Εκτεθειμένο στη θανατηφόρα αστική ζέστη το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού

Εκτεθειμένο στη θανατηφόρα αστική ζέστη το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού
AP Photo/Mark Baker

Το σκυρόδεμα και η άσφαλτος καθώς και η λιγοστή βλάστηση στις αστικές περιοχές οδηγούν σε ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με μελέτη

Η έκθεση στη θανατηφόρα αστική ζέστη έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και τώρα επηρεάζει σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν την ανησυχητική αυτή τάση σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας και τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις και προειδοποίησαν για τον δυνητικά θανατηφόρο αντίκτυπό της.

Τις τελευταίες δεκαετίες, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακομίσει από τις αγροτικές περιοχές σε πόλεις, όπου κατοικούν πλέον περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Μέσα στο σκυρόδεμα και την άσφαλτο, που παγιδεύουν και συμπυκνώνουν τη θερμότητα, και με λίγη βλάστηση, οι θερμοκρασίες είναι γενικά υψηλότερες στις αστικές περιοχές.

“Αυτό έχει ευρείες επιπτώσεις”, δήλωσε ο Cascade Tuholske στον Guardian, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia. “Αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Επηρεάζει την ικανότητα εργασίας των ανθρώπων και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη οικονομική παραγωγή. Επιδεινώνει προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας”.

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπέρυθρες δορυφορικές εικόνες και μέγιστες ημερήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας σε περισσότερες από 13.000 πόλεις από το 1983 έως το 2016 για να καθορίσει τον αριθμό των ατόμων που εκτέθηκαν στις ημέρες του έτους που ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου (86F) στην κλίμακα θερμοκρασίας υδρόγειου λαμπτήρα (η οποία λαμβάνει υπόψη το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της υψηλής υγρασίας) σε μια περιοχή. Παράλληλα, ταίριαξαν τα ευρήματα με τον πληθυσμό των πόλεων την ίδια περίοδο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερών ανά άτομο (ο αθροιστικός πληθυσμός που εκτέθηκε σε αθροιστική θερμότητα σε ένα δεδομένο έτος για ένα συγκεκριμένο μέρος) αυξήθηκε από 40 δις το χρόνο το 1983 σε 119 δις το 2016, αντιπροσωπεύοντας τριπλάσια αύξηση. Το 2016, 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι έζησαν σε ακραίες συνθήκες θερμότητας πολλές ημέρες.

Παρόλο που διέφερε μεταξύ πόλεων και περιοχών, οι επιστήμονες απέδωσαν τα δύο τρίτα της συνολικής αύξησης της έκθεσης στους αυξανόμενους αστικούς πληθυσμούς και το ένα τρίτο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Translation results

Η πόλη που επλήγη περισσότερο ήταν η Ντάκα. Μεταξύ 1983 και 2016, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε δραματικά, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές παρουσίασε αύξηση 575 εκατομμυρίων ατόμων ανά ημέρα από έντονη ζέστη. Άλλες πόλεις που υπέστησαν ταχεία αύξηση του πληθυσμού είναι η Σαγκάη και το Γκουανγκζού στην Κίνα, η Γιανγκόν στη Μιανμάρ, η Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα