Επενδυτική θύελλα με αιτήσεις για 76 Γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών
Δεν μπορούν να απορροφηθούν από το ηλεκτρικό σύστημα παρά μόνον ένα στα δέκα έργα, γεγονός που οδηγεί σε ανταγωνισμό και μείωση των τιμών.
- 17 Σεπτεμβρίου 2020 06:46
«Πόλεμο» μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ για την επικράτηση των επενδυτικών τους σχεδίων, κυρίως σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά και σε άλλες μορφές καθαρής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει στο επόμενο διάστημα ο τεράστιος αριθμός των έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωριμότητας, σε συνδυασμό βεβαίως με τις ανατροπές που φέρνει το target model στο καθεστώς των ενισχύσεων, αλλά και με την περιορισμένη δυνατότητα του συστήματος να τα «απορροφήσει» και να τα αποζημιώσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες, Τετάρτη 16/9, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου:
Σήμερα έχουμε περίπου 10,5 GW από ΑΠΕ σε λειτουργία.
Για την κάλυψη των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) χρειαζόμαστε 19 GW έως το 2030. Πρέπει δηλαδή στη δεκαετία να προσθέσουμε 8,5 GW, πράγμα που σημαίνει 850 MW ανά έτος κατά μέσο όρο. Όμως η επενδυτική προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη:
Αυτή τη στιγμή «ωριμάζουν» έργα συνολικής ισχύος 26 GW, με περίπου 5 GW εξ’ αυτών να αφορούν εξαιρετικά ώριμα έργα.
Επιπλέον έργα ισχύος 35 GW έχουν αιτηθεί άδειας στους διάφορους κύκλους υποδοχής αιτήσεων της ΡΑΕ, ενώ υπάρχουν ακόμα 5 περίπου GW σε μικρά έργα που συνδέονται στο δίκτυο, αλλά και 10 περίπου GW μεγάλα έργα από τα χαρακτηρισμένα ως στρατηγικές επενδύσεις.
Μιλάμε συνολικά για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, τα οποία αθροίζουν 76 GW, για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΕΚ σε αναλογία περίπου 10 προς 1!
Βεβαίως δεν είναι όλα τα έργα ικανά να τελεσφορήσουν, ωστόσο είμαστε ακόμα στην πρώτη χρονιά της δεκαετίας. Ο κύκλος νέων αιτήσεων που θα ανοίξει το Δεκέμβριο προβλέπεται να προσελκύσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και να ανεβάσει, έτσι, ακόμα περισσότερο, το δυναμικό των 76 GW που διεκδικούν μια θέση στον ήλιο ή στον… αέρα της πράσινης ανάπτυξης.
Πρέπει βεβαίως να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι τα πράγματα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς. Η οικονομία και η κοινωνία αυξάνει την εξάρτησή της από τον ηλεκτρισμό (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έξυπνα σπίτια κ.λπ.) ενώ η τεχνολογίες αποθήκευσης αυξάνουν τη δυνατότητα των ΑΠΕ να καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών.
Ταυτόχρονα τίθενται διεθνώς πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Χθες η η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει αύξηση της ανάγκης για νέα «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ.
Πολλές από τις προβολές αυτές, για τις μελλοντικές ανάγκες, έχουν περιληφθεί ήδη στο ΕΣΕΚ, ωστόσο, ακόμα και αν η χώρα μας αναθεωρήσει προς τα πάνω, στην πορεία, τους στόχους για την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ το 2030, ακόμα και αν δούμε τεράστια πρόοδο στις διασυνδέσεις, στην ενίσχυση των δικτύων κ.λπ., ένα είναι βέβαιο: Υπάρχει ένα κατατεθημένο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ το οποίο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.
Συνεπώς ο ανταγωνισμός θα είναι αμείλικτος και προφανώς προβάδισμα στη «μάχη» αυτή έχουν οι μεγάλοι παίκτες των ΑΠΕ, εγχώριοι και ξένοι, που μπορούν ευκολότερα να βρούν χρηματοδότηση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr