Ακριβό “σπορ” η ονοτροφία
Της υπομονής και της επιμονής είναι η ονοτροφία στη χώρα μας.
- 13 Ιουνίου 2018 08:21
Η ονοτροφία αποτελεί για κάποιους έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής.
Η ανάπτυξή της στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος αν και η προώθηση των προϊόντων που προέρχονται από γάλα γαϊδούρας είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση των προϊόντων έχει τεθεί από την πολιτεία, ωστόσο η ονοτροφία βρίσκεται εκτός των κοινοτικών ενισχύσεων, στερώντας ουσιαστικά από τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα τη δυνατότητα εξέλιξής τους.
Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 9 φάρμες, εκ των οποίων οι 3 εδρεύουν στην Κοζάνη.
Ακριβό μου γάλα
Η φάρμα των αδελφών Τσιχουρίδη λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια στο πανέμορφο χωριουδάκι της Οινόης λίγο έξω από την πόλη της Κοζάνης.
Η φάρμα δημιουργήθηκε αρχικά για οικογενειακούς λόγους, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα και σήμερα η μονάδα τους διαθέτει 150 όνους ενώ έχει τη δυνατότητα παραγωγής 40 κιλών γάλακτος ημερησίως. Από αυτήν την ποσότητα ένα μέρος οδεύει στη βιομηχανία για την παρασκευή καλλυντικών και η μεγαλύτερη ποσότητα διατίθεται στο εμπόριο με τη μορφή του γάλακτος.
Στα άμεσα σχέδια της φάρμας Τσιχουρίδη είναι να προχωρήσει στην ευρεία παραγωγή στραγγιστού γιαουρτιού από γάλα γαϊδούρας.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της φάρμας, “το γιαούρτι θα περιέχει 6% γάλα γαϊδούρας, καθότι το γάλα είναι ακριβό και δε θα μπορούσε να πωληθεί στην αγορά γιαούρτι από 100% γάλα γαϊδούρας, και το υπόλοιπο αγελαδινό”, ωστόσο επισημαίνουν ότι “ξεχωρίζει για τη γεύση και την ποιότητά του και διατηρεί όλα τα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά του γάλακτος γαϊδούρας”.
Η φάρμα Τσιχουρίδη διαθέτει τα προϊόντα της, εκτός της ελληνικής αγοράς, και στο εξωτερικό με την Αλβανία να κατέχει περίοπτη θέση.
Το γάλα γαϊδούρας
Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας, που είναι και το κοντινότερο προς το ανθρώπινο μητρικό, είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, από το 5000π.Χ. Στην αρχαία Αίγυπτο το γάλα της γαϊδούρας σε συνδυασμό με βότανα χρησιμοποιούνταν για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα. Οι αρχαίοι Έλληνες, επίσης, το θεωρούσαν ως άριστο θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σχεδόν για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων. Για τους αρχαίους Ρωμαίους το γαϊδουρόγαλα ήταν ένα ποτό πολυτελείας. Μοναδικές θεωρούνταν ήδη από την αρχαιότητα και οι κοσμετολογικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας. Είναι γνωστό ότι οι πιο όμορφες γυναίκες της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση του δέρματός τους κάνοντας μπάνιο μέσα σε αυτό και φτιάχνοντας μάσκες για το πρόσωπο.
Η πιο διάσημη καλλονή της αρχαιότητας, η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Μάλιστα, όπου και αν ταξίδευε έπαιρνε μαζί της απαραίτητα 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή της τελετουργία που ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς και τη νεότητα της επιδερμίδας της.
Επιπλέον, το γάλα γαϊδούρας ήδη από την αρχαιότητα το έδιναν σε μωρά, σε καχεκτικά παιδιά και σε άτομα καταβεβλημένα από ασθένειες, γιατί είναι πάρα πολύ θρεπτικό. Περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό, έχει μια γλυκιά ελαφριά γεύση και είναι πολύ πιο εύπεπτο από τα άλλα είδη γάλακτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ AGROPOST.GR