Φυσικό αέριο: Μετά την εκτόξευση των τιμών, συναγερμός και για την επάρκεια της χώρας

Φυσικό αέριο: Μετά την εκτόξευση των τιμών, συναγερμός και για την επάρκεια της χώρας
shutterstock

Οι αρμόδιες αρχές είναι καθυσηχαστικές, ωστόσο έχει τη σημασία του το γεγονός ότι την εβδομάδα αυτή συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να εξετάσει συνολικά την κατάσταση στην αγορά ενέργειας.

Η επάρκεια και η ασφάλεια εφοδιασμού για την κάλυψη των αναγκών κυρίως της ηλεκτροπαραγωγής θα μπουν επί τάπητος από τα μέλη της με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις ελλείψεις φυσικού αερίου που παρουσιάζονται σε αγορές της Ε.Ε.

Πάντως, προσώρας οι αρμόδιες αρχές οι ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ φέρονται να είναι καθησυχαστικοί. Άλλωστε και η επισήμανση του προέδρου της Αρχής Αθανάσιου Δαγούμα πως «δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού αλλά είμαστε σε εγρήγορση» είναι ενδεικτική της σημερινής εικόνας της αγοράς.

Το 2021 αναμένεται να είναι μία χρονιά συνολικά με αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου. Το πρώτο εξάμηνο τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ έδειξαν αύξηση πάνω από 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Με δεδομένη την υψηλή ζήτηση του Ιουλίου – Αυγούστου αλλά και της εκτιμώμενης αύξησης τη χειμερινή περίοδο, οι ανάγκες σε φυσικό αέριο θα είναι υψηλές.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής είναι η ηλεκτροπαραγωγή με μερίδιο άνω του 60%. Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και η στοχαστικότητα της παραγωγής των ΑΠΕ αναμένεται να προκαλέσουν δίψα… στο σύστημα για φυσικό αέριο.

Πηγές των αρμόδιων Αρχών της αγοράς ενέργειας επισημαίνουν πάντως και τη σημαντική διαφοροποίηση των πηγών εισόδου φυσικού αερίου που έχει πετύχει η χώρα μας. Από τη μία ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας και από την άλλη η λειτουργία του TAP δίνουν εναλλακτικές λύσεις και περιθώριο κινήσεων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Εν τωμεταξύ, η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής. Με το κόστος του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 70 έως 90 ευρώ/MWh οι μονάδες φυσικού αερίου παύουν να είναι οικονομικότερες έναντι των μονάδων λιγνίτη, ακόμη και με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα επίπεδα των 60 ευρώ ο τόνος.

Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσουν τα 90 ευρώ /MWh. Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ /MWh και άρα η διαφορά με τους λιγνίτες θα ξεπεράσει τα 80 ευρώ /MWh.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί να εμφανίζονται διστακτικοί να προχωρήσουν σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το σταθμό της Ρεβυθούσας, υπό το φόβο ότι δε θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις εισαγόμενες ποσότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι μια εταιρεία προχώρησε σε ακύρωση προγραμματισμένου φορτίου στη Ρεβυθούσα λόγω των υψηλών τιμών ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί προχώρησαν στην αγορά φορτίων από κοινού, τάση που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στην αγορά το επόμενο διάστημα μέχρι να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα