Marfin: Οι πραγματικές πολιτικές αντιθέσεις, με φόντο την μνήμη της τραγωδίας
Η επερχόμενη οικονομική ύφεση, αναδεικνύεται ως το ουσιαστικό επίδικο των αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης
- 09 Μαΐου 2020 07:10
Με φόντο τις μνήμες της Marfin, ενός τραγικού γεγονότος που χαρακτήρισε την περίοδο της οικονομικής ύφεσης του 2010, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, επιχειρούν να ορίσουν τις αντιθέσεις της επερχόμενης ύφεσης του 2020.
Αυτό -με λίγα λόγια- είναι το πολιτικό περιεχόμενο με το οποίο «φορτίζεται» η σημερινή εκδήλωση που έχει οργανώσει η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τις πρωτοβουλίες τιμής στην μνήμη των νεκρών της Marfin από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία, με εφαλτήριο τα όσα έγιναν το 2010 ξετυλίγει την λογική της ανάγκης η οικονομική κρίση που έρχεται να μην οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού. Χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για την δημιουργία συνθηκών που θα ενισχύσουν τις πολιτικές απόψεις τις οποίες θεωρεί «λαϊκισμό». Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θεωρεί ότι στην κυβερνητική πρωτοβουλία να αναδείξει το θέμα της Marfin επιβεβαιώνεται η τάση για πολιτικές τακτικές που βασίζονται στην επικοινωνία αλλά η πρόθεση για συκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων.
Από την Νέα Δημοκρατία αξιοποιείται ως τεκμήριο των εκτιμήσεων της η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραβρεθεί στην εκδήλωση, σε αντίθεση με την Φώφη Γεννηματά που εξαρχής δήλωσε ότι θα συμμετάσχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι θεωρεί ως απόδειξη της δικής του προσέγγισης το ότι μόλις την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η προσφυγή του ελληνικού δημοσίου κατά των δικαστικών αξιώσεων για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων. Τονίζοντας πως η κυβερνητική απόφαση ήλθε μετά από δημοσιεύματα.
Ν.Δ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει στο 2010
Το κυβερνητικό αφήγημα με αφορμή την υπόθεση της Marfin, έγινε σταδιακά περισσότερο σαφές, τις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στην Βουλή της σημερινής εκδήλωσης την περασμένη Τρίτη. Συνίσταται στην λογική: Ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στον διχασμό στην προ δεκαετίας οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα, το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και τώρα, στις παρυφές μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
Ξεκάθαρη ως προς αυτό ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που επισήμανε ότι «είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος». Αναφορικά με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τόνισε ότι «η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία».
Στελέχη με έντονη πολεμική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησαν με μεγαλύτερη ευθύτητα. Χαρακτηρισιτκά ο Μάκης Βορίδης σχολίασε πως «διαδηλωτές αναρχικοί, ακροαριστεροί πήγαν και πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να καούν αθώοι άνθρωποι εργαζόμενοι μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο. Έχει προκύψει απολύτως ότι το συγκεκριμένο πλήθος έχει συγκεκριμένη ταυτότητα στις συγκεκριμένες διαδηλώσεις. Δεν ήταν διαδηλωτές της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάω για το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε ο συγκεκριμένος εμπρησμός και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν».
Πιο μετριοπαθή στελέχη, όπως ο γραμματέας της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, επισήμαναν τον συμβολισμό της παρουσίας στην εκδήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου. Όπως τόνισε «είναι αυτονόητο ότι η εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ως στόχο όλος ο πολιτικός κόσμος να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και δημοκρατικής επαγρύπνησης απέναντι στην τυφλή βία». Όμως παρατήρησε ότι «στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τραγωδία και όχι για δολοφονίες αθώων ανθρώπων, ούτε για μολότοφ, που ήταν βεβαίως ο λόγος που έχασαν τη ζωή τους οι τρεις νέοι συνάνθρωποί μας».
ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια ταύτισης των κοινωνικών αγώνων με την βία
Στον αντίποδα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν εντονότατη κριτική στη κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση της εκδήλωσης αλλά και υποκρισία. «Την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρούσε να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στη μνήμη των νεκρών της MARFIN ήρθε η αποκάλυψη ότι το ελληνικό δημόσιο προχωρούσε σε αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποζημίωση των θυμάτων άσχετα με την μετέπειτα ανάκληση αυτής της απόφασης» είπε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε πως αυτό «αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα θύματα παρά η άντληση πολιτικής υπεραξίας με το τραγικό αυτό συμβάν και μια βαθιά πολιτική σκοπιμότητα ταύτισης των λαϊκών κινητοποιήσεων με πράξεις ακραίας βίας καταδικαστέες από την πρώτη στιγμή».
Ειδικά για το θέμα της ανάκλησης της προσφυγής του δημοσίου κατά των συγγενών των θυμάτων της Marfin ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως «πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν. Και προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τον διασυρμό, επιδίδεται στη μουχλιασμένη τακτική του να επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές και για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους εγκληματίες της Μαρφίν και είχε ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει ποιος ήταν τότε ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως δεν μπορεί να βρει τρόπο να τον αναζητήσει;»
Πιο μακροπρόθεσμη στόχευση καταλόγισε στην Νέα Δημοκρατία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Σε δηλώσεις του εκτίμησε πως «αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ακατανόητο είναι όχι η δικαιολογημένη αναφορά στα δέκα χρόνια από τη Marfin, αλλά το να επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα κλίμα». Επισήμανε μάλιστα ότι «ίσως κάτι να βλέπουν, κάτι να φοβούνται και να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο για να τον τρομοκρατήσουν».
Το Κίνημα Αλλαγής, παρά την συμμετοχή της Φώφης Γεννηματα στην εκδήλωση για τα θύματα της Marfin, επιλέγει να μην εμπλακεί περισσότερο στην αντιπαράθεση για το θέμα. Για τον λόγο αυτό τα στελέχη του ήταν χθες φειδωλά σε δηλώσεις.
Για «υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Όπως σημείωνει «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης οργάνωνε διακομματικές και κυβερνητικές φιέστες, δήθεν για την “τιμή” των θυμάτων της Marfin και η ΝΔ -με ύφος χιλίων καρδιναλίων- μιλούσε για “αδικαιολογήτως απόντες” από αυτές, το Δημόσιο διά των υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη προχωρούσε σε αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις και δικαίωνε τις οικογένειες των θυμάτων».
Τέλος το Μέρα 25 μιλά για «κυβερνητική φιέστα που επέλεξε αυτό το Σάββατο για την κορύφωση μιας δεκαετούς πολιτικής τυμβωρυχίας που στόχο είχε τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εξαγνισμό του μνημονιακού τόξου». Μάλιστα οι βουλευτές του κόμματος του Γ.Βαρουφάκη πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στην μνήμη των θυμάτων.