Κοροναϊός: Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος, ελέγχθηκαν Κινέζοι από τη Γουχάν
Συναγερμός και αυξημένα μέτρα ετοιμότητας και ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη λόγω του κοροναϊού - Κινεζικές οργανώσεις με έδρα το Παρίσι ακύρωσαν την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά - Αυξάνονται τα κρούσματα
- 26 Ιανουαρίου 2020 16:18
Αυξημένα είναι και στη χώρα μας τα μέτρα ετοιμότητας για τον νέο κοροναϊό. Σήμερα το πρωί έφτασε στο “Ελ. Βενιζέλος” γκρουπ 15 τουριστών από την Κίνα, επτά εκ των οποίων ήταν από την πόλη Γουχάν. Οι ελληνικές αρχές ήταν ενήμερες για την πτήση που ερχόταν από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρωμης.
Οι Κινέζοι τουρίστες απομονώθηκαν και εξετάστηκαν από το ΚΕΛΛΠΝΟ (πλέον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας), αποδείχθηκε πως δε νοσούν και αναχώρησαν για τη Σαντορίνη.
Όπως άλλωστε δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και στη χώρα μας για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός.
“Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα “πιστόλια”. Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται”, ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι “μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό”.
Σημειώνεται πως ήδη στην Ιαπωνία έχει επιβεβαιωθεί το τέταρτο κρούσμα και στις ΗΠΑ το τρίτο, ενώ έχει σημειωθεί ένα ύποπτο κρούσμα στον Καναδά.
Παράλληλα, πολλές πόλεις έχουν μπει σε καραντίνα και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, με την επιβολή αναπνευστικών μασκών σε κατοίκους, την ακύρωση ταξιδιών και δρομολογίων μετακίνησης, καθώς και τη ματαίωση εκδηλώσεων της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί.
Στο μεταξύ, οι Κινέζοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν σε μόλις λίγες μέρες νοσοκομείο στη Γουχάν, την πόλη από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού, ειδικά για τους ασθενείς του κοροναϊού, ενώ μέχρι στιγμής συνολικά οι νεκροί αγγίζουν τους 56.
Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε, πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα.
Γκουανγκντόνγκ: Μάσκες σε 110 εκατ. κατοίκους
Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότος), η πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υποχρεωτικό στη Γουχάν ή Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μια άλλη επαρχία, η Τσιανγκσί (κεντρικά), όπως και πολλές μεγάλες πόλεις έλαβαν ανάλογα μέτρα.
Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.
Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού της Γουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Ιαπωνία – ΗΠΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν κάτοικο της Γουχάν, ηλικίας 40 ετών, που μετέβη στην Ιαπωνία την 22α Ιανουαρίου για διακοπές, προσθέτει το NHK.Ο άνδρας νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και βγήκε θετικός στον ιό, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει από τη Γουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Το τρίτο κρούσμα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, το επίκεντρο του ιού στην Κίνα, έγινε γνωστό από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με την Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας Όραντζ, ο άνδρας που προσβλήθηκε από τον ιό έχει ταξιδέψει από τη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, που έχει ήδη σκοτώσει 56 ανθρώπους και έχει καταγράψει δύο χιλιάδες κρούσματα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσαν ότι οι εξετάσεις στον ασθενή βγήκαν θετικές στον νέο κοροναϊό. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν κρίνεται σοβαρή.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο στην κομητεία Όραντζ. Ο κίνδυνος μιας μετάδοσης σε τοπικό επίπεδο παραμένει μικρός μέχρι τώρα» διαβεβαιώνει η Υγειονομική Υπηρεσία της κομητείας.
Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που αφίχθη το πρόσωπο αυτό στις ΗΠΑ ούτε για την ταυτότητά του.
Τα άλλα δύο κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούν μια 60χρονη που επέστρεψε από τη Γουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο και έναν άνδρας, περίπου 30 ετών, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, που είχε επίσης επισκεφθεί πρόσφατα την κινεζική πόλη.
Γαλλία: Ακυρώνει την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά
Κινεζικές οργανώσεις με έδρα το Παρίσι ακύρωσαν την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, έγινε γνωστό από τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.
«Συναντήθηκα με την κινεζική κοινότητα στο Παρίσι. Είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι και ανήσυχοι, για αυτό και αποφάσισαν να ακυρώσουν την παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας» εξήγησε η Ινταλγκό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
«Δεν έχουν διάθεση να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.
Η πόλη του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία ακύρωσε επίσης χθες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα στην Κίνα, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.
Πάπας Φραγκίσκος: Έπαινοι και προσευχές
Ο πάπας Φραγκίσκος εγκωμίασε σήμερα τη «δέσμευση» της Κίνας να περιορίσει την επιδημία του κοροναϊού, σημειώνοντας πως προσεύχεται για τους νεκρούς, τους ασθενείς και τις οικογένειες των θυμάτων.
«Θα ήθελα επίσης να πω ότι βρίσκομαι κοντά και προσεύχομαι για τους ανθρώπους που νόσησαν από τον ιό, που έχει εξαπλωθεί στην Κίνα» σημείωσε ο Φραγκίσκος ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου απηύθυνε το εβδομαδιαίο μήνυμά του.
«Μακάρι ο Θεός να υποδεχθεί τους νεκρούς στην ειρήνη του, να δώσει παρηγοριά στις οικογένειες και να διατηρήσει τη μεγάλη δέσμευση της κινεζικής κοινότητας, την οποία ήδη επιδεικνύει για να πολεμήσει την επιδημία» υπογράμμισε ο ποντίφικας.