Αυτό είναι το σύμφωνο για τη μετανάστευση: Νέα Frontex και “καλάθια αλληλεγγύης”
Στόχος να παρουσιαστεί το συνολικό πακέτο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Οι πυλώνες του σχεδίου, οι "δύσπιστοι" και το deal με τις τρίτες χώρες.
- 23 Ιανουαρίου 2020 06:15
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση στην ΕΕ με στόχο να παρουσιαστεί στα κράτη-μέλη πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Ευρωπαϊκές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το News24/7 ανέλυσαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αισιοδοξώντας πως αυτή τη φορά θα λάβει την καθολική υποστήριξη των κρατών – μελών, ώστε το ζήτημα του μεταναστευτικού να αντιμετωπιστεί επιτέλους με ομοσπονδιακή λογική, και οι χώρες πρώτες υποδοχής να σταματήσουν να σηκώνουν μόνες τους ένα δυσανάλογο φορτίο.
Μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αρχίσουν νωρίτερα να βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των κρατών-μελών και στο απευκταίο σενάριο της μη καθολικής αποδοχής, το σχέδιο δεν αποκλείεται να μπει στα συρτάρια μέχρι νεοτέρας, αφού η Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η Ευρώπη να χρεωθεί άλλη μία αποτυχία στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα.
Ωστόσο, η αισιοδοξία πώς το πλάνο αυτή τη φορά θα λειτουργήσει δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πυλώνες του προγράμματος θα δίνουν την ευκαιρία σε κάθε κράτος να επιλέξει την φόρμουλα που το εξυπηρετεί καλύτερα, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι επιστροφές και θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος των συνόρων με τη δημιουργία μίας νέας Frontex.
“Πακέτα” επιλογής με υποχρεωτική συμμετοχή
Αρχικά, η σκέψη είναι οι χώρες να έχουν την επιλογή ενός πρώτου πακέτου που θα περιλαμβάνει επιμερισμό των βαρών στη μετεγκατάσταση και στη διαχείριση των αιτήσεων του ασύλου -με στόχο αυτές οι χώρες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες- ενώ ένα δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει συνεισφορά σε είδος με προσωπικό και μέσα (πλοία, ελικόπτερα) ή και απευθείας με χρήματα, πάντα όμως σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και συναντίληψης του ζητήματος και φυσικά υποχρεωτικής συμμετοχής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Νέα ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή
Η φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της ΕΕ τίθεται και αυτό σε πρώτη προτεραιότητα και ο στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας ενιαίας μόνιμης ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που θα διαθέτει δικά της μέσα, δικά της διακριτικά, θα οπλοφορεί, και θα φτάσει να αριθμεί όταν το πλάνο ξεδιπλωθεί στην πλήρη έκτασή του τα επόμενα χρόνια 10.000 άτομα. Είναι αυτονόητο πώς μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης θα τοποθετηθεί στα σημεία εσόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα δηλαδή κυρίως στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο. Στην Κομισιόν έχει γίνει πλέον κατανοητό πώς το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά έχει παρθεί η απόφαση οι διαδικασίες να τρέξουν ταχύτατα.
Νέα πολιτική επαναπατρισμών
Δυνατό χαρτί για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους εντός της ΕΕ για την υιοθέτηση του νέου συμφώνου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πώς είναι και η αλλαγή της πολιτικής για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο, αφού κατά κοινή ομολογία αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
“Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ανοίγει την αγκαλιά της και να προστατεύει όποιον έχει ανάγκη αλλά όσοι δεν είναι πρόσφυγες και δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους” σημείωνε με νόημα αξιωματούχος της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με χώρες της Αφρικής και της Ασίας ώστε να δέχονται πίσω τους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο τους δίνοντας τους ανταλλάγματα. “Πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι ό,τι έχουμε ως ΕΕ. Χρήματα, επενδύσεις, βίζα, erasmus, ώστε οι χώρες να δεχτούν να λάβουν πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο” συμπλήρωνε ο ίδιος αξιωματούχος.
Πέρα από τα παραπάνω που θα ξεδιπλωθούν αναλυτικότερα τις επόμενες εβδομάδες υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πώς αέρα στα πανιά του συμφώνου για τη μετανάστευση μπορεί να δώσει και ο άνεμος πολιτικής αλλαγής που φαίνεται να πνέει στη Σλοβακία η οποία έχει εκλογές. Εκεί διαφαίνεται μια προοπτική ρωγμής στο “σκληρό” μπλοκ των χωρών του Βίσεγκραντ, αν και η κάλπη είναι γκαστρωμένη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει…