Κρατικός “Τειρεσίας” για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο

Κρατικός “Τειρεσίας” για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο
Ακίνητα ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI

Το Γραφείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει τις τράπεζες  να κατευθύνουν τις νέες πιστώσεις

Στη δημιουργία εντός του 2022 του Γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (credit bureau), όπως ονομάζεται επισήμως ο «κρατικός Τειρεσίας», στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, προχωράει η κυβέρνηση.

Η «μαύρη λίστα» με τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς το δημόσιο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη του 2023 και θα περιλαμβάνει οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους. Όλες οι παραπάνω οφειλές θα συγκεντρωθούν σε μία βάση δεδομένων προκειμένου να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, αντίστοιχη με τη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», που περιλαμβάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.

Την συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου NPL Management Group που διοργανώνει το DDC Financial Group στην Αθήνα.

Ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι το Γραφείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (credit bureau), όπως ονομάζεται επισήμως ο «κρατικός Τειρεσίας», θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να κατευθύνουν τις νέες πιστώσεις σε υγιείς πελάτες και τις εταιρείες διαχείρισης να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις ρύθμισης οφειλών στους πελάτες τους. «Η συγκέντρωση δεδομένων σε ψηφιακή μορφή αποτελεί καθοριστικό βήμα για την καλύτερη αξιολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την πιστοδοτική τους ικανότητα, ενώ περαιτέρω θα βοηθήσει τόσο τις τράπεζες όσο και τις εταιρείες διαχείρισης στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν αποτελεσματικότερα τις οφειλές από δάνεια» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης.

Το ύψος του ιδιωτικού χρέους φτάνει τα 243 δισ. ευρώ και από αυτά τα 108,1 δισ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα 38 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό είτε των funds είτε των τραπεζών.

Στο πρότυπο του Τειρεσία

Η βάση δεδομένων με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς το δημόσιο, θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία, στην οποία συγκεντρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια.

Θα περιλαμβάνει οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους και πρόσβαση στα στοιχεία θα αποκτήσουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον, όπως π.χ. οι τράπεζες όταν θέλουν να δώσουν δάνεια ή οι εταιρείες διαχείρισης όταν θέλουν να ρυθμίσουν μια οφειλή. Θα καταγράψει, δηλαδή, τις οφειλές σε καθυστέρηση και όχι το σύνολο των οφειλών που έχει μία επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό. Με τον τρόπο αυτό θα αξιολογείται η πιστοληπτική δυνατότητα ενός φυσικού ή νομικού προσώπου και θα κρίνεται π.χ. το κατά πόσον μπορεί να πάρει νέο δάνειο ή να πληρώνει το ύψος της δόσης που έχει συμφωνήσει με μια εταιρεία διαχείρισης στο πλαίσιο της ρύθμισης του δανείου του.

Δύο ακόμη εργαλεία

Το έργο έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμπληρωθεί με δύο ακόμη εργαλεία, το Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους και το Μητρώο Πιστώσεων.

Το πρώτο θα καταγράφει όλες τις οφειλές ανά πιστωτή, δηλαδή τις φορολογικές αρχές, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης και άλλους πιστωτές, όπως π.χ. οι προμηθευτές. Το Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους θα λειτουργήσει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα συλλέγει δεδομένα τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιώτες πιστωτές, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πηγή, σχετικά με τις υφιστάμενες οφειλές.

Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (Central Credit Registry) θα λειτουργήσει στην ΤτΕ με τη μορφή ενός πληροφοριακού συστήματος που θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου που δίνεται στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα