Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου “χάθηκαν” 137.100 εργαζόμενοι
Τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου δείχνουν ότι σε τρεις μήνες η απασχόληση μειώθηκε κατά 137.100 θέσεις εργασίας.
- 21 Σεπτεμβρίου 2020 21:03
Τη μείωση της απασχόλησης κατά 137.100 άτομα σημειώνει στην τριμηνιαία συγκυρία του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την περίοδο Μαρτίου Ιουνίου.
Η μείωση της απασχόλησης δεν συμπίπτει με την αύξηση της ανεργίας όπως καταγράφεται. Αφορά τον αριθμό των ατόμων του ενεργού πληθυσμού που παρότι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία ( 16 έως και 64 ετών ) δηλώνουν ότι δεν αναζητούν πλέον εργασία και άρα βγαίνουν από το εργατικό δυναμικό βλέποντας ότι δεν μπορούν να βρούν δουλειά. Αθροιζόμενοι πλέον στο μη ενεργό πληθυσμό αλλάζουν την βάση για την μέτρηση της ανεργίας αφού δεν καταγράφονται στους ανέργους. Αυτό δείχνει ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με το lock down τη οικονομίας εκμηδένισαν την πιθανότητα για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να έχουν πιθανότητα να εργαστούν.
Παράλληλα μαζί με την συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 142600 άτομα που καταγράφεται επίσης για το διάστημα Μαρτίου Ιουνίου ( όπου περιλαμβάνονται και οι συνταξιοδοτήσεις ) αλλάζουν και την βάση υπολογισμού της ανεργίας η οποία θα καταγράφονται ακόμη υψηλότερη από το 18,3% του Ιουνίου έναντι 14,5% τον Μάρτιο του 2020 και 17,1% τον Ιούνιο του 2019.
Παράλληλα, το ΔΣΕ τονίζει ως σημαντική πρόκληση την εξόφληση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι και το τέλος του έτους µε βάση το χρονοδιάγραµµα, µε εξαίρεση την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων των ΟΚΑ που αφορούν εκκρεµείς συντάξεις, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα µέσα του 2021.
Η έκθεση επισημαίνει ότι σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) το αποτέλεσµα (σε ταµειακή βάση) κατά το πρώτο επτάµηνο του 2020 είναι ελλειµµατικό κατά 9,4 δις ευρώ, έναντι πλεονάσµατος €248 εκατ. κατά το αντίστοιχο διάστηµα πέρσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη σηµαντική υποχώρηση των εσόδων (-4,1 δις ευρώ .) όσο και στην εξίσου σηµαντική αύξηση των δαπανών (+2,7 δις ευρώ).
Ειδικότερα, η µεγαλύτερη µείωση των εσόδων αφορά στα έσοδα από φόρους (-4,2 δισ. Ευρώ ) και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (-€622 εκατ.). Οι µειώσεις αυτές οφείλονται στους περιορισµούς στην οικονοµική δραστηριότητα λόγω της πανδηµίας, αλλά και στο µέτρο αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που θεσµοθετήθηκε για την αντιµετώπιση των προβληµάτων ρευστότητας που δηµιούργησε η υγειονοµική κρίση. Αντίστοιχα, οι δαπάνες εµφανίζονται αυξηµένες κυρίως στο σκέλος των «Μεταβιβάσεων» (+3,6 δις ευρώ) το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, οφείλεται στα κυβερνητικά µέτρα ανάσχεσης της οικονοµικής κρίσης.
Επισηµαίνεται ότι τα δηµοσιονοµικά αποτελέσµατα αναµένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονοµία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρµογής των εκτάκτων µέτρων στήριξής και κατά τους επόµενους µήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των 6 δις ευρώ). Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε άλλωστε µε την κατάθεση δεύτερου συµπληρωµατικού προϋπολογισµού εντός του Σεπτεµβρίου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.