Τράπεζες: Τα κόκκινα δάνεια το μεγαλύτερο ”αγκάθι” της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Τράπεζες: Τα κόκκινα δάνεια το μεγαλύτερο ”αγκάθι” της μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη shutterstock

Ασφυκτική πίεση των θεσμών για επανέναρξη των πλειστηριασμών, άμεση εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού και συνέχιση της επιχείρησης μείωσης των κόκκινων δανείων. Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Το συνολικό ζήτημα των κόκκινων δανείων που έχουν συσωρευτεί στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι το πλέον ακανθώδη που πρέπει να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών, η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν από σήμερα στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.

Τα θέματα αυτά θα εξεταστούν σήμερα σε ειδική τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, το ζήτημα θα τεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα.

Πίεση για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων

Παρά την ασφυκτική πίεση που δημιουργεί στην οικονομία η πανδημία, τα αιτήματα των θεσμών να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών, να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος πτωχευτικός και να συνεχιστεί η επιχείρηση μείωσης των κόκκινων δανείων επανέρχονται πιεστικά στο τραπέζι.

Το ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες είναι να διασφαλίσουν την προστασία όσων δανειοληπτών θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν υπήρχε η πανδημία, αλλά και να περιορίσει τις πιθανότητες δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μάλιστα έχει ποσοτικοποιηθεί από τον ίδιο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος έχει μιλήσει για ένα ποσό της τάξεως των 8 – 10 δισ. ευρώ.

Τα «ελληνικά» επιχειρήματα

Στη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης σε επίπεδο επικεφαλής, η κυβέρνηση από την πλευρά της θα προσέλθει με τα εξής επιχειρήματα:

1. Την επιτυχία του προγράμματος «Γέφυρα», το οποίο έχει τρέξει μέχρι σήμερα και έχει ήδη βοηθήσει πάνω από 57.000 νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Μάλιστα, η «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από τον Απρίλιο, καθώς θα λήξει η περίοδος αναστολών. Δυνητικά, οι δικαιούχοι μπορεί να φτάσουν έως και τους 160.000.

2. Το πρόγραμμα επαναπροσδιορισμού δικασίμου για όσους έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες εκπνέουν εν μέσω καραντίνας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 9.000 αιτήσεις, ενώ συνολικά βρίσκονται υπό επεξεργασία πάνω από 20.000 αιτήσεις.

Ειδικά στο θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών, κυβέρνηση και τράπεζες όπως και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έχουν αναγνωρίσει ότι η αναστολή των πλειστηριασμών αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής προστασίας λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο συνέχισης του συγκεκριμένου μέτρου. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιχειρήσει να πείσει για την σημασία του να μην διεξάγονται πλειστηριασμοί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της κύριας κατοικίας, εν αναμονή μάλιστα και των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του νέου πλαισίου Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας (νέο πτωχευτικό δίκαιο).

Πτωχευτικός Κώδικας

Σε ότι αφορά στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα οι Θεσμοί έχουν δείξει ανοχή για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του που έπρεπε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, κατανοώντας τον όγκο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για την εξειδίκευση των διατάξεων του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 20 από τις 53 ΚΥΑ που απαιτούνται για την εξειδίκευση του νόμου έχουν ήδη αποσταλεί στους Θεσμούς. Οι τελευταίοι έχουν θέσει ως ορόσημο για την εφαρμογή του νόμου την 1η Ιουνίου. Οι ημερομηνίες αυτές ορίζονται και από τα χρονοδιαγράμματα της παράτασης που έδωσε η κυβέρνηση, με δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς τους εταίρους, για την έναρξη εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Το «βαρύ» και κρίσιμο κομμάτι του νέου Πτωχευτικού που έχει να κάνει με το σχέδιο για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων αδύναμων οφειλετών πτωχεύουν, θα έπρεπε να είναι έτοιμο την 1η Μαρτίου. Ωστόσο ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που απαιτείται για την εξεύρεση του ιδιώτη που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα, δεν μπορεί να γίνει στους χρόνους – εξπρές που θέτουν τα χρονοδιαγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η σύσταση του φορέα μπορεί να γίνει από το Δημόσιο, με την δέσμευση να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Τον Απρίλιο το Γέφυρα ΙΙ

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», η πρόταση της Αθήνας αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων. Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ήδη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ποσό 300 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχεται επιδότηση 9 μηνών, η οποία θα ξεκινά από ένα υψηλό ποσοστό και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα».

Ο χρόνος εφαρμογής του δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Απρίλιο καθώς ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα χρειαστούν 2 με 3 μήνες διαβουλεύσεων αλλά και ολοκλήρωσης της διαδικασίας προκειμένου να ξεκινήσει και η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Το πρόγραμμα θα αφορά μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα