Τράπεζες: Δίψα για ρευστότητα από τις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Δίψα για ρευστότητα από τις επιχειρήσεις
Τράπεζα της Ελλάδος Copyright: GEORGIA PANAGOPOULOU

Τις 32000 φτάνουν οι αιτήσεις για δάνεια από το ΤΕΠΙΧ. Τα αιτήματα αθροίζουν δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν ξεπερνά, ως γνωστόν, το 1,3 δισ. ευρώ.

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται από τα τραπεζικά επιτελεία η ζήτηση που εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις για δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος Επιχειρηματική Επανεκκίνηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο είναι το γεγονός σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας κατατέθηκαν στο πιστωτικό σύστημα περί τις 32.000 αιτήσεις.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν στο Νews247.gr πρωτοφανής την ζήτηση που καταγράφηκε, γεγονός που όπως επισημαίνουν αναδεικνύει και τις τεράστιες ανάγκες της αγοράς για ρευστότητα. Διευκρινίζουν βεβαίως ότι ο αριθμός των αιτήσεων δεν είναι ενδεικτικός καθώς πολλές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση ακόμη και σε τέσσερις τράπεζες.

Ενδεικτικό άλλωστε της ζήτησης που καταγράφηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε ανοίξει από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι το γεγονός ότι τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, αθροίζουν συνολικά δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν ξεπερνά, ως γνωστόν, το 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται πρακτικά για υπερκάλυψη των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος κατά 4 σχεδόν φορές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εγκρίνει τα πρώτα 243 δάνεια ύψους 28 εκατ. ευρώ, η Eurobank έχει ανάψει το «πράσινο φώς» σε 46 περιπτώσεις δανείων συνολικού ύψους 5,5 δις. ευρώ ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν οι εγκεκριμένες αιτήσεις τόσο στην Alpha Bank όσο και στην Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες θα γίνονται σταδιακά και μετά από έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε επιχειρήσεις που υπέβαλαν 2 ή περισσότερες αιτήσεις σε διαφορετικές τράπεζες, να μην ξεπεράσουν το πλαφόν των 500.000 ευρώ ως προς τη συνολική χρηματοδότηση από τη δράση.

Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει την ανάλυση και το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων για το ύψος του δανείου που δικαιούνται κάθε επιχείρηση από τις τράπεζες, διαδικασία που θα λάβει υπ’ όψιν της, ως γνωστόν, μια σειρά από κριτήρια.

  • Το ύψος του δανείου, που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και
  • Το ύψος της συσσωρευμένης κρατικής επιδότησης που έχει λάβει μια επιχείρηση και το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Στο ποσό της συσσωρευμένης κρατικής επιδότησης προσμετρείται το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει κάθε επιχείρηση, είτε με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, είτε με τη μορφή δανείου, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής ενίσχυσης. Το ποσό αυτό μηδενίζεται ανά τριετία και τα στοιχεία για το συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε κάθε επιχείρηση, υπάρχουν στο σύστημα των κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου γίνονται και οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Να σημειωθεί πως, εφόσον μια επιχείρηση δεν ξεπερνά κάποιο από τα παραπάνω δύο όρια, μπορεί να δανειοδοτηθεί από το πρόγραμμα μέσω μιας ή και περισσότερων τραπεζών.

Η πρωτοφανής ζήτηση πάντως που εκδηλώθηκε στις τρέπεζες και η υπερκάλυψη των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος κατά 4 σχεδόν φορές οδήγησαν τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη στην απόφαση να κλείσει το πρόγραμμα, προκειμένου γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα και να διαπιστωθεί πόσες επιχειρήσεις δικαιούνται τη χορήγηση δανείου.

Οπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εκ νέου από τις 20 Μαΐου και στο μεσοδιάστημα, εκτός από το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων, θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στον δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr. Κατά την υποβολή της αίτησης, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση δηλώνει και την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

Με βάση τη διαδικασία, ο έλεγχος των αιτήσεων γίνεται σε επόμενη φάση κατά την οποία η τράπεζα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η επιχείρηση ανήκει σε έναν –ή περισσότερους– από τους πληττόμενους ΚΑΔ, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει και το κατά πόσον η επιχείρηση δικαιούται τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Τον τελικό έλεγχο για το κατά πόσον κάθε επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων πραγματοποιεί η διαχειριστική αρχή του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα