Νέα γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία ξεκινάει ο ΑΔΜΗΕ

Νέα γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία ξεκινάει ο ΑΔΜΗΕ
ΑΔΜΗΕ EUROKINISSI/ΑΔΜΗΕ

Από την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος θα έχει προθεσμία 9 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που σημαίνει πως η αποπεράτωσή του τοποθετείται στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Στη γραμμή εκκίνησης μπήκε το ελληνικό τμήμα της δεύτερης γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Ν. Σάντα – Maritsa), με τον ΑΔΜΗΕ να προχωρά στην προκήρυξη για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, ο προϋπολογισμός της υποδομής ανέρχεται σε 8,75 εκατ. ευρώ (πλην ΦΠΑ), που αποτελεί και την ανώτερη προσφορά.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών ολοκληρώνεται την 1η Νοεμβρίου. Για την ανάδειξη του αναδόχου, οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετάσχουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία, από την οποία θα επιλεγεί η εταιρεία που θα υποβάλει το μικρότερο τίμημα.

Από την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος θα έχει προθεσμία 9 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που σημαίνει πως η αποπεράτωσή του τοποθετείται στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Επομένως, με δεδομένο ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή του τμήματος στη Βουλγαρία, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε μετά να ηλεκτρισθεί η διασύνδεση και να τεθεί σε λειτουργία.

Το ελληνικό τμήμα θα έχει συνολικό μήκος 30 χλμ., από τα 151 χλμ. περίπου της διασύνδεσης. Το έργο θα συμπληρώσει την υπάρχουσα ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών (μεταξύ του ΚΥΤ Θεσσαλονίκης και του Blagoevgrad στη Βουλγαρία).

Θα διαθέτει ονομαστική μεταφορική ικανότητα 2000 MVA, με συνέπεια να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 800 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1350 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συμβάλει στη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας, όσο και στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, θα σώσει τη δυνατότητα για ενίσχυση των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο αγορών, σε μία συγκυρία όπου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγελθεί, έως το τέλος του 2023 θα «σβήσουν τα φουγάρα» και της τελευταίας υφιστάμενης λιγνιτικής μονάδας.

Επίσης, χάρις στη νέα διασύνδεση θα ενισχυθούν τα αποτελέσματα από σύζευξη των αγορών Επόμενης Ημέρας και των Ενδοημερήσιων αγορών των δύο χωρών. Όσον μεγαλύτερη είναι η μεταφορική ικανότητα μεταξύ δύο εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων, τόσο περισσότερο το coupling διασφαλίζει πως οι διασυνοριακές συναλλαγές γίνονται από την αγορά με τις χαμηλότερες κατά περίπτωση τιμές, προς εκείνη με την υψηλότερη, οδηγώντας τη σύγκλιση του χονδρεμπορικού τους κόστους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα