Μητσοτάκης για Novartis: Εγώ τους πολιτικούς αντιπάλους μου δεν τους στέλνω στα δικαστήρια
Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για Παπαγγελόπουλο θα εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρωθυπουργοί κρίνονται μόνο στις κάλπες.
- 17 Σεπτεμβρίου 2019 17:42
Τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis θα εισηγηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνοντας εκτός κάδρου τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έστελνε σε ειδικό δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου πως “έναν πρωθυπουργό τον στέλνεις σπίτι του”.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές του κόμματος της αξιωματικής σχολίασαν ότι “ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός” και κατηγορούν τον πρωθυπουργό για φθηνό τακτικισμό.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δέχθηκε κυριολεκτικά ομοβροντία ερωτήσεων στο briefing αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί, επαναλαμβάνοντας ότι είναι θέμα της Βουλής και η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποφασίσει αύριο.
Τελικώς ωστόσο για να μην υπάρχουν ερμηνείες και εσωκομματικές συζητήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση της, καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρχαν δύο απόψεις. Η άποψη των σαμαρικών για σύσταση εξεταστικής ή και προανακριτικής και η άποψη άλλων στελεχών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη κατά της σύστασης προανακριτικής.
Η κ.Μπακογιάννη συγκεκριμένα είχε δηλώσει σήμερα το πρωί στον Σκάι ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και πως δε χρειάζεται να υπάρξει σπουδή για εξεταστική από πλευράς της κυβέρνησης.
Τελικώς θα προταθεί η σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (πρόκειται για τη διαδικασία που ήταν γνωστή ως προανακριτική).
Η πρόταση πρέπει να υπογραφεί από 30 βουλευτές και σύμφωνα με το άρθρο 154 του κανονισμού της Βουλής, πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για την άσκηση δίωξης καθώς και της σύστασης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο αυτό έχει δικαίωμα να υποβάλει στη Βουλή έγγραφο υπόμνημα, που καταχωρίζεται στα Πρακτικά.
Στη συνέχεια αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η απόφαση στην Ολομέλεια λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή 151 βουλευτές. Αν απορριφθεί η πρόταση, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.