Μαγιορκίνης: Νέα χαλάρωση των μέτρων σε 15-20 μέρες

Μαγιορκίνης: Νέα χαλάρωση των μέτρων σε 15-20 μέρες
Κόσμος με μάσκες. INTIME NEWS

Για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, λόγω και της αποκλιμάκωσης του αριθμού των μολύνσεων, έκανε λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

Χαλαρώνουν από τη Δευτέρα στις 06:00 οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση, με τα νέα μέτρα να περιλαμβάνουν αφενός την απελευθέρωση του ωραρίου στους χώρους εστίασης και αφετέρου την επιστροφή της μουσικής.

Με αφορμή τη χαλάρωση των μέτρων, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής (30/1) στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η χαλάρωση των περιορισμών οφείλεται στην ύπαρξη δυο παραγόντων, που είναι αρχικά το ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι αρκετά λιγότερο νοσογόνος, αλλά και στο ότι παρατηρείται μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

“Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε και πτώση των κρουσμάτων. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι με αυτό τον αριθμό των μολύνσεων, η πανδημία δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή τη μεταδοτικότητα. Θα μειωθεί αντανακλαστικά και ο αριθμός των θανάτων”, υπογράμμισε ο καθηγητής, ενώ προχωρώντας σε μια θετική πρόβλέψη ανέφερε πως στις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων.

“Η πρόβλεψη είναι θετική για να δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, όχι ωστόσο στα μέτρα που αφορούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού”, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο στέλεχος του κορονοϊού αυτό το έτος, επισημαίνοντας την ανάγκη εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 70 ετών, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “θα αποτελούν πάντα μια πηγή στρες για το σύστημα υγείας”, καθώς “ο ιός θα παραμείνει, δεν θα φύγει”.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα (31/1) ισχύουν έως και τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με το ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα, η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με την επίδειξη:

  • Πιστοποιητικού εμβολιασμού,
  • Πιστοποιητικού νόσησης
  • ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
  • Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Τα μέτρα στην εστίαση

  • Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο και μόνο για καθήμενους
  • Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

-πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

-πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Προβλέπονται επίσης:

  • Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  • Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
  • Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Χρήση προστατευτικής μάσκας

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Προβλέπεται επίσης η τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

https://www.news247.gr/download/280//690000/fekmetra.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα