Τετραπλάσια ήταν τα λουκέτα που μπήκαν στις μικρές επιχειρήσεις τη δεκαετία της κρίσης
Τα χρόνια της κρίσης το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν 176 δισ. ευρώ, όσο περίπου το ΑΕΠ του 2016 και προήλθε κυρίως από την φορολόγηση, αναφέρει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, Λ. Βατικιώτης.
- 18 Απριλίου 2019 11:10
Τετραπλάσια ήταν τα λουκέτα που μπήκαν στις μικρές επιχειρήσεις τη δεκαετία της κρίσης από το μέσο όρο των επιχειρήσεων που επλήγησαν συνολικά, δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Καλημέρα, όλη μέρα” με τους Ζηνοβία Σαπουνά και Κώστα Παπαγεωργίου ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, μετά από σχετική έρευνα.
Αναφέρθηκε σε κλάδους που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα αλλά τη τελευταία έχουν εξαφανιστεί, όπως αυτός τον κατασκευών ενώ μεγάλα είναι τα πλήγματα και σε μεταποίηση και εμπόριο.
Όπως είπε, τα χρόνια της κρίσης το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν 176 δισ. ευρώ, όσο περίπου το ΑΕΠ του 2016 και προήλθε κυρίως από την φορολόγηση και λιγότερο από την περικοπή των δαπανών.
Τόνισε ότι υπάρχει πλέον μια δυναμική στις ελληνικές μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, η οποία όμως είναι σε εξέλιξη χωρίς κανένα σχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ορατοί κλάδοι που μπορούν να σηκώσουν το βάρος των θέσεων απασχόλησης.
Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την υπερφορολόγηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας, κάνοντας λόγο για δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. “Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί πια εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βατικιώτης.