Τουρκία: Πάνω από 200 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο
Το παρατηρητήριο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεση του πως τον Απρίλιο έφυγαν από τη ζωή 220 εργαζόμενοι από κορονοϊό και όχι μόνο.
- 11 Μαΐου 2020 09:12
Διακόσιοι είκοσι εργαζόμενοι στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο, οι 103 εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, καταγράφει έκθεση του τουρκικού Παρατηρητηρίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (İSİG). Το 47% των θανάτων οφειλόταν στον κορονοϊό, το 14% σε τροχαία και το 11% στη σύνθλιψη των εργαζομένων ενώ δούλευαν, καταγράφει το Παρατηρητήριο. Ανάμεσα σε άλλα αίτια θανάτων συγκαταλέγονται επίσης ηλεκτροπληξίες, πτώσεις από ύψη, καρδιακές προσβολές.
Η μέση ηλικία των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 ήταν τα 51 έτη. Η έκθεση του İSİG καταγράφει ότι πολλοί από αυτούς είχαν χρόνιες παθήσεις, που είχαν εκδηλωθεί περί τα 40 τους χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 580 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εργασία τους εντός του 2020 στην Τουρκία. Το 42% εργαζόταν στον πρωτογενή τομέα, το 31% εργάζονταν στο εμπόριο, το 28% στην υγειονομική περίθαλψη, το 22% στις κατασκευές και το 22% στις μεταφορές και τη ναυτιλία. Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ, αξιωματική αντιπολίτευση), ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Κωνσταντινούπολη έχει χάσει τη δουλειά του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το 66,2% των εργαζομένων έχει υποστεί μείωση μισθού.
Αυτή η έκθεση βασίζεται σε έρευνα που διενήργησαν περιφερειακοί φορείς μεταξύ της 14ης και της 28ης Απριλίου. «Η Κωνσταντινούπολη είχε 1,2 εκατομμύριο άνεργους κατά τα δεδομένα του 2019, αλλά από τον Απρίλιο [του τρέχοντος έτους], ο αριθμός των ανέργων πιστεύεται ότι ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια», σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τα στοιχεία του İSİG, η Τουρκία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στον κόσμο σε αριθμό εργατικών δυστυχημάτων. Τουλάχιστον 1.739 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα το 2019. Οι τομές των κατασκευών, των μεταφορών και της γεωργίας παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων — στα θύματα συγκαταλέγονταν 67 ανήλικοι που εργάζονταν και 112 μετανάστες.