Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο της Κίνας

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο της Κίνας
Εργαστήριο στην Κινα ⓒ 2021 /Ng Han Guan/Associated Press

Νέα μελέτη έρχεται να ταράξει για τα καλά τα νερά της επιστημονικής κοινότητας. Τα βασικά συμπεράσματα είναι δύο: ο ιός "ξέφυγε" από εργαστήριο της Κίνας και οι Κινέζοι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι αυτός προϋπήρχε.

“Ο κορονοϊός υπήρξε προϊόν εργαστηριακών ερευνών στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην Γουχάν“, συμπεραίνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται μια μελέτη 22 σελίδων που συνετάχθη από τον Βρετανό καθηγητή ογκολογίας Άνγκους Νταλγκλίς και το Νορβηγό επιστήμονα Μπίργκερ Σέρενσεν και που πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση βιοφυσικής (Quarterly Review of Biophysics Discovery), ο κορονοϊός φαίνεται να προήλθε από Κινέζους επιστήμονες σε εργαστήριο στην Ουχάν, που έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας την μεταδοτικότητά του, με σκοπό να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή πανδημία. Όπως ισχυρίζονται οι δύο ερευνητές, ο κορονοϊός δεν έχει κάποιον λογικό “φυσικό πρόγονο”.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο SARS-Cov-2 για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα εντόπισαν τέσσερα αμινοξέα τα οποία είναι όλα θετικά φορτισμένα.

Σύμφωνα με τον Νορβηγό καθηγητή ιολογίας, Sørensen, όλα τα αμινοξέα έχουν θετικό φορτίο, το οποίο προκαλεί τον ιό να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, όπως ένας μαγνήτης . Αλλά επειδή, όπως οι μαγνήτες, τα θετικά φορτισμένα αμινοξέα απωθούν το ένα το άλλο, είναι σπάνιο να βρεθούν ακόμη και τρία στη σειρά σε φυσικούς οργανισμούς, ενώ τέσσερα στη σειρά είναι «εξαιρετικά απίθανο», πάντα σύμφωνα με τον επιστήμονα. “Οι νόμοι της φυσικής λένε ότι δεν μπορείτε να έχετε τέσσερα θετικά φορτισμένα αμινοξέα στη σειρά. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι εάν το κατασκευάσετε τεχνητά”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ακόμα ότι οι Κινέζοι επιστήμονες επιχείρησαν με “ανάστροφη μηχανική” να δώσουν την εντύπωση ότι ο ιός προϋπήρχε, ώστε να καλύψουν τα ίχνη των αρχικών τους εργασιών.

Όπως δήλωσαν στην ιστοσελίδα της DailyMail οι δύο επιστήμονες, προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματά τους σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα