Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα έξι σημεία που “έδεσαν” το κατηγορητήριο και έβαλαν τους ναζί στη φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα έξι σημεία που “έδεσαν” το κατηγορητήριο και έβαλαν τους ναζί στη φυλακή
Άντρας φορά μάσκα που γράφει "Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή" στο Εφετείο Αθηνών Απε μπε

Το Golden Dawn Watch, παρακολούθησε και κατέγραψε την δίκη της Χρυσής Αυγής και διάλεξε 6 από τις σημαντικότερες στιγμές της, που οδήγησαν στην καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την στιγμή που επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό που βλέπαμε με τα μάτια μας τόσα χρόνια: Δεν είναι Αθώοι. Δεν ήταν ποτέ.

Μια καταδίκη ιστορική, που παρόλα αυτά δεν ήταν δεδομένη. Όπως δεδομένη δεν ήταν και η δημοσιότητα που κατέληξε να έχει μετά από πεντέμιση χρόνια (σχεδόν) αθέατης και εξαντλητικής ακροαματικής διαδικασίας.

110 δικηγόροι, 130 μάρτυρες κατηγορίας, 150 μάρτυρες υπεράσπισης, 69 κατηγορούμενοι -οι 18 εκ των οποίων είναι οι εκλεγμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τον Ιούνιο του 2012 – 454 δικαστικές συνεδριάσεις και μια ομάδα ανθρώπων που βρισκόταν εκεί αδιάκοπα, όντας τα μάτια και τα αφτιά των πολιτών εντός της δικαστικής αίθουσας.

Το Golden Dawn Watch παρακολουθούσε και κατέγραφε τη δίκη της Χρυσής Αυγής από την πρώτη μέρα, σε κάθε δικάσιμο. Οι άνθρωποι της ομάδας που ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου έζησαν κάθε στιγμή, κάθε αγωνία, κάθε συγκίνηση, αλλά και το σταδιακό “δέσιμο” της υπόθεσης με τα στοιχεία που έφερναν οι δικηγόροι των εναγόντων και της Πολιτικής Αγωγής.

Τους ζητήσαμε να διαλέξουν 6 από αυτές τις σημαντικές στιγμές και οι ίδιοι προτίμησαν να προβάλουν τα στιγμιότυπα εκείνα που “έχτισαν” την απόδειξη ότι η Χρυσή Αυγή δρούσε ως εγκληματική οργάνωση. Τα υπόλοιπα στιγμιότυπα, όσα είδαν και το φως της δημοσιότητας, είναι γνωστά – όπως επισημαίνουν. Συγκλονιστικές καταθέσεις συγγενών των θυμάτων, σημαντικών μαρτύρων, απολογίες, στιγμές όπου οι κατηγορούμενοι έκαναν θόρυβο στην αίθουσα.

Παρακάτω, λοιπόν, οι άνθρωποι πίσω από το Golden Dawn Watch μας δίνουν μια πιο αθέατη πλευρά: ποιες δικάσιμοι ήταν σημαντικές ώστε να “δεθεί” το κατηγορητήριο:

1. Δικάσιμη 89 – 12/10/16: Η αναγνώριση

Καταθέτει ο Αμπού Χάμεντ Μοχάμεντ, αιγύπτιος αλιεργάτης, θύμα της επίθεσης. Η συγκλονιστική στιγμή που κοιτά στα μάτια τους χρυσαυγίτες θύτες και αναγνωρίζει ποιοι επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ στον Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπού Χάμεντ Μοχάμεντ αναγνωρίζει τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης eurokinissi

2. Δικάσιμη 253 – 29/05/18: “Ό,τι κινείται σφάζεται”

Επίδειξη αναγνωστέων, προβολή του βίντεο με τον Πατέλη της τοπικής Νίκαιας να λέει: “Ό,τι κινείται σφάζεται” και “Να κάνετε το σταυρό σας να πάρουμε το οκ απ’ τον Λαγό”. Η ιεραρχία της ΧΑ αποδεικνύεται σε όλη της την ανάπτυξη: ο πυρηνάρχης Πατέλης οργανώνει το τάγμα εφόδου της τοπικής και όλοι μαζί περιμένουν το οκ από τον ανώτερο, τον Λαγό.

3. Δικάσιμη 272 – 11/09/18: Η αποτύπωση του τάγματος εφόδου εν δράσει

Επίδειξη αναγνωστέων, προβολή της μελέτης της ομάδας Forensic Architecture, που έχει αναλύσει τα βίντεο από τις κάμερες στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τα ψεύδη των κατηγορούμενων αποκαλύπτονται, μαζί με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας. Όχι, δεν “τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο”.

4. Δικάσιμη 370 – 18/07/19: “Έγινε μια απλή ανθρωποκτονία και την κάνανε ολόκληρη ιστορία επειδή ήταν πολιτικό θέμα”

Απολογείται ο Ρουπακιάς, δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος κυνικά μίλησε για “απλή ανθρωποκτονία” και ισχυρίστηκε ότι το θύμα έπεσε πάνω στο μαχαίρι του. Στην απολογία του όμως κατέρρευσε και το αφήγημα ότι το τάγμα εφόδου της ΧΑ βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος για “διανομή εντύπων”, όπως κατέρρευσε και ο ισχυρισμός ότι ο ίδιος βρισκόταν σε “αυτοάμυνα”. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιεραρχικής δομής στην οργάνωση, αφού ο Ρουπακιάς παραδέχτηκε ότι ορκίστηκε στη Νέδα με ναζιστικούς χαιρετισμούς, παρουσία των “ανωτέρων του” Καζαντζόγλου, Τσακανίκα, Πατέλη.

Ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς Eurokinissi

5. Δικάσιμη 398 – 6/11/19: Απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου

Καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή με τις παλινωδίες του “αρχηγού”, αλλά και από την ίδια την παρουσία χρυσαυγιτών στην αίθουσα έπειτα από πολύ καιρό, οι οποίοι σηκώνονται όλοι όρθιοι όταν μπαίνει να κάτσει στο εδώλιο. Ο Μιχαλολιάκος αναμάσησε τα περί “σκευωρίας εναντίον της Χρυσής Αυγής” και ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση δεν είχε καμία σχέση με όλα όσα της καταλογίζουν, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πως οι ευθύνες είναι του Λαγού. Φάνηκε ξεκάθαρα πως ο “αρχηγός” προσπάθησε να “αδειάσει” τους συνεργούς του για να σωθεί ο ίδιος.

Από την εμφάνιση του Νίκου Μιχαλολιάκου στο δικαστήριο, το 2019. Eurokinissi

6. Δικάσιμη 454 – 7/10/20: Η απόφαση

Η κορύφωση της διαδικασίας όπου η ενοχή των ηγετών και των μελών –συνεργών & αυτουργών– επιβεβαιώνεται πια με την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό που τα μάτια μας έβλεπαν τόσα χρόνια, αυτό που όλες και όλοι γνωρίζαμε εμπειρικά επί χρόνια για τη δομή, τη δράση, τα κίνητρα και τις επιδιώξεις της Χρυσής Αυγής, εκφράζεται καθαρά με την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Δηλώσεις Μάγδας Φύσσα, αφότου βγήκε από το δικαστήριο που έκρινε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση Ap

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα