Ντόμινικ Περοτέτ: Ο νέος πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι κατά της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων

Ντόμινικ Περοτέτ: Ο νέος πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι κατά της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων
Ο 39χρονος Ντόμινικ Περοτέτ προέρχεται από τη συντηρητική πτέρυγα των Φιλελεύθερων της Νέας Νότιας Ουαλίας. Υπήρξε το δεξί χέρι και ο αντίλογος της απερχόμενης Πρωθυπουργού, Γκλάντις Μπερετζίκλιαν. New South Wales

Ο Ντόμινικ Περοτέτ έγινε ο 46ος Πρωθυπουργός της πολιτείας με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Αυστραλία. Έχει ως στόχο να οδηγήσει τη Νέα Νότια Ουαλία εκτός του αυστηρού lockdown.

Μια νέα εποχή ξεκινά για τους Φιλελεύθερους της Νέας Νότιας Ουαλίας (πολιτεία με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Αυστραλία), μετά την εκλογή του Ντόμινικ Περοτέτ για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, στις εκλογές που διαδέχθηκαν την παραίτηση της Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία η κυρία Μπερετζίκλιαν ερευνάται για “υπονόμευση της δημόσιας εμπιστοσύνης”, σε υποθέσεις που σχετίζονται με τον πρώην σύντροφο της και πρώην Βουλευτή, Ντάρικ Μακγκουάιρ.

Η Independent Commission Against Corruption εξετάζει αν η απερχόμενη πρόεδρος ενεπλάκη σε σύγκρουση συμφερόντων, όταν ενέκρινε κονδύλια για κοινοτικούς οργανισμούς που είχαν ως έδρα την περιοχή που εκπροσωπούσε ο κύριος Μακγκουάιρ (Wagga Wagga) την περίοδο 2012-2018. Προς το τέλος του τρέχοντος μήνα θα αρχίσουν οι δημόσιες ακροάσεις.

Ο στενός συνεργάτης της κυρίας Μπερετζίκλιαν και μέχρι σήμερα, Υπουργός Οικονομικών της ΝΝΟ, Ντομινίκ Περοτέτ κέρδισε την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του εκλογικού σώματος, που είχε να επιλέξει μεταξύ δυο υποψηφίων: το χρίσμα διεκδικούσε και ο Υπουργός Εργασίας, Επενδύσεων, Τουρισμού και Δυτικού Σύδνεϋ Στιούαρ Άιρες.

Ο Περοτέτ θα αναλάβει την πορεία της πολιτείας με τους περισσότερους κατοίκους στη χώρα, προς την έξοδο από το lockdown που διήρκεσε πολλούς -διαδοχικούς- μήνες. Περιλάμβανε εντολές παραμονής στο σπίτι και εξόδους μόνο για την εξασφάλιση απαραίτητων υπηρεσιών και προϊόντων και άσκηση, σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σπίτι κάθε πολίτη.

“Δεν μπορείς να κάνεις τον καλό, αν δεν γίνεις καλός”

Ο Dominic Francis Perrottet γεννήθηκε στο West Pennant Hills του Σύδνεϋ, στις 21/9 του 1982. Ήταν το τρίτο από τα 12 παιδιά της οικογενείας του Τζον Περοτέτ -εργάζεται στην World Bank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ως Παγκόσμιος Επικεφαλής, ενώ είναι υπεύθυνος τουρισμού στην International Finance Corporation- και της Αν.

Ο νέος πρόεδρος των Φιλελεύθερων στη ΝΝΟ “έβγαλε” τη δευτεροβάθμια στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα Redfield College (Ρωμαιοκαθολικό σχολείο, του οποίο ο εφημέριος είναι ιερέας της Opus Dei -ιστορικά έχει κατηγορηθεί για μυστικότητα, ελιτισμό και μισογυνία) και Oakhill College. Ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει κρύψει ποτέ την καθολική του πίστη, που όπως έχει πει είχε τεράστια επιρροή στη δουλειά του στην πολιτική.

“Η χριστιανική μου πίστη είναι κομμάτι του ποιος είμαι και με εμπνέει να κάνω τη διαφορά όπου και αν πάω”.

Σπούδασε επιχειρήσεις και εμπορικό δίκαιο στο University of Sydney. Ως φοιτητής ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική και αγωνίστηκε για τον εθελοντικό φοιτητικό συνδικαλισμό. Ως πτυχιούχος εργάστηκε για τη Henry Davis York, στους τομείς της τραπεζικής αναδιάρθρωσης και του πτωχευτικού δικαίου. Το 2005, σε ηλικία 23 χρόνων, επιλέχθηκε για πρόεδρος του κινήματος Young Liberals της Νέας Νότιας Ουαλίας και από το 2008 έως το 2011 διετέλεσε εκτελεστικό στέλεχος του κόμματος, στη ΝΝΟ.

Οι παραιτήσεις που έπαιξαν ρόλο στην πορεία του για το χρίσμα

Το Νοέμβριο του 2010, όταν παραιτήθηκε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων, Μάικλ Ρίτσαρντσον, ήταν εκείνος που κέρδισε τη μάχη της προεπιλογής για την έδρα του Καστλ Χιλ, με τη στήριξη του δεξιού ισχυρού χρηματιστή, Ντέιβιντ Κλαρκ. Το 2011, στις πολιτειακές εκλογές ο Περοτέτ εξελέγη με το ποσοστό των 12.2%  των ψήφων. Στις πρώτες του δηλώσεις ως μέλος του Κοινοβουλίου είπε το εξής:

“Θα πορευτώ βάσει τεσσάρων ιδανικών: είναι η θυσία, η γενναιοδωρία, η ελευθερία και η ευκαιρία. Πιστεύω στην ελευθερία, γιατί μόνο μέσω αυτής της οδού οι άνθρωποι μπορούν να εξελίσσουν τις συνήθειες της γενναιοδωρίας, της σκληρής δουλειάς, της δικαιοσύνης και της ανησυχίας για τους άλλους. Πιστεύω πως αυτές οι συνήθειες έκαναν εξαιρετική τη χώρα μας και αποτελούν το υπέρτατο θεμέλιο αναζήτησης της καλής ζωής. Δεν μπορείς να κάνεις τον καλό, χωρίς να προσπαθείς να είσαι καλός”.

Τον Απρίλιο του 2014, μετά την παραίτηση του Μπάρι Ο’Φάρελ από την Πρωθυπουργία της πολιτείας και τον υπουργικό ανασχηματισμό στον οποίον προέβη ο επόμενος ηγέτης του κόμματος, Μάικ Μπέιρντ τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών και Υπηρεσιών.

Η αναδιανομή των εκλογικών ορίων που έγινε το 2015 είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει έδρες με τον επίσης, Φιλελεύθερο Ρέι Ουίλιαμς, στις πολιτειακές εκλογές. Ο Περοτέτ έδωσε στον Ουίλιαμς αυτήν του Καστλ Χιλ και πήρε εκείνη του Χόκσμπερι. Εξελέγη με το 68% των ψήφων.

Το 2017 παραιτήθηκε από την Πρωθυπουργία της Νέας Νότιας Ουαλίας και ο Μπέιρντ και οι κύριες πτέρυγες των Φιλελεύθερων συμφώνησαν να στηρίξουν την αναπληρώτρια του, Γκλάντις Μπερετζίκλιαν ως διάδοχο του. Ο Περοτέτ αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτής της νέας Πρωθυπουργού που προερχόταν από τη μετριοπαθή πτέρυγα -ενώ ο Περοτέτ άνηκε στην πιο συντηρητική. Οι δυο τους εξελέγησαν ομόφωνα και το ίδιο βράδυ η Μπερετζίκλιαν έγινε η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός της ΝΝΟ και έδωσε το υπουργείο που κρατούσε έως τότε στον Περοτέτ. Ήταν των οικονομικών και των βιομηχανικών σχέσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν απατηλό όνειρο την αγορά πρώτης κατοικίας

Προ των πολιτειακών εκλογών του 2019, ο Περοτέτ επιχείρησε να πάρει πίσω την έδρα στο Καστλ Χιλ, αναφέροντας ως λόγο την ισορροπία που ήθελε πια να έχει μεταξύ ζωής και καριέρας. Ο 46ος Πρωθυπουργός της ΝΝΟ έχει αποκτήσει έξι παιδιά με τη σύζυγο του, Έλεν και χρειαζόταν χρόνο για την οικογένεια του (παρεμπιπτόντως, το 2019 είχε ψηφίσει εναντίον της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων). Όπως είχε πει, το Χόκσμπερι ήταν πολύ μακριά για να ταξιδεύει εκεί συχνά.

