Οι Κινέζοι βρήκαν τρόπο να κερδίσουν τον ύπνο που τους έκοψαν οι dancing grandmothers
Το φαινόμενο με τις ηλικιωμένες γυναίκες να χορεύουν τα ξημερώματα, σε πάρκα και πλατείες της Κίνας έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα. Οι dancing grandmothers αντιδρούν όταν περίοικοι ενίσταται για την ηχορύπανση και έτσι επιστρατεύτηκε η τεχνολογία.
- 08 Οκτωβρίου 2021 11:10
Μεταξύ των προβλεπόμενων για τους ηλικιωμένους ανθρώπους της Κίνας, είναι οι δραστηριότητες στα δημόσια πάρκα και τις δημόσιες πλατείες. Πρόκειται για συγκεντρώσεις -κυρίως- ηλικιωμένων γυναικών νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (όταν πολλοί κοιμούνται ή θέλουν να κοιμηθούν), για να χορέψουν στις πλατείες και τα πάρκα. Το φαινόμενο που λέγεται Chinese Square Dancing, υπάρχει από το 1965 και την πολιτιστική επανάσταση. Προέκυψε ως “θετικός και αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν το οικονομικό και ιατρικό βάρος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων”. Εδώ και χρόνια έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα.
Ηχεία που υπάρχουν στους χώρους, εγγυώνται πως η μουσική θα φτάνει σε όλους τους μετέχοντες. Eκτιμάται πως η Κίνα είναι η έδρα περίπου 100.000.000 dancing grandmothers. Είθισται δε, να κοντράρονται ομάδων γυναικών που χορεύουν την ίδια ώρα, σε κοντινά σημεία -με την ένταση της μουσικής να φτάνει στο πικ.
Την τελευταία επταετία αυξάνονται και πληθαίνουν οι περίοικοι που διαμαρτύρονται για διατάραξη της ησυχίας τους, καθώς στη χώρα με τους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη υπάρχει ένας κάποιος συνωστισμός στις γειτονιές -των τεράστιων συγκροτημάτων κατοικιών.
Όπως αναφέρει η South China Morning Post όσοι ζουν κοντά σε πάρκα, φοβούνται να αντιμετωπίσουν εκ του σύνεγγυς τις γιαγιάδες και να τις ενημερώσουν για την ενόχληση τους (στην Κίνα ο σεβασμός στους μεγαλύτερους είναι by default -και οι μεγαλύτεροι είναι αυτοί που έχουν πάντα δίκιο), οπότε καταφεύγουν σε καταγγελίες στις αρχές. Όποιοι έχουν τολμήσει να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο τις γιαγιάδες, δέχθηκαν ρίψεις χρωματομπογιάς, πετρελαίου και stinky tofu (τυρί που μυρίζει πολύ άσχημα). Δεν βοηθά την κατάσταση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας. Επίσης, δεν βοηθούν οι τρόποι που έχουν να αντιδρούν οι γιαγιάδες.
Υπάρχει βίντεο που τις δείχνει να διαπληκτίζονται με κατοίκους που ήθελαν να παίξουν μπάσκετ, στο γήπεδο της γειτονιάς. Ήταν ωστόσο, ο χώρος των dancing grandmothers. Mαντέψτε ποιος νίκησε. Σε μια περίπτωση οι γιαγιάδες έκαναν έφοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να χορέψουν -ενώ παιζόταν αγώνας. Εκείνη τη μέρα έγιναν και συλλήψεις.
Κάποια στιγμή τέθηκε θέμα απαγόρευσης, αλλά μια που αναφέρθηκε ως σκέψη και μια που εγκαταλείφθηκε. H μόνη περίπτωση που οδήγησε σε απαγόρευση, προέκυψε στο Χονγκ Κονγκ όπου το 2019 κάτοικοι της γειτονιάς Τουέν Μουν (κοντά στο αεροδρόμιο) διαδήλωσαν εναντίον της ηχορύπανσης και δικαιώθηκαν. Την ίδια χρονιά, η πόλη της Τιαντζίν πέρασε κανονισμό για την προώθηση της πολιτισμένης συμπεριφοράς και επέτρεψε στην αστυνομία να τιμωρεί με πρόστιμο 75 δολαρίων της dancing grandmothers, όταν προκαλούσαν ηχορύπανση.
Κάποιοι απελπισμένοι, με τεχνολογικές γνώσεις, αποφάσισαν να βρουν οι ίδιοι τον τρόπο να ησυχάσουν: δημιούργησαν μια συσκευή που απενεργοποιεί τα ηχεία από απόσταση 50 έως 80 μέτρων. Λειτουργεί σαν το τηλεχειριστήριο “όλα σε ένα” και δεν προϋποθέτει το pairing με συγκεκριμένες συσκευές. Αρκεί ένα click στο start και απενεργοποιούνται όσα ηχεία υπάρχουν στην ακτίνα των 80 μέτρων.
Όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η συσκευή, οι γιαγιάδες νόμισαν πως χάλασαν τα ηχεία τους και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Μετά έμαθαν την αλήθεια. Το σχετικό video έγινε viral στο πιο δημοφιλές social network της χώρας (Weibo) και σύντομα όσοι ενδιαφέρονταν να το αγοράσουν ήξεραν πού μπορούν να το βρουν (Taobao -είναι το κινεζικό eBay) και πόσο στοιχίζει (39 δολάρια).
Οι οπαδοί της συσκευής δήλωσαν πως “δεν πρόκειται απλά για ένα προϊόν, αλλά για κοινωνική δικαιοσύνη”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις