Ημερίδα: Σπίτια της Νίκαιας 100 Χρόνια Μετά

Ημερίδα: Σπίτια της Νίκαιας 100 Χρόνια Μετά
Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Η μεγάλη ιστορία των προσφυγικών της Νίκαιας και οι πιθανοί τρόποι αξιοποίησής τους.

Ημερίδα για τη διαχείριση του οικιστικού αποθέματος της Νίκαιας διοργανώνει ο τοπικός Δήμος την Τετάρτη στις 18:00.

Το χτισμένο τοπίο της Νίκαιας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικιστική εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην περιοχή, μέσα από κρατικούς μηχανισμούς και τακτικές αυτοστέγασης. Πολλά από τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας, τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα, ποικίλλουν σε τυπολογία και κτηριακή κατάσταση.

Η ημερίδα της Τετάρτης αποτελεί έναυσμα ενός δημοσίου διαλόγου σχετικά με την ανάγκη προστασίας της Προσφυγικής Οικιστικής Ταυτότητας της Νίκαιας και μίας περαιτέρω διερεύνησης των λόγων και τρόπων προσέγγισης. Ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, αρχιτέκτονες, καθώς και πολιτειακοί και αυτοδιοικητικοί φορείς θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους και θα ακολουθήσει συζήτηση με βάση τις ακόλουθες θεματικές:

παρελθόν

Σύντομη ιστορική αναδρομή της οικιστικής εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή.

Ποιά είναι η προσφυγική οικιστική ταυτότητα της Νίκαιας και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί κοινωνικά μέσα στον χρόνο; Τι μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν;

παρόν

Ανάλυση της σημερινής κατάστασης του προσφυγικού οικιστικού τοπίου, των τυπολογιών, των μετασχηματισμών τους και της κατοικησιμότητάς τους. Ποιές είναι οι βασικές προκλήσεις και ποιές οι ευκαιρίες που υπάρχουν για διατήρηση και ανάπλασής τους; Τί μπορούμε να μάθουμε από αλλά παραδείγματα περιπτώσεων προσέγγισης προσφυγικών οικισμών στην Αττική;

μέλλον

Στην βάση των θεματικών Α και Β, η τρίτη θεματική θα προσδιορίσει τις πιθανές πολεοδομικές μεθοδολογίες και προσεγγίσεις του προσφυγικού οικισμού της Νίκαιας, λαμβάνοντας υπ´όψιν θέματα ιδιοκτησίας, κατοικησιμότητας, απαλλοτριώσεων, χαρακτηρισμού και προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ομιλητές

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός

Renée Hirschon, κοινωνική ανθρωπολόγος

Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Σταύρος Σταυρίδης, αρχιτέκτονας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ,

Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής

Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα