τη ζωή τους περίπου 2.582 άτομα.
Υπάρχουν βέβαια φωνές οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμη κι αν η εικόνα σταδιακά βελτιωθεί, δεν αναμένεται άμεσα η ραγδαία μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων, γεγονός που δεν θα αποσυμπιέσει το ΕΣΥ. Ακόμη 4800 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού με πάνω από τις μισές απλές κλίνες covid να είναι κατειλημμένες όπως και το 83% των κλινών ΜΕΘ.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η σημερινή εικόνα των σκληρών δεικτών έχει πλέον αποτυπώσει το ρεκόρ των 50.000 και πλέον νέων κρουσμάτων πριν από 4 εβδομάδες. Επίσης δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι από τις 35.000 μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων έχουμε πέσει στις 18.000, όμως δεν γνωρίζουμε απόλυτα πόσα από αυτά αφορούν τη Μετάλλαξη Δέλτα αν και εκτιμάται πως δεν είναι πολλά. Επίσης σημειώνεται και μετατόπιση των νέων μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου και η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νοσήσεις.
Με βάση λοιπόν με όλα τα παραπάνω, μπορεί να επέλθει περαιτέρω χαλάρωση μέτρων, όμως το λογικό θα ήταν να αποτιμηθεί σε ένα δεκαήμερο από σήμερα η άρση των μέτρων στη εστίαση.
Επίσης με δεδομένο το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκε μεγάλη μείωση στους ελέγχους για κορονοϊού, θα πρέπει αν δούμε κατά πόσο το επίπεδο νέων κρουσμάτων που έχουμε σήμερα είναι πραγματικό. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατά μέσο όρο έγιναν 248.207 τεστ την ημέρα, έναντι 333.358 μία εβδομάδα πριν, δηλαδή είχαμε πτώση 25%.
Η επίπτωση των σχολείων
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχουμε και επιπλέον στοιχεία από την επίπτωση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο ρόδινα όσο αναφέρονται από τα λεγόμενα του Υπουργείου Παιδείας.
Χθες ανακοινώθηκαν 3.584 νέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών, αποτελώντας το 33% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 3 νέα κρούσματα ήταν σε παιδιά.
Συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα νόσησαν περίπου 42.500 παιδιά έναντι 44.000 παιδιών μια εβδομάδα πριν, όμως αυτό οφείλεται στους δραματικά μειωμένους ελέγχους καθώς σε μεγάλες περιφέρεις όπως η Αττική δεν χρειάστηκε να γίνουν αυτό δεν έγινα δια ζώσης μαθήματα.
Συνολικά πάντως να πούμε ότι από την έναρξη των σχολείων στις 10/1 συνολικά έχουν νοσήσει 125.000 παιδιά, δηλαδή το 10% του μαθητικού πληθυσμού. Το συγκεκριμένο στοιχείο δεν είναι αμελητέο και θα πρέπει να εκτιμηθεί η επίπτωση στη διασπορά της πανδημίας αλλά και στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις