Σύγκρουση μετά την συμφωνία
Η σύγκρουση με επίκεντρο την συμφωνία για το Σκοπιανό στη βάση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία μεταφέρθηκε εντός Κοινοβουλίου, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και τα κόμματα θα ξαναμετρήσουν τις δυνάμεις τους στην ψηφοφορία του Σαββάτου.
- 15 Ιουνίου 2018 00:18
Το πρώτο ορατό αποτέλεσμα της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα πολλαπλασιάστηκαν οι κόντρες με προσωπικά χαρακτηριστικά. Το Μαξίμου “δείχνει” τον Αντώνη Σαμαρά, επιχειρώντας να συνδέσει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις κινήσεις του προκατόχου του. Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, εμφανίζεται αποφασισμένη να αναδείξει τα αδύνατα σημεία της συμφωνίας για το όνομα της πΓΔΜ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσυπογράφοντας το όνομα Βόρεια Μακεδονία, επιτρέπει να συνεχιστεί το “μυθιστόρημα του Μακεδονισμού” από τους εθνικιστές στα Σκόπια.
Το δεύτερο ορατό αποτέλεσμα, είναι η συσπείρωση στο κυβερνητικό σχήμα, που αποτυπώνεται στην αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην απόφαση των ΑΝΕΛ να ξεκαθαρίσουν άμεσα – με το που άρχισε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – ότι θα στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση.
Στο Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα είναι περισσότερο μπερδεμένα. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε μεν γραμμή για καταψήφιση της κυβέρνησης μέσω της πρότασης δυσπιστίας, αλλά σε σχέση με το Σκοπιανό υπάρχει έντονη διχογνωμία, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του Ποταμιού να δείχνουν μάλλον έτοιμοι να πουν “ναι” στην συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία.
Το ΚΚΕ λέει καθαρό “όχι” και στην κυβέρνηση και στην συμφωνία για το ονοματοδοτικό της πΓΔΜ.
Το ίδιο και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που έχει κάνει “σημαία” της το Σκοπιανό και συνακόλουθα σκληραίνει την στάση της συνολικά έναντι της κυβέρνησης.
Η συνέχεια στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την οποία όλα δείχνουν ότι θα έχει διαμορφωθεί ένα ενδεχομένως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.
Τσίπρας: Ο Σαμαράς προκάλεσε το Σκοπιανό και θέτει τώρα σε ομηρία κι άλλον Μητσοτάκη
«Άκουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά την προαποφασισμένη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, που είναι ο Σαμαράς», είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αποδεικνύει ότι ο κ. Σαμαράς έχει υπό την ομηρία του τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως είχε συμβεί και με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα «πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα».
Ανέφερε δε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που γέννησε το πρόβλημα αφού τον Δεκέμβριο του 1991 αποδέχθηκε σε επίσημο κείμενο να καταγραφεί το Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ ήταν και εκείνος που ως ΥΠΕΞ «δεν έθεσε κανένα θέμα» όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίσει «ανόητο» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ
Συνολικά κατά της κυβέρνησης αλλά συγκεκριμένα για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό και με στόχο την αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ στρέφεται η πρόταση μομφής της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι υπογεγραμμένη από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψήφο δυσπιστίας θέτοντας μάλιστα και τον πήχη των 154 βουλευτών που κατά τη ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση για να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί σήμερα αυτό τον αριθμό. «Να δούμε αν θα βρεθούν οι 154 βουλευτές που θα σας εξουσιοδοτήσουν να υπογράψετε τη συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της πατρίδας μας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στόχος της ΝΔ είναι να πιέσει ειδικά του ΑΝΕΛ και προσδοκά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία όπως πχ του Δημήτρη Καμμένου ο οποίος μόλις σήμερα δήλωσε ότι κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει να φτάσουμε στις Πρέσπες.