Ζωή με συγκάτοικο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Ένα νέο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο αρχίζει να εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό: Η συγκατοίκηση. Πώς "σπας" μία συγκατοίκηση όταν δεν πάει καλά; Ποιοι οι βασικοί κανόνες; Πώς θα βρεις τον κατάλληλο συγκάτοικο;
- 17 Σεπτεμβρίου 2019 07:41
Στην Ελλάδα του 2019 η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την “εκτόξευση” των ενοικίων λόγω του Airbnb, ωθούν ολοένα και περισσότερο κόσμο στη λύση της συγκατοίκησης, αφού ουσιαστικά η επιλογή του να νοικιάσει κανείς μόνος του σπίτι μοιάζει πλέον πολυτέλεια. Πέραν του οικονομικού παράγοντα βέβαια, η ζωή με κάποιον φίλο ή άγνωστο μπορεί να οδηγήσει σε μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής σου.
Το News 24/7 μίλησε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας imarketing.gr που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα sygkatoikos.com, Χρήστο Ζιάκη, ο οποίος έδωσε όλες τις απαραίτητες συμβουλές και πληροφορίες για τη συγκατοίκηση. Πώς “σπας” μία συγκατοίκηση όταν δεν πάει καλά; Τι ρωτάς έναν πιθανό συγκάτοικο πριν αποφασίσετε να μείνετε μαζί; Ποιοι οι βασικοί κανόνες; Ο κ. Ζιάκης μας απαντά.
1. Ποια καίρια θέματα πρέπει να συζητήσεις με κάποιον πριν συγκατοικήσεις
Κατά την επιλογή του συγκάτοικού σου θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή σου έπειτα από την επιλογή σας να μείνετε μαζί. Αρχικά συναντηθείτε σε ένα μέρος ουδέτερο, με κόσμο, όπως μια καφετέρια. Σκέψου πόσο καλύτερο και πιο ασφαλές είναι να σχηματήσεις τις πρώτες εντυπώσεις σου για αυτό το άτομο σε ένα κοινόχρηστο χώρο, χωρίς άγχος και ανασφάλεια. Ακόμα καλύτερα, μην πας μόνος σου. Πάρε και έναν φίλο σου μαζί στην πρώτη συνάντηση. Μιλήστε πρώτα με ένα φίλο σας δικηγόρο, για να μάθετε πώς μπορείτε να διασφαλίσετε τόσο τα οικονομικά, όσο και την καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι εσείς για να νοικιάσετε αυτό το σπίτι έχετε πληρώσει μία εγγύηση, ενώ ο συγκάτοικος σας θα πληρώσει; Σκεφτείτε ότι εσείς μπορεί να γεμίζετε το ψυγείο και ο συγκάτοικος σας να το αδειάζει χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη! Όλα αυτά μπορεί να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη και ο συγκάτοικος στο τέλος να αποδειχθεί εφιάλτης.
Τι πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις; Υπάρχει τεράστια ποικιλία στις ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις, κάποιες από τις οποίες είναι άμεσα εξαρτημένες με τα ενδιαφέροντα σου.
Πώς και πότε θα πληρώνονται οι λογαριασμοί και το ενοίκιο; Σημαντική ερώτηση που πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή είναι ο τρόπος της πληρωμής τον λογαριασμών και του ενοικίου. Σίγουρα δε θες να βρεθείς προ εκπλήξεως ή να επιβαρύνεσαι τα έξοδα, στην περίπτωση που ο συγκάτοικος σου είναι αφερέγγυος.
Πώς τα πας με τις δουλειές του σπιτιού; Ξεκαθάρισε πως οι δουλειές θα πρέπει να γίνονται από κοινού και σε τακτά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα καθώς είναι λογικό να μην είσαι διατεθειμένος να καθαρίσεις συνέχεια μόνος σου τους κοινούς χώρους.
Τι θα γίνεται με το φαγητό; Κάνε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα μοιράζετε το φαγητό. Για παράδειγμα θα μαγειρεύετε από κοινού; Θα μοιράζεστε τα έξοδα του σούπερ-μάρκετ;
Καπνίζεις; Πίνεις; Μία σημαντική ερώτηση. Αν εσύ είσαι φανατικός αντικαπνιστής ή αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας είναι πολύ απαραίτητο να το γνωρίζεις. Επιπλέον, μάθε αν ο συγκάτοικος σου πίνει συχνά. Είναι απαραίτητο να το ξέρεις για να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα.
Ποια είναι η σχέση σου με τα κατοικίδια; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν ο συγκάτοικος σου έχει κατοικίδιο και εξίσου σημαντικό και για αυτόν το αντίστροφο.
Ποια είναι η χειρότερη σου συνήθεια; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις καλές αλλά κυρίως τις κακές και ενοχλητικές συνήθειες που μπορεί να έχει ο μελλοντικός σας συγκάτοικος, για να αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις.
Επιπλέον, μη ξεχάσεις να τεστάρεις το άτομο που θα συγκατοικήσεις, μέσω των κοινωνικών δικτύων του. Στις μέρες μας είναι ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος για μια αρχική αξιολόγηση.
Μετά το τέλος της συνάντησής σας ρώτα τον εαυτό σου αν πραγματικά μπορείς να μείνεις με αυτό το άτομο; Και στη συνέχεια πάρε την απόφαση σου.
2. Πώς να σπάσεις συγκατοίκηση αν δεις ότι δεν πάει καλά
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η συγκατοίκηση πήγε καλά, ωστόσο και μερικές όπου οι συγκάτοικοι δεν τα βρήκαν μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό διάστημα ώστε να αναζητηθούν οι εναλλακτικές και να δουν πώς θα πορευτούν οι συγκάτοικοι. Σίγουρα αν το σπίτι στο οποίο συγκατοικούσαν ανήκει ή μισθώνονταν από τον έναν, τότε τα πράγματα είναι απλά. Αν όμως το σπίτι έχει εντοπιστεί και νοικιαστεί από κοινού τότε θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση που θα βασίζεται στους όρους του μισθωτήριου συμβολαίου.
3. Είναι καλύτερο να συγκατοικούν 2-3 ή 4 άτομα
Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σαφής απάντηση στην ερώτηση αυτή, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα το μέγεθος του σπιτιού στον οποίο προτίθενται να μείνουν οι συγκάτοικοι είναι καθοριστικής σημασίας για μια πετυχημένη συγκατοίκηση. Είναι κρίσιμο να υπάρχει αρκετός χώρος για τον κάθε ένα για να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και η ησυχία. Επίσης εξαρτάται και από τις συνήθειες των συγκατοίκων, τον τρόπο ζωής τους, την ηλικία τους.
4. Τα υπέρ της συγκατοίκησης
Θα κάνεις οικονομία τις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Θα μπορείς να μένεις σε ένα καλύτερο σπίτι μοιράζοντας το κόστος ενοικίου.
Θα κάνεις νέους φίλους καθώς οι συγκάτοικοι πολλές φορές αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου.
Θα μοιραστείτε μαζί πολλές αναμνήσεις και στιγμές.
Θα σε κάνουν να ωριμάσεις, αφού θα αναγκαστείς να αλλάξεις μερικές κακές συνήθειες.
5. Βασικοί κανόνες που πρέπει να ισχύουν στη συγκατοίκηση
Θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι γραπτοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του ενοικίου και του λογαριασμού, την καθαριότητα των κοινών χώρων και ειδικά της κουζίνας και του μπάνιου, τα ψώνια, τη διακόσμηση, τις ώρες κοινής ησυχίας, τη φιλοξενία τρίτων προσώπων στο σπίτι.
Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια βήματα και συμβουλές αpό το sygkatoikos.com που είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη πριν την εξεύρεση συγκατοίκου.
- Προγραμμάτισε το μέλλον.