Δεν κατάφερε να πάρει ό,τι ήθελε. Έγινε ωστόσο, ο λόγος να δημοσιευθούν ουκ ολίγα άρθρα για εσωτερικές αναταραχές και διαμάχες στο κόμμα. Οι αναφορές ήταν τόσες που ο Περοτέτ ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Τελικά, στις εκλογές δεν μετείχε στην προεπιλογή του Χόκσμπερι και συμβιβάστηκε με τη δεύτερη επιλογή που είχε -την εξίσου ασφαλή έδρα στο Έπινγκ. Εξελέγη ως μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και διατήρησε τη θέση του στο Υπουργείο Οικονομικών, στη δεύτερη θητεία της Μπερετζίκλιαν.

Ως επικεφαλής αυτού του τομέα, επέβλεψε προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που ενδεχομένως να αντικαταστήσουν τις εφάπαξ, προκαθορισμένους φόρους χαρτοσήμων με συνεχείς ετήσιους φόρους γης. Εφόσον περάσουν αυτές οι αλλαγές, το σύστημα φορολογίας της γης μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει τις τρέχουσες παραχωρήσεις και τις απαλλαγές από δασμούς που προσφέρουν περιορισμένη βοήθεια σε αγοραστές πρώτης κατοικίας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν περάσουν οι αλλαγές, σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αυξήσεις στις κατοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Σύδνεϋ, η απόκτηση της πρώτης κατοικίας θα γίνει αδύνατη για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

To σκάνδαλο με το Icare

Το άψογο βιογραφικό του, ως Υπουργός Οικονομικών, “λερώθηκε” από τους ισχυρισμούς για κακή διαχείριση του προγράμματος Icare, σχετικού με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της πολιτείας που αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται. Τρία media συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν τις καταγγελίες και βρήκαν πως το Icare δεν είχε αμείψει επαρκώς έως και 52.000 εργαζομένους που είχαν τραυματιστεί και ότι το πρόγραμμα ήταν κοντά στην κατάρρευση, καθώς είχε χάσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρ’ ότι είχαν μειωθεί οι παροχές.

Η ρυθμιστική αρχή αποζημιώσεων εργαζομένων της ΝΝΟ (State Insurance Regulatory Authority) ανακοίνωσε το 2020 πως επρόκειτο να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα οικονομικά του προγράμματος. Διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων ότι η σύζυγος του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του Icare (Τζον Ναγκλ) είχε πάρει 800.000 δολάρια σε μια τριετία, μετά την ανάθεση σύμβασης χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Πληροφοριών και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΝΝΟ διαπίστωσε πως το Icare δεν είχε κάνει δημόσια καταχώρηση για 422 συμβάσεις από το 2015 -ποσού άνω των 150.000 δολαρίων η κάθε μία. H Sunday Morning Herald είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που ανέφερε ότι υπήρχε ανησυχία για τη μη συμμόρφωση του Icare με πολιτικές προσλήψεων και τις περιορισμένες γνωστοποιήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών, μεταξύ του κόμματος.

Η τελευταία αντιπαράθεση που τον αφορούσε προέκυψε στην αρχή της πανδημίας, όταν τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης των μέτρων του lockdown -τονίζοντας πως αυτό των προαστίων ήταν αχρείαστο. Τάχθηκε και εναντίον της απόφασης των υγειονομικών αρχών για επιμήκυνση του lockdown στις 7/7/ Επίσης, πίεσε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να επαναφέρει το πρόγραμμα JobKeeper, με τις αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονταν στο Σύδνεϋ, από τον Ιούνιο του 2021 όταν ξέσπασε η μετάλλαξη “Δέλτα”. Για την ιστορία, υπήρξε εκ των δημιουργών του προγράμματος JobKeeper.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα