Γιατί δεν έπεισε τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς η διαγραφή Μπογδάνου
Κοινή φαίνεται να είναι η εκτίμηση για την ενίσχυση των ακροδεξιών χαρακτηριστικών της κυβέρνησης
- 06 Οκτωβρίου 2021 06:24
Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, δεν φαίνεται να πείθει τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς. Δεν ερμηνεύεται ως απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος από την ακροδεξιά και τις αντιλήψεις της,.Αντίθετα φαίνεται πως είναι κοινή η εκτίμηση της αντιπολίτευσης για τον υποκριτικό χαρακτήρα της πρωθυπουργικής κίνησης και την διατήρηση των δεσμών της Ν.Δ με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, για λόγους ψηφοθηρικής σκοπιμότητας. Για τους λόγους που οδήγησαν στην διαγραφή του εκλεγμένου με την Ν.Δ βουλευτή Α’ Αθηνών, διατυπώνονται αρκετές εκτιμήσεις.
Ηθικός αυτουργός ο Δένδιας
Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο δεν είναι απλά καθυστερημένη αλλά πολύ πιθανό να σχετίζεται κυρίως με τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ν.Δ και όχι με αντίδραση στον ακραίο κι αντικομμουνιστικό λόγο του εν λόγω βουλευτή. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι της διαγραφής Μπογδάνου προηγήθηκε το «άδειασμα» από τον Νίκο Δένδια που περιόρισε τις δυνατότητες ελιγμών για τον πρωθυπουργό, αφού διαφορετική αντίδραση θα ενίσχυε σημαντικά το εσωκομματικό έρεισμα του υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνουν πως η ηγεσία της Ν.Δ είχε ανεχθεί το Κωνσταντίνο Μπογδάνο όταν προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη της δημοσιοποίησης λίστας με ονόματα νηπίων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να εκτιμά ότι η δεσμοί της ηγεσίας της Ν.Δ με την ακροδεξιά παραμένουν ισχυροί κάτι που πιστοποιεί το γεγονός ότι τρείς κορυφαίοι υπουργοί ο Μ.Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης κι ο Θάνος Πλεύρης παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα. Στο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν ιδιαίτερα στο «κάρφωμα» του Κ.Μητσοτάκη από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο αφού στην Βουλή ανέφερε ότι στην ακροδεξιάς έμπνευσης εκδήλωση στο Βίτσι ήταν παρούσα η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντωνίου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του ο Κ.Μπογδάνος «άγγιξε και το περιβάλλον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε στη Βουλή ότι στις γιορτές μίσους σε Γράμμο – Βίτσι παρευρέθηκε μαζί με την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, αλλά και τον βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την διαγραφή των δύο αυτών στελεχών της Ν.Δ Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε μιλήσει για γραμμάτια που εξοφλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης σημειώνοντας ότι «η ΝΔ επί Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε σφηκοφωλιά ακροδεξιών στοιχείων, που μάλιστα επιβραβεύονται με την αναρρίχηση τους σε κορυφαίους κυβερνητικούς ρόλους». Επισήμανε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι είναι η ΝΔ ένα φασιστικό κόμμα. Είναι μεγάλο λαϊκό δημοκρατικό κόμμα, που όμως η σημερινή ηγεσία του το σπρώχνει σε όλο και πιο σκληρές ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες θέσεις» ενώ σημειώνει ότι η πολιτική ψηφοθηρία στον χώρο της ακροδεξιάς «έφτιαξε τους Μπογδάνους».
Για ακροδεξιά στροφή μιλά το ΚΙΝ.ΑΛ
Με μία λιτή ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Παύλου Χρηστίδη, το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθαρίζει πως η εκτίμηση του για στροφή της Ν.Δ στο ακροδεξιό χώρο ισχύει. Όπως ανέφερε ο κ.Χρηστίδης «είχαμε προειδοποιήσει για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Η διαγραφή Μπογδάνου δεν την αναιρεί». Η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων της Φώφης Γεννηματά, που σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Λύκειο της Σταυρούπολης είχε επισημάνει ότι «αυτά τα φαινόμενα απαιτούν άμεση αντίδραση. Χωρίς τις καθυστερήσεις που χαρακτήρισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης» εγκαλώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της φασίστικής ρητορικής.
Σκληρή απάντηση ΚΚΕ μέσω Θ.Παφίλη
Το ΚΚΕ βρέθηκε αν και βρέθηκε για πολλοστή φορά χθες στο στόχαστρο της ρητορικής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου δεν σχολίασε με επίσημο τρόπο την διαγραφή του. Αρκέστηκε στην απάντηση που έδωσε αμέσως μετά την ομιλία Μπογδάνου στην Βουλή Θανάσης Παφίλης,
Μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο Κ.Μπογδάνος υποστηρίζει «αυτά που έλεγαν οι χρυσαυγίτες εδώ μέσα. Όταν οι κομμουνιστές ζήτησαν να πάνε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν, το καθεστώς Μεταξά τότε τους το απαγόρευσε. Και όχι μόνο αυτό, ο Μεταξάς πέθανε, αλλά το καθεστώς υπήρχε, τους παρέδωσε στους Γερμανούς, στην Ακροναυπλία και σε άλλα νησιά που ήταν εξόριστοι. Αυτούς υπερασπίζεστε και σήμερα». Σημείωσε ότι «δεν μας πιάνει αυτό το δηλητήριο που εκπέμπετε Ανησυχείτε, ανησυχείτε πολύ και κάποιος πρέπει να σας μαζέψει, γιατί εκτός από το τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος, υπάρχουν και άλλα χειρότερα, τι Μπογδάνοςτη Χρυσή Αυγή». Παράλληλα ο Θανάσης Παφίλης συνέδεσε την ρητορική ου – ανεξάρτητου πλέον – βουλεύτή με τις τελευταίες επιθέσεις ακροδεξιών λέγοντας πως «ο κΜπογδάνος έχει στεναχωρηθεί που έπιασαν τους ομοίους του, τους φασίστες, που κάνανε επιθέσεις με μαχαίρια, tazer, στειλιάρια,σε ένα κόσμο που μοίραζε προκηρύξεις».
Υποκρισία
Υποκριτική θεωρεί την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Μέρα 25 θυμίζοντας ότι «ο Κ. Μπογδάνος δεν άλλαξε ούτε απόψεις, ούτε ύφος και γλώσσα εκφοράς τους από όταν η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να τον εντάξει στους διεκδικητές ψήφου της». Εκτιμά πως παραμένει ενεργός ο στόχος της κυβέρνησης για «ψάρεμα ψήφων» στην ακροδεξιά αναφέροντας πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι «δεξαμενή στην οποία κολυμπάνε ακόμα ανενόχλητοι όχι απλά βουλευτές αλλά και Υπουργοί». Επισημαίνει ότι η Ν.Δ «για πρόσκαιρους επικοινωνιακούς λόγους, αποφασίζει ότι θα τηρούνται κάποια προσχήματα» καταλήγοντας στο ότι «έχει πολύ δρόμο η συγκεκριμένη κυβέρνηση μέχρι την κάθαρση από ακροδεξιά βαρίδια».