Καμιά φορά το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να κινηθείς με ταχύτητα στο προγραμματισμό και όχι να το αφήνεις για μετά ή να παραλείπεις γενικά την διαδικασία ακόμα και αν μετακομίζεις με κάποιον μόνο για 3 μήνες. Ανεξάρτητα από το αν ζεις μόνος σου από τα 18 ή αν μετακομίζεις για πρώτη φορά η έλλειψη προγραμματισμού εξ αρχής θα δεις πως δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα. Από ένα σημείο και μετά μπορεί να νιώσεις πως θες να αλλάξεις χώρα ή να κουραστείς από τις ιστορίες του συγκατοίκου σου για την πρώην του.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βιάζονται πάρα πολύ να βρουν ένα μέρος να ζήσουν αλλά θα δείτε πως αυτοί που προγραμματίζουν τα πράγματα χωρίς βιασύνες κάνουν καλύτερες επιλογές και δημιουργούν σχέσεις συγκατοίκησης που κρατάνε, μιας και είναι πιο οργανωτικοί και υπεύθυνοι και κατ’ επέκταση θα είναι πιο συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
- Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την επιλογή συγκατοίκου με ένα ραντεβού αλλά χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα μιας και με αυτό το άτομο θα ζείτε μαζί. Με όποιον τρόπο λοιπόν και να επιλέξετε να βρείτε συγκάτοικο, είτε διαδικτυακά είτε από κοντά δώστε προσοχή σε λεπτομέρειες και προειδοποιητικά σημάδια (Πλένει τα πιάτα του; Έχει καθαρό μπάνιο; Μήπως έχει πολλά μπουκάλια αλκοόλ στο χώρο;)
Τα παραπάνω δεν είναι ικανά από μόνα τους να διαλύσουν μια συμφωνία αλλά είναι οπωσδήποτε προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχεις.
- Τσέκαρε το ιστορικό του και τα κοινωνικά δίκτυα του
Αυτό μπορεί να σε γλιτώσει από περιττές περιπέτειες. Πάρε πληροφορίες για το άτομο που θα συγκατοικήσετε από τα social media του.
- Οι φίλοι μπορεί να αποτελέσουν εξαιρετικούς συγκατοίκους- τις περισσότερες φορές
Πολλές φορές έχουμε δει φίλους να συγκατοικούν μεταξύ τους και τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως τα περίμεναν. Πολλές φιλίες έχουν καταστραφεί από μία συγκατοίκηση. Αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει αφού υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που τα πράγματα πήγαν εξαιρετικά. Το μυστικό είναι να αντιμετωπίσεις τον φίλο σου σαν οποιοδήποτε άλλο και να σέβεσαι τον προσωπικό του χώρο.
- Βρες ένα μέρος που ταιριάζει στις ανάγκες σου
Βρείτε ένα χώρο άνετο, στο οποίο μπορείτε να συμβιώσετε. Βέβαια όλα αυτά είναι και ανάλογα με τον συγκάτοικο που θα έχεις. Αν λείπει πολλές ώρες από το σπίτι ίσως δεν είναι ανάγκη να έχετε πολύ μεγάλα δωμάτια. Μιλήστε και βρείτε μεταξύ σας την χρυσή τομή ανάμεσα στην τιμή και στα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά του χώρου.
- Ρυθμίστε τα οικονομικά ζητήματα από την πρώτη στιγμή
Ξεκαθαρίστε μεταξύ σας πως έχετε τα απαιτούμενα χρήματα που θα χρειαστούν για το εγχείρημα της συγκατοίκησης. Μην ξεχνάς πως δεν είναι μόνο το ενοίκιο αλλά και οι λογαριασμοί, το φαγητό κλπ.
- Αν δεν έχετε συναντηθεί, συναντηθείτε
Θα ήταν πολύ περίεργο να μετακομίσεις σε ένα σπίτι με έναν εντελώς άγνωστο. Φροντίστε να γνωριστείτε πριν συγκατοικήσετε. Καλύτερα να συναντηθείτε σε μια ουδέτερη περιοχή. Αν ωστόσο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα το καλύτερο είναι να βρεθείτε στο σπίτι με την παρουσία ενός ακόμη ατόμου.
- Ορίστε κατευθυντήριες γραμμές επικοινωνίας
Στην αρχή τα πράγματα ή θα είναι υπερβολικά καλά ή σχετικά άβολα και περίεργα. Όπως και να έχει πρέπει να θέσετε όρια μεταξύ σας από την αρχή. Μιλήστε ανοιχτά για τις ανάγκες σας. Μια ειλικρινής επικοινωνία είναι το πιο βασικό στοιχείο για να πάνε όλα καλά.