Κλιματική μετανάστευση: Ο πλανήτης εκπέμπει “SOS”
Η κλιματική μετανάστευση είναι υπαρκτή. Οφείλουμε να δράσουμε μαζί και η αρχή πρέπει να γίνει σήμερα.
- 07 Οκτωβρίου 2021 15:08
Η ΑctionAid, μέσω του εργαστηρίου «Η Κλιματική δικαιοσύνη στα ΜΜΕ», θέλησε να ενημερώσει και να αφυπνίσει σχετικά με το μείζον θέμα της κλιματικής μετανάστευσης και της κλιματικής δικαιοσύνης.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την ActionAid, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Faces of Migration», το οποίο έχει ως στόχο να συνδέσει τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης με τη μετανάστευση και να συμβάλει στην προώθηση, υιοθέτηση και εφαρμογή των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από τοπικούς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής, μέσα από την άσκηση θεσμικής πίεσης από τους πολίτες.
Η ανάγκη για επείγουσα δράση για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης είναι μεγάλη. Η κλιματική μετανάστευση είναι υπαρκτή και οφείλουμε όλοι να κάνουμε κάτι για αυτό. Ακόμη κι αν δεν βιώνουμε άμεσα και στο ίδιο βαθμό τις επιπτώσεις της στις ζωές μας, οφείλουμε να δράσουμε μαζί και η αρχή πρέπει να γίνει σήμερα.
Ο Harjeet Singh, ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα κλιματικής δικαιοσύνης και κλιματικής μετανάστευσης με εμπειρία στην υποστήριξη χωρών σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μίλησε για το ζήτημα της κλιματικής μετανάστευσης, τις αιτίες και τις συνέπειες στις ζωές μας.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, οι πιο πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τις κατώτερες οικονομικές βαθμίδες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της κλιματικής κρίσης.
Οι βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ερημοποίηση και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αναγκάζουν ανθρώπους που ζουν σε ευάλωτες περιοχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το 2020, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω ένοπλων συγκρούσεων και καταστροφών, ωστόσο οι φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι φωτιές, προκάλεσαν 3 φορές περισσότερους εκτοπισμούς σε σχέση με τις πολεμικές συγκρούσεις για το περασμένο έτος.
Η Υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή η οποία πλήττεται πιο έντονα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η κρίση γίνεται όλο και πιο συχνά αιτία μετανάστευσης, αναγκάζοντας ολόκληρες κοινότητες να αναζητήσουν πιο βιώσιμους τόπους, κι αν δεν ληφθούν μέτρα θα μιλάμε για πάνω από 140 εκατομμύρια εσωτερικούς κλιματικούς μετανάστες σε όλο τον κόσμο ως το 2050.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν λόγω της φθίνουσας παραγωγικότητας των καλλιεργειών, της έλλειψης καθαρού νερού, της ξηρασίας, αλλά και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση ασφαλούς περιβάλλοντος και τροφής, κυρίως σε περιοχές της Γηραιάς ηπείρου.
Σήμερα, παρατηρούνται όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την τελευταία δεκαετία έχουν παρατηρηθεί έντονες ξηρασίες σε περιοχές των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Ρωσία και στην Αφρική, ενώ καύσωνες πλήττουν όλο και πιο έντονα την Ευρώπη.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα βίωσε με το χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής το περασμένο καλοκαίρι, με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα να δημιουργούν σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα γύρω από τον βιοπορισμό των ανθρώπων που έχασαν τις καλλιέργειες και το βιός τους.
Η ανατολική Αφρική, από την άλλη, υποφέρει συχνά από ξηρασία, ενώ στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται.
Σύμφωνα με τα μοντέλα και τις εκτιμήσεις, ως τα τέλη του 21ου αιώνα η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 1,5 ως 4,5°C, γεγονός που θα φέρει ριζικές αλλαγές στις ζωές μας.
Στο πλαίσιο αυτό της ανοδικής τάσης της κλιματικής μετανάστευσης, η ActionAid απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα απέναντι στην κλιματική κρίση. Την ίδια ώρα, σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ασκεί πίεση στους φορείς για εφαρμογή πολιτικών που προστατεύουν το περιβάλλον και τους πολίτες για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις