Ο Ολλανδός πρέσβης στο News 24/7: Με το κατάλληλο έδαφος που θα μετατρέπει το brain drain σε brain gain, θα έρθουν και ξένες επενδύσεις
Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, με περιορισμό της μετανάστευσης του έμψυχου ελληνικού πλούτου και προσέλκυση ξένων funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα, Caspar Veldkamp, μιλά στο News 24/7 για τις δράσεις της πρεσβείας με στόχο την ενίσχυση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
- 14 Ιουνίου 2018 12:44
Μία από τις μεγαλύτερες πληγές που άνοιξε η κρίση στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα η μετανάστευση του έμψυχου ελληνικού πλούτου, των νέων που αναζητούν καλύτερες συνθήκες και περιβάλλον εργασίας στο εξωτερικό. Στη “μάχη” για τον περιορισμό του brain drain, καμία προσπάθεια δεν περισσεύει. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναλαμβάνει δράση η 4η στην παγκόσμια κατάταξη από πλευράς ανταγωνιστικότητας χώρα, με στόχο να δημιουργήσει τις συνέργειες που χρειάζονται, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας για τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες.
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα δημιούργησε το Orange Grove, έναν χώρο δικτύωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, με στόχο τον περιορισμό του brain drain και την εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Σήμερα, η προσπάθεια συνεχίζεται στους ίδιους ρυθμούς, με τους ίδιους στόχους και εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας, με κάποιες από τις ελληνικές startups που εκμεταλλεύτηκαν το know how του δικτύου, να διαπρέπουν και να διακρίνονται διεθνώς.
Ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα, Caspar Veldkamp, μιλά στο News 24/7 για το δίκτυο του Orange Grove, εξηγώντας πώς μπορεί να περιοριστεί η μετανάστευση των νέων Ελλήνων. “Όταν μιλάμε για μετανάστευση του έμψυχου ελληνικού πλούτου δεν το αποδίδουμε μόνο στην οικονομική κρίση. Για να ξεπεραστεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική συνέργεια μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά, με το να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος που θα μετατρέπει το brain drain σε brain gain, θα υπάρξει ταυτόχρονα και προσέλκυση ξένων επενδύσεων”, λέει μεταξύ άλλων.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ολλανδού πρέσβη, Caspar Veldkamp, στο News 24/7:
Ποιο είναι το «δίκτυο» του Orange Grove, πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Όντας μέλος του ευρύτερου ελληνικού περιβάλλοντος, η Ολλανδική Πρεσβεία θέλησε να ενισχύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας στους νέους ένα κίνητρο να αναπτύξουν τον καινοτόμο, επιχειρηματικό τρόπο σκέψης τους, διανθίζοντας ιδέες με προοπτική.
Έτσι, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια δημιουργήθηκε το Orange Grove από τον προκάτοχό μου που με χαρά στη συνέχεια ανέλαβα να συνεχίσω. Σκοπός ήταν να προσφέρουμε ένα περιβάλλον εργασίας στους νέους Έλληνες entrepreneurs, να μετριάσουμε το brain drain που έχει στοιχίσει στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά στερεότυπα μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Επίσης, να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε ελληνικά startups στη διεθνή αγορά κινητοποιώντας ένα εναλλακτικό κίνημα νέας γενιάς επιχειρηματιών.
Πλέον το Orange Grove είναι ένα πλήρες startup incubator, που εξοπλίζει τους startuppers, παρέχοντας από εκπαιδευτική εμπειρία, μέχρι νομικές και λογιστικές υπηρεσίες. Αυτό που μας χαροποιεί είναι πως έχουμε δημιουργήσει μια δεμένη κοινότητα μεταξύ των startuppers. Επιπλέον, η κοινότητα αυτή επεκτείνεται με τη συμμετοχή των mentors, δηλαδή επιχειρηματιών που προσφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους από την ελληνική και διεθνή αγορά που συμπεριλαμβάνει χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς και η Χιλή. Παραδείγματα χορηγών του Orange Grove είναι η Heineken, η KLM, η Philips, η Interamerican, η FrieslandCampina, η επενδυτική εταιρία Reggeborgh και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το Orange Grove υποστηρίζεται επίσης με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως μέρος της πρωτοβουλίας του για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων».
Ετησίως, δραστηριοποιούνται υπό την αιγίδα του Orange Grove όλο και περισσότερες startups. Χαρακτηριστικά, έχουν ξεκινήσει από την κοινότητά μας σχεδόν 150 επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες αλληλεπιδρούν ενεργά, μοιράζοντας τις επιτυχίες τους και μαθαίνοντας από τις αποτυχίες τους σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.
Γιατί στην Ελλάδα; Ποια ήταν εκείνα τα κριτήρια που οδήγησαν στην ανάληψη της πρωτοβουλίας και μάλιστα εν μέσω κρίσης;
Αποτελεί δεδομένο πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση και πως έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να ορθοποδήσει. Οι Έλληνες νέοι, που αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας, έχουν επηρεαστεί αρκετά από τα νέα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν χάσει τη θετική τους ενέργεια, το ταλέντο τους και την καινοτόμο σκέψη. Στις προσπάθειές της, η Ελλάδα έχει να ξεπεράσει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων της. Το Orange Grove ξεκίνησε λοιπόν για να προσφέρει κάτι αντισταθμιστικά θετικό σε όλη αυτή την κατάσταση. Προσφέροντάς τους ολλανδικό know-how, τα μέλη του Orange Grove, έχουν την καθοδήγηση και τη στήριξη με όλα τα εφόδια που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία.
Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στον τομέα των startup επιχειρήσεων, με κάποιες να έχουν καταφέρει να βγουν και εκτός ελληνικών συνόρων. Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει κανείς, για να μπορέσει να μεταμορφώσει μία ιδέα σε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, με χειροπιαστά αποτελέσματα;
Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα έχουμε δει αρκετά καλές πρακτικές και πολλά υποσχόμενα ταλέντα που τα κατάφεραν και στη διεθνή αγορά. Αν με ρωτάτε, όλα αρχίζουν από μια καλή out of the box ιδέα και πίστη πως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι επιτυχημένο. Οι νέοι στο Orange Grove έχουν επιδείξει ικανότητες που συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά και έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Αρχικά, εξελίσσουν την ιδέα τους με ένα λεπτομερές πλάνο στο οποίο βασίζονται πιστά και δουλεύουν σκληρά, έχοντας σύμμαχο τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο mindset. Μετά από αυτό, ίσως και από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα είναι πως έχουν επιμονή και υπομονή μέχρι να δουν την ιδέα τους να φτάνει στο επίπεδο που έχουν σαν στόχο. Όλα αυτά συνδυαστικά μπορούν να εκτινάξουν μια επιχειρηματική ιδέα και να μετατρέψουν το όραμά τους σε πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νέοι Έλληνες, με σπουδές, φεύγουν από τη χώρα, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ακολουθώντας ποιες πολιτικές μπορεί μία χώρα να περιορίσει – ή εξαλείψει – το brain drain;
Είναι λογικό οι νέοι να θέλουν να διοχετεύσουν την ενέργεια, τις ικανότητες και τις ιδέες τους σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να είναι πιο σταθερό και προσοδοφόρο. Το brain drain της Ελλάδας, όμως, μπορεί να περιοριστεί με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που καλλιεργούν τον φρέσκο τρόπο σκέψης των νέων και που αποτελούν παράλληλα για αυτούς κίνητρο να μείνουν. Όταν μιλάμε για μετανάστευση του έμψυχου ελληνικού πλούτου δεν το αποδίδουμε μόνο στην οικονομική κρίση. Για να ξεπεραστεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική συνέργεια μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. Όπως είναι λογικό, αυτό μπορεί να γίνει με σταθερά βήματα σε πολλούς τομείς. Αρχικά, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και γενικότερα να επικρατήσει μια νοοτροπία θετική απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να μετατραπούν σε πόλεις-hubs και κόμβους έρευνας και τεχνολογίας. Επιπλέον, ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να λάβει μέτρα, εξασφαλίζοντας πρόσφορο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Αυτά απαιτούν τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Έχοντας την εμπειρία της Ολλανδίας, τέταρτης σε παγκόσμια κατάταξη από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ώστε να «ανασυνταχθεί» και να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική, προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές και κατά συνέπεια περισσότερες θέσεις εργασίας;
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αναμφισβήτητα σε μια περίοδο προκλήσεων. Ο τρόπος για να γίνει πόλος επενδύσεων, είναι το να διαμορφωθεί μια υγιής και ελκυστική αγορά. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δημιουργώντας ένα σταθερό σύστημα που κρατάει τους μορφωμένους νέους της, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, αποκτώντας σημαντικό κεφάλαιο, μειώνοντας έτσι το ποιοτικό drain. Πλέον, δεν σπανίζουν ξένα επενδυτικά funds που είναι διαθέσιμα να επενδυθούν σε ιδέες που γεννήθηκαν και πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, με το να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος που θα μετατρέπει το brain drain σε brain gain, θα υπάρξει ταυτόχρονα και προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η συλλογική ανασυγκρότηση του οικονομικού περιβάλλοντος θα βοηθήσει σταδιακά όλες τις επιχειρήσεις να διευρυνθούν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές σε διεθνή δεδομένα.
Εάν είχατε μπροστά σας έναν νέο, που σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό, τι θα τον συμβουλεύατε, ώστε να μείνει στην Ελλάδα;
Οι νέοι στην Ελλάδα είναι δημιουργικοί, μορφωμένοι και αποτελούν πηγή έμπνευσης και πλούτου κάτι που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Θα του έλεγα λοιπόν αυτό που συμβουλεύουμε και τους νέους του Orange Grove. Να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να κάνει κάτι δικό του. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν.