Ουκρανία: Στα “χέρια” των ρωσικών δυνάμεων το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ

Ουκρανία: Στα “χέρια” των ρωσικών δυνάμεων το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία AP

Συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με την πόλη Σεβεροντονιέτσκ να ελέγχεται ως επί το πλείστον από τις ρωσικές δυνάμεις. Αναφορές από τον Ζελένσκι για έως και 100 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες την ημέρα.

Η 100η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία “βρίσκει” τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν πλέον περισσότερα από τα δύο τρίτα της βασικής πόλης Σεβεροντονιέτσκ, ανατολικά της χώρας, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται έως και 100 θανάτους και 500 τραυματίες κάθε μέρα.

Με τις σφοδρές οδομαχίες στο Σεβεροντονιέτσκ, δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν ότι η πόλη του Sloviansk ήταν ο πιθανός επόμενος στόχος για μια ρωσική προέλαση που σημείωσε “κέρδη” τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έστελνε προηγμένα συστήματα πυραύλων σε Κίεβο.

Επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες κατακτήσεις στο Σεβεροντονιέτσκ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Serhiy Haidai, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία ελέγχει το 70% της πόλης.

“Δυστυχώς, σήμερα, τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Κάποια ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποχωρήσει σε πιο συμφέρουσες, προετοιμασμένες θέσεις“, ανέφερε ο Haidai.

Ο Haidai είπε επίσης ότι “αρκετοί” άμαχοι βρίσκονταν καταφύγιο σε καταφύγια βομβών της σοβιετικής εποχής κάτω από ένα χημικό εργοστάσιο στην πόλη, αν και είπε ότι το συγκρότημα δεν είναι πιθανό να γίνει τόπος παρατεταμένης πολιορκίας παρόμοιας με αυτή του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικούς πυραύλους Yars

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες (01/06) την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων των λεγόμενων “Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων”, δηλαδή των πυρηνικών πυραύλων του.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, οι οποίοι αποτελούν τη νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007.

Σημειώνεται πως το Yars είναι ακρωνύμιο του “Yadernaya Raketa Sderzhivaniya”, δηλαδή “Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής”.

Ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι στις ασκήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην περιοχή Ιβάνοβο κοντά στη Μόσχα, συμμετέχουν περίπου 1.000 στρατιωτικό προσωπικό και περισσότερα από 100 οχήματα.

Σημειώνεται πως δεν θα εκτοξευθούν πύραυλοι, αλλά οι ασκήσεις συνίστανται σε περιπολίες, εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και προστασία τους από επιθέσεις.

Η έναρξη των ασκήσεων ανακοινώθηκε μερικές ώρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με προηγμένα πυραυλικά συστήματα, αν και το δελτίο τύπου του ρωσικού στρατού δεν αναφέρθηκε στις ειδήσεις από την Ουάσιγκτον.

Σολτς: Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε τον πόλεμο της Ουκρανίας

«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται ένας ανηλεής πόλεμος», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «την αποκλειστική ευθύνη (για τον πόλεμο) φέρει ο Ρώσος πρόεδρος», και διαβεβαιώνοντας εκ νέου για τη στήριξη της Γερμανίας στον αγώνα των Ουκρανών για την υπεράσπιση της χώρας τους.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη απέναντι στον επιτιθέμενο και να δείξει στη Ρωσία τις συνέπειες των πράξεών της με έξι σκληρά πακέτα κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Σολτς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά, παρέχοντας οπλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο κ. Σολτς έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών και στο ίδιο πλαίσιο ευχαρίστησε τον κ. Πλένκοβιτς για τη συμμετοχή της Κροατίας στην υποδοχή των προσφύγων. «Αυτή είναι η ζωντανή αλληλεγγύη της ΕΕ», δήλωσε.

Ο κροάτης πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε στην πολιτική καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στο γεγονός ότι αυτές τις 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου είδαμε την ενότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της ΕΕ, αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου, με τις κυρώσεις και την ισχυρή κινητοποίηση στήριξης».

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, ο καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι ο στόχος είναι «η μείωση της εξάρτησης από την εισαγόμενη ενέργεια, η διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Σημαντικό σημείο στην ατζέντα των συνομιλιών αποτελεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, επαναλαμβάνοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, καθώς θα ενισχύσει την Ένωση και θα σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Θεωρεί επομένως σημαντικό – «και για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ» – να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι πολύ σημαντικό η εδώ και πολλά χρόνια υπόσχεση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, ότι μπορούν να ανήκουν στην ΕΕ, να υλοποιηθεί», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε ότι στην περίπτωση της «πρόκλησης» στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας – Βουλγαρίας θα πρέπει να καταστεί εφικτό να γίνει ό,τι και στην περίπτωση της πρόκλησης στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

«Διακρίνω καλή θέληση και για αυτό είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Προσπαθούμε να εργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλες τις διαθέσιμα πεδία. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή καλή θέληση ώστε να είναι εφικτό», δήλωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα