Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Πιέσεις και απειλές σε εκπαιδευτικούς που αρνούνται να δουλέψουν δωρεάν σε summer camps

Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Πιέσεις και απειλές σε εκπαιδευτικούς που αρνούνται να δουλέψουν δωρεάν σε summer camps
Σχολική αίθουσα Eurokinissi

Ο ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι εκπαιδευτικοί απειλούνται ακόμα και με απόλυση αν δεν εργαστούν εθελοντικά στα summer camps των ιδιωτικών σχολείων.

Με ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία απειλούνται για να εργάζονται δωρεάν στα summer camps.

Αναλυτικά

H έλλειψη σοβαρής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση οδηγεί σε απαράδεκτες ακρότητες που δεν ταιριάζουν ούτε στο χώρο της Παιδείας ούτε σε ευνομούμενη πολιτεία. Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται κυριολεκτικά δια της βίας να εργαστούν, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι, και μάλιστα χωρίς αμοιβή (!) στα summer camps (πρόκειται για δομές καλοκαιρινής φύλαξης μαθητών).

Καταγγελίες που φθάνουν στην ΟΙΕΛΕ από τρομοκρατημένους και οργισμένους συναδέλφους μας από κάποια ιδιωτικά σχολεία της Αττικής κάνουν λόγο για ενέργειες ακραίου εκφοβισμού προκειμένου αυτοί να εργαστούν (χωρίς, φυσικά, αμοιβή…) που ξεκινούν από απειλές για τη μη καταβολή της νόμιμης μισθοδοσίας των καλοκαιρινών μηνών (!) και φθάνουν μέχρι την απειλή της απόλυσης.

Μπορεί οι καταγγελίες μέχρι αυτή τη στιγμή να είναι συγκεκριμένες, ωστόσο η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι οι περισσότεροι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις δομές αυτές δεν δηλώνονται πουθενά και δεν πληρώνονται. Πολλά, λοιπόν, από τα πολυδιαφημισμένα με ζωηρά χρώματα summer camps των παιδιών είναι για ορισμένους εκπαιδευτικούς χώροι μαρτυρίου και άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης.

Η ΟΙΕΛΕ αναγνωρίζει ότι η λειτουργία καλοκαιρινών χώρων φύλαξης των παιδιών είναι αναγκαία με γνώμονα ότι πολλοί γονείς εργάζονται. Ωστόσο, μιλώντας πάντοτε για τα summer camps που διοργανώνουν (ή συνδιοργανώνουν με άλλους φορείς) τα ιδιωτικά σχολεία, πρέπει να είναι επιλογή του εκπαιδευτικού του σχολείου, αν θα εργαστεί σε αυτά (ή αν θα προτιμήσει να κάνει διακοπές).

Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 η εργασία αυτή να επιβάλλεται και μάλιστα «εθελοντικά». Αυτονόητο είναι, επίσης, ότι το σχολείο είναι υποχρεωμένο να υπογράψει με τον εκπαιδευτικό χωριστή σύμβαση εργασίας για την απασχόλησή του στο summer camp και να του καταβάλλει την προβλεπόμενη από την εργατική νομοθεσία αμοιβή, πέραν του νόμιμου εκπαιδευτικού του μισθού.

Επίσης, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία, ο εκπαιδευτικός που θα εργαστεί εκτός της διδακτικής του απασχόλησης με άλλη σύμβαση, θα πρέπει να λάβει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου από αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Και επειδή είχαμε πριν κάποια χρόνια σοβαρό εργατικό ατύχημα σε ιδιωτική εκπαιδευτικό που απασχολούνταν αδήλωτη (και απλήρωτη…) σε camping ιδιωτικού σχολείου το οποίο και σήμερα επαναλαμβάνει, βάσει των καταγγελιών, την ίδια πρακτική απειλών και εκβιασμών, αναρωτιόμαστε; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αν εκπαιδευτικός υποστεί σοβαρό ατύχημα; Ακόμη χειρότερα, ποιος είναι ο νόμιμα υπεύθυνος, αν υπάρξει ατύχημα σε παιδί;

Ήδη έχουμε αποστείλει για τα συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία καταγγελίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα τοπικά παραρτήματα της Επιθεώρησης Εργασίας. Ενημερώσαμε, δε, με σημερινή μας επιστολή τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας με αίτημα να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα summer camps που διοργανώνουν τα ιδιωτικά σχολεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Τέλος, θα υπάρξει ενημέρωση και των Τομέων Παιδείας των κομμάτων με αίτημα να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε να ανακοπεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και το ογκούμενο κύμα αδήλωτης εργασίας στα summer camps εις βάρος των δημόσιων ταμείων, των γονέων και των δια της βίας συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα