Πόλεις προς το καλύτερο: Τα μικρά βήματα που θα καθορίσουν τις πόλεις του μέλλοντος
Επί τάπητος τέθηκαν τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας, ως προς τις πρακτικές ενσωμάτωσης των σύγχρονων τάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών.
- 18 Σεπτεμβρίου 2019 20:08
Το μέλλον της ζωής μέσα στην πόλη και πώς αυτό θα γίνει βιώσιμο για όλους, διερεύνησε το πάνελ που διοργάνωσε η εταιρεία Παπαστράτος στο Περίπτερο 18, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα την πρωτοβουλία «Πόλεις Προς το Καλύτερο».
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Φίλιος Στάγκος, Γενικός Διευθυντής του TV100 και FM100, τέθηκαν στο τραπέζι τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας, ως προς τις βέλτιστες πρακτικές ενσωμάτωσης των σύγχρονων τάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρέθεσε τα στοιχεία που παραπέμπουν στα μεγέθη των αστικών κέντρων στα επόμενα χρόνια. «Το 2030 το 60% του πληθυσμού θα ζει στις πόλεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ίδιες πρέπει να δώσουν λύσεις που θα ομαλοποιήσουν αυτή τη μετάβαση. Αναλύοντας το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας έθεσε δύο απλές σταθερές: μια πόλη καθαρή, με ολοκληρωμένες τις κρίσιμες υποδομές οι οποίες λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο, για τον οποίο ανέφερε πως μόνο μέσω συνεργασιών, συναινέσεων, κανόνων και πολλής δουλειάς μπορεί να εφαρμοστεί σωστά. «Η αλλαγή και η βελτίωση της ποιότητας ζωής περνά μέσα από χιλιάδες μικρές αποφάσεις που συνθέτουν ένα πολύπλοκο ψηφιδωτό», σχολίασε.
Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομινέας, ο οποίος ευχαρίστησε την Παπαστράτος για την πρωτοβουλία και τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με την τοπική Αρχή. Στον πυρήνα της συνεργασίας αυτής βρέθηκε η δημιουργία χώρων μη καπνιστών, όχι μέσω της απαγόρευσης, αλλά μέσω της παρότρυνσης και της ευαισθητοποίησης. Ενέργεια που ήρθε να συμπληρώσει το μότο “Astypalaia clean”, όπως σημείωσε, με ένα περιβάλλον καθαρό, με βιολογικό καθαρισμό και καθαρό αέρα. Μιλώντας για το μέλλον της πόλης, ο κ. Κομινέας ήταν ευθύς. «Ο πλανήτης δεν αντέχει το μοντέλο με το οποίο αναπτύχθηκε», παρατήρησε, τοποθετώντας στο «κάδρο» των δράσεων που οφείλουν να ακολουθήσουν οι τοπικές αρχές την κουλτούρα της ελευθερίας της έκφρασης, ως εργαλείο που θα οδηγήσει στην αποτροπή έκνομων συμπεριφορών.
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εξήγησε από την πλευρά της ιδιότητάς του ως πρόεδρος και CEO της Dimand Real Estate, τον τρόπο με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεργαστεί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να παραδώσει στους πολίτες χώρους εργασίας, δημιουργίας και ψυχαγωγίας που σέβονται απόλυτα το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά, πριν από τρεισήμισι χρόνια, των παλαιών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά. Ένα σύμπλεγμα κτιριακών υποδομών, το οποίο μεταμορφώθηκε σε μια περιοχή που αναπτύχθηκαν υπερσύγχρονα γραφεία, χώρος πρασίνου και ανάπτυξης. «Μειώσαμε την κατανάλωση ρεύματος κατά 70% και η συνεργασία μας με την Παπαστράτος δεν σταμάτησε στην εξαγορά. Ανταλλάσσουμε ακόμη και σήμερα απόψεις για τα νέα πρότζεκτ, κι αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, έδωσε το στίγμα της πρωτοβουλίας «Πόλεις Προς το Καλύτερο». Όπως είπε, «είναι μια δέσμευση σε ό,τι κάνει ένας ζωντανός οργανισμός. Ένα κάλεσμα που πηγάζει από τα 88 χρόνια ιστορίας της Παπαστράτος. Δεν προσπαθούμε μόνο για την οικονομική πρόοδο. Προσπαθούμε να πάμε ένα βήμα παραπάνω προς το καλύτερο για τους συνεργάτες μας, τους εργαζόμενούς μας, την κοινωνία μας».
Η μέθοδος που περιέγραψε ο Χρήστος Χαρπαντίδης για να επιτευχθεί ο στόχος της πρωτοβουλίας, είναι η ίδια που ακολούθησε και η Παπαστράτος κατά τη διάρκεια της δικής της μετάβασης από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία, σε μια επιχείρηση που έκανε “unsmoked” τα προϊόντα της. «Όλοι μαζί να κάνουμε μικρά βήματα για να προχωρήσουμε, διότι μόνο έτσι μπορούμε μια μέρα να επιταχύνουμε και να φτάσουμε το επίπεδο που συναντούμε στο εξωτερικό». Ανέφερε, μάλιστα, την περίπτωση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Ένα σημείο της πόλης το οποίο έδειχνε να μην έχει «ζωή», και που με τις πρωτοβουλίες της εταιρείας, σε συνεργασία με την Dimand, τον μετέτρεψαν σε έναν χώρο πρασίνου, δίνοντας «ανάσα» σε όλη την περιοχή και καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ένα πρότυπο συνεργασίας, που θα αφήσει οριστικά πίσω του τις παθογένειες του παρελθόντος.