Η Πολυξένη Καράκογλου έχει ερωτηματικά – και θαυμαστικά και άνω τελείες…

Η Πολυξένη Καράκογλου έχει ερωτηματικά – και θαυμαστικά και άνω τελείες…
PLATANIAS APOSTOLIS

Η μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάζει η ερμηνεύτρια εμπνέεται από τον πρόσφατο προσωπικό της δίσκο, «Σημεία στίξης».

Τα σημεία στίξης, «σύμβολα-σημάδια που βάζουμε ανάμεσα στις λέξεις και μας διευκολύνουν στην ανάγνωση, δείχνουν πώς διαβάζεται ένα κείμενο (επιτονισμός), πού και πόσο γίνεται διακοπή κάθε φορά, τι αίσθημα εκφράζεται και τι ακριβώς θέλει να πει ο γράφων». Αυτά αναφέρει η Βικιπαίδεια για τα συχνά κακοποιημένα σημαδάκια που χρωματίζουν τον γραπτό λόγο –ενίοτε και τον προφορικό, αν θυμηθούμε το δημοσιογραφικό κλισέ «βάλτε μια άνω τελεία»…

Αυτήν την ικανότητα των σημείων στίξης να εκφράζουν αισθήματα, συναισθήματα και σκέψεις επικαλείται η Πολυξένη Καράκογλου στην μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάζει την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου και την πρώτη του Φλεβάρη. Τίτλος της, «Σημεία στίξης». Και είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο άλμπουμ που πρόσφατα κυκλοφόρησε η ερμηνεύτρια. Ένα άλμπουμ που λέει μια ιστορία με αρχή, μέση, αλλά χωρίς τέλος…

Με αφορμή, λοιπόν, τα καινούργια τραγούδια της Καράκογλου και της Αθηνάς Σπανού που περιέχονται στο άλμπουμ «Σημεία στίξης» στήθηκε μία παράσταση που περιγράφει την σπειροειδή πορεία της ζωής ενός ανθρώπου από την ενηλικίωσή του και μετά. Ενός ανθρώπου που βλέπει την πραγματικότητα ως έχει, και δεν σκοντάφτει σε ψεύτικες οάσεις. Του ανθρώπου που καλείται να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να αντιμετωπίσει τους φόβους του μέχρι την παράδοση της σκυτάλης στον επόμενο νέο άνθρωπο που ξεκινάει την δική του πορεία. Κάθε σημαντική στάση στη ζωή του, ένα σημείο στίξης· και κάθε σημείο στίξης ένα τραγούδι του άλμπουμ, που μαζί με κλάσικά τραγούδια σημαντικών δημιουργών λένε μία ιστορία που αφορά όλους μας.

Τα κείμενα της παράστασης υπογράφει η Αθηνά Σπανού, ενώ η Πολυξένη Καράκογλου επιμελήθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παίζουν οι μουσικοί: Μάριος Ιβάν Παπούλιας (βιολί, κιθάρα, ενορχηστρώσεις), Αιμιλιανός Σταυρινός (πιάνο) και Αποστόλης Μπουρνιάς (κρουστά).

Λίγα λόγια για την Πολυξένη

Η Πολυξενη Καράκογλου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου όταν ήταν έξι χρόνων. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά και εν συνεχεία πέρασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον πρώτο χρόνο σπουδών της έλαβε μέρος στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, όπου και διακρίθηκε. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της στην δισκογραφία, πρώτα με το σινγκλ της 4ης Ακρόασης, και έπειτα με την συμμετοχή στο τραγούδι «Ο άνθρωπος μπορεί» από τον δίσκο «Απ’ το Μηδέν» των Σπύρου Παρασκευάκου και Ζαχαρία Καρούνη.

Πολυξένη Καράκογλου PLATANIAS APOSTOLIS

Ξεχωριστοί σταθμοί στην πορεία της, η συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο, όταν την επέλεξε να ερμηνεύσει τα πολιτικά του τραγούδια, καθώς και με τον Κώστα Μακεδόνα σε συναυλίες με μελοποιημένη ποίηση. Οι «Πολύχρωμες Ζακέτες», η πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά, σε μουσική του Γρηγόρη Πολύζου και στίχους της Αθηνάς Σπανού, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος τον Μάρτιο του 2019. Την άνοιξη του 2021 η Πολυξένη παρουσίασε μία διασκευή του «Bohemian Rhapsody» των Queen, ενώ το καλοκαίρι κυκλοφόρησε την νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Σημεία στίξης». Το άλμπουμ βρίσκεται σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Πληροφορίες

«Σημεία στίξης», Κυριακή 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, 210-3636144), 21:00. Εισιτήρια 8€.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα