Όταν το σινεμά μιλάει ισπανικά

Όταν το σινεμά μιλάει ισπανικά
Χριστόφορος Κολόμβος ΜΤ

Για δυο μέρες, έξι ταινίες από Αργεντινή, Μεξικό, Περού, Κούβα και Ισπανία προσφέρονται δωρεάν και διαδικτυακά στο πλαίσιο των "Ημερών Ισπανόφωνου Κινηματογράφου"

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τις «Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου» (Días de Cine Hispanófono) από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, με αφορμή την «Ημέρα της Ισπανοσύνης/ Ημέρα Σεβασμού της Πολιτισμικής Διαφορετικότητας» (Día de la Hispanidad/ Día del Respeto a la Diversidad Cultural).

Θα προβληθούν έξι ισπανόφωνες ταινίες από Ισπανία, Αργεντινή, Μεξικό, Περού και Κούβα. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν μέσω διαδικτύου και με ελληνικούς υπότιτλους για θέαση εντός Ελλάδας καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου.

Στην Ισπανία, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως Ημέρα της Ισπανοσύνης, καθώς στις 12 Οκτωβρίου 1492 έγινε η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ο όρος Hispanidad αντιπροσωπεύει το σύνολο των ισπανόφωνων λαών και πολιτισμών. Στην Λατινική Αμερική, η ίδια ημέρα γιορτάζεται ως «Ημέρα Σεβασμού της Πολιτισμικής Διαφορετικότητας» εστιάζοντας στον σεβασμό της πολυμορφίας των πολιτισμών της Λατινικής Αμερικής.

Οι ταινίες του αφιερώματος

“Καμένη Γη” / Tierra Calcinada του Αντόνιο Φερέρ (Ισπανία / 2020 / 75’)
Μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων και ειδικών, ο σκηνοθέτης αποπειράται να αποτυπώσει πως ο Φρανκισμός κατάφερε να διαμορφώσει μια πειθήνια κοινωνία και πως, πλέον, βιώνουμε μια κατάσταση αδιαφορίας με αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς.

“Ο Φιντέλ από κοντά” / Fidel de cerca των Εδουάρδο Φλόρες, Γαμπριέλ Μπεριστάιν και Ρομπέρτο Τσίλε (Μεξικό, Κούβα, ΗΠΑ / 2020 / 94’)
Η ταινία δεν είναι χρονολογική αποτύπωση των γεγονότων αλλά μια μοναδική ματιά από κοντά, σε μία από τις πιο εμβληματικές και μελετημένες, αλλά λιγότερο γνωστές προσωπικότητες της εποχής μας.

“Alcatena” του Ντιέγο Αραντόχο (Αργεντινή / 2020 / 97’)
Η ζωή και το έργο του Αργεντίνου κομίστα Enrique «Quique Alcatena». Μια διερευνητική ματιά στον δημιουργό και τους φανταστικούς του κόσμους, με μαρτυρίες συνεργατών, φίλων και οικογένειας. (σε συνεργασία με το
Comicdom CON Athens
).

“Η δίνη” / El Remolino της Λάουρα Χερέρο Γκαρβίν (Μεξικό / 2016 / 73’)
Ο Πέδρο είναι ένας αγρότης που υπερασπίζεται την ταυτότητά του και τα όνειρά του. Η αδερφή του, Έσθερ, αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον για την κόρη της, ενώ, ταυτόχρονα, μοιράζεται τον κόσμο της μέσα από την μικρή της κάμερα. Μένουν στο Ελ Ρεμολίνο, μια μικρή κοινότητα στο Τσιάπας του Μεξικού, η οποία επηρεάζεται από δυνατές πλημμύρες κάθε χρόνο. Για αυτούς η ζωή είναι σαν μια δίνη που τους στριφογυρίζει ανάμεσα στους προσωπικούς τους κύκλους και στο φυσικό κύκλο του ποταμού.

“Το όνειρο του Μαρακάμε” / El sueño del Mara’akame του Φεδερίκο Τσεκέτι (Μεξικό / 2016 / 90’)
Ο Νιέρι, είναι ένας νεαρός Ουιτσόλ που έχει όνειρο να ταξιδέψει στην Πόλη του Μεξικού για να παίξει σε μια συναυλία, αλλά ο πατέρας του, ένας Μαρακάμε (Σαμάνος), έχει άλλα σχέδια για αυτόν. Θέλει ο γιος του να ακολουθήσει τις παραδόσεις και να βρει το γαλάζιο ελάφι στα όνειρά του, για να μάθει να θεραπεύει και να γίνει και αυτός Μαρακάμε. Ο Νιέρι θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα, όπου θα χαθεί μεν, αλλά θα βρει το όραμά του.

“Το φως στον λόφο” / La Luz En El Cerro του Ρικάρδο Βελάρδε (Περού / 2016 / 85’)
O Γιέφερσον και ο Τσίνο, δυο γιατροί που κάνουν νεκροψίες και ο Παντίγια, ένας αστυνόμος με παρελθόν βίαιης συμπεριφοράς, θα βρεθούν στη μέση μιας έρευνας σε μια απομακρυσμένη πόλη στις Άνδεις του Περού, όταν ένας βοσκός θα βρεθεί νεκρός υπό ύποπτες συνθήκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα