Τελευταίες “πινελιές” στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”
Μετά τις 2 Νοεμβρίου, που ήταν η ημερομηνία που είχε αρχικά εξαγγελθεί, φαίνεται ότι θα βγει η προκήρυξη του ενισχυμένου δημοφιλούς προγράμματος.
- 16 Σεπτεμβρίου 2020 06:19
Μεγάλο όγκο διοικητικής και τεχνικής προετοιμασίας για την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις αιτήσεις έχουν μπροστά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το μέγεθος του προγράμματος που περιλαμβάνει πια και νέες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών έχει αυξήσει το φόρτο εργασίας καθώς και των απαιτούμενων εγγράφων ώστε να συνταχθεί ο οδηγός εφαρμογής.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων «ξαναχτίζεται» λόγω της νέας αρχιτεκτονικής του project, ενώ συνολικά στην τεχνική υποστήριξη συμμετέχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, το πρόγραμμα να μην ξεκινήσει όπως αρχικά αναγγέλθηκε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ στις 2 Νοεμβρίου, αλλά να χρειαστεί και επιπλέον χρόνος.
Το ενδεχόμενο αυτό άφησε εμμέσως ανοικτό κι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες «πάσει δυνάμει να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου».
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα είναι 850 εκ. ευρώ και προβλέπονται επιχορηγήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση των κατοικιών έως και 85%. Τα ποσοστά των ενισχύσεων κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων.
Το πρόγραμμα πέραν των γνωστών παρεμβάσεων για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών θα επιδοτεί:
1. Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών. Με αυτά και την υπηρεσία του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) τα νοικοκυριά θα μπορούν να μειώνουν δραστικά το κόστος ρεύματος. Από την ηλιακή ενέργεια θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτό είτε δεν θα πληρώνουν τίποτα στην εταιρία προμήθειας είτε θα καλύπτουν μόνο τη διαφορά αν το φωτοβολταϊκό δεν καλύπτει ολικώς την κατανάλωση ρεύματος
2. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Με την εγκατάσταση μπαταριών θα είναι εφικτή η αποθήκευση της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό ώστε να κάνουν χρήση της ακόμη και τις ώρες της μέρας που ο ήλιος είναι σκεπασμένος από τα σύννεφα.
3. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας – Smart Home. Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για την εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνου» φωτισμού, απομακρυσμένου ελέγχου για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας, για την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων που διαχειρίζονται τη θέρμανση και ψύξη κλπ.
4. Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Όσοι επιλέξουν την αγορά ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις κατοικίες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